Депутати ухвалили новий Виборчий кодекс із відкритими списками

Депутати ухвалили новий Виборчий кодекс із відкритими списками

Верховна Рада ухвалила проект Виборчого кодексу № 3112-1. Як передає в прямому ефірі Українське радіо, депутати віддали за нього 230 голосів. 

Народні депутати розглянули всі 4568 поправок, після завершення їхнього розгляду головуючий надав слово для виступу голові підкомітету Комітету з питань правової політики та правосуддя Олександру Черненку, який зачитав усі правки, до яких необхідно повернутися, та доповів про основні положення, які потрібно повернути у Виборчий кодекс. 

Після виступу всіх фракцій, які одностайно задекларували підтримку законопроекту, несподівано не вистачило голосів на те, щоби повернутися до розгляду правок. Спікер парламенту Андрій Парубій закликав депутатів мобілізуватися та пригрозив тим, хто не зайде до зали, опублікувати їхні прізвища в газеті "Голос України" з детальним поясненням, що вони не підтримали виборчий Кодекс.

"Це було публічне зобов'язання усіх фракцій, які йдуть на вибори, і всі будуть нести відповідальність, — сказав Андрій Парубій, коли не вдалося повернутися до правок і з четвертої спроби. — Я знаю що мажоритарники мають застереження, але я хочу наголосити, що ця система є оптимальною для тих, хто має авторитет в своєму окрузі. Я прошу всіх зараз відставити політичні амбіції і підтримати".

Андрій Парубій зазначив, що згідно регламенту, повернення до правок можна ставити на голосування нескінченну кількість разів, і якщо не вийти на позитивне голосування, "подальший порядок денний посиплеться". 

З сімнадцятої спроби повернення до правок підтримали, а потім підтримали самі правки і в цілому весь Кодекс.

    

Ключовим у новому кодексі є застосування пропорційної системи з відкритими списками. 

Кодекс набирає чинність з 1 грудня 2023 року, і на позачергові парламентські вибори 21 липня 2019 року його норми поширюватися не будуть.

Фото: Дзеркало тижня, скріншоти з відео каналу "Рада"