Партії "Голос" та "Слуга народу" набирали кандидатів у депутати з чинних чи екс-помічників нардепів — "Чесно"

Партії "Голос" та "Слуга народу" набирали кандидатів у депутати з чинних чи екс-помічників нардепів — "Чесно"

Кадровим резервом для партій "Слуга народу" та "Голос", які балотуються до парламенту, були чинні чи колишні помічники депутатів Верховної Ради України, розповів Українському радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" парламентський аналітик руху "Чесно" Олександр Саліженко.

Ведучі:

Тамара Гусейнова, Дмитро Хоркін

За даними опитування групи "Рейтинг", яке було проведено 20-24 червня, п'ятірку партій, які потрапляють до парламенту нового скликання, формують "Слуга народу" з рейтингом 45,3 %, Опозиційна платформа "За життя", яка має 12,1 %, партія "Голос" з рейтингом 8,4 %, "Європейська солідарність" з 7,2 %, та "Батьківщина", яка має 7 %.

"Ми бачимо деякі зміни в порівнянні з попередніми опитуваннями. В кожній партії є своя динаміка і коливання рейтингу в різні сторони. На цю зміну вплинула і презентація списків: до цього людям не було відомо, хто балотується по списках, хто балотується по мажоритарці. Наприклад, партії "Слуга народу" і "Голос" заявили, що вони не беруть до своїх списків чинних народних депутатів, хоча від "Голосу" балотується четверо чинних народних депутатів по мажоритарних округах",  розповідає аналітик.

За його словами, і в одній, і в іншій партії була тенденція набирати в списки активістів, волонтерів, військових: "Проте основним кадровим резервом для формування списків "Голосу" й "Слуги народу" стали колишні або чинні помічники народних депутатів, а також депутати місцевих рад. "Голос" тут лідер: за нашими даними, майже 60 осіб, які балотуються від цієї партії, є колишні або чинні помічники народних обранців. В "Слузі народу" ця цифра складає близько 40 осіб".

Також Олександр Саліженко звернув увагу на заяву Олександри Зарицької, лідерки гурту "Казка", яка звернулася до Володимира Зеленського щодо Олександра Куницького, який, на її думку, не має права представляти партію на парламентських виборах через ситуацію з його громадянством.

"Це не перший випадок, коли громадяни звертаються до партій щодо їхніх кандидатів. Ця виборча кампанія занадто коротка і, як пояснюють партії, в них не було часу ретельно перевіряти кандидатів. Наприклад, в "Слузі народу" вже було шість кандидатів, яких вони відкликали, бо свого часу партія не очистила списку і подала його в ЦВК. Чому вони цього не помітили — це питання, але громадяни мають звертати увагу на недоброчесність кандидатів і вказувати на це партіям. У нас є випадки й з "Голосом", й зі "Слугою народу", коли за нашими зверненнями партії відкликали своїх кандидатів".

Слухати повну версію.

ФОТО: Facebook Олексадра Саліженка