Лідер "Слуги народу" Разумков: подивимось на якість наших депутатів на практиці

Лідер "Слуги народу" Разумков: подивимось на якість наших депутатів на практиці

Про ставлення до мовного закону, рішення ПАРЄ щодо Росії, політичні технології та те, як добирались кандидати в народні депутати від партії "Слуга народу", розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Персона грата" голова цієї політсили Дмитро Разумков.

Ведучі:

Дмитро Хоркін, Світлана Мялик

Ви казали, що поки у вас немає офіційного статусу, ви будете розмовляти російською. Всім цікаво, чи почуємо ми від вас вишукану українську?

— Я спілкуюсь багатьма мовами, зокрема українською та російською. Інше питання, що це була принципова позиція, заявлена багато років тому про те, що в нас є російська агресія і я не є державним службовцем, під час виступів я використовую російську мову. Сьогодні я буду спілкуватись російською, проте, якщо з часом мій статус зміниться, а партію "Слуга народу" підтримає український виборець, я перейду на українську.

А яке ваше ставлення до мовних квот та мовного закону?

— Ми про це вже говорили і президент також: існує декілька маркерів, така собі червона лінія, про перехід якої й не варто думати. Тут йдеться про те, що єдиною державною мовою в Україні є українська. По-друге, популяризація державної мови — це правильна історія, яку потрібно проводити та впроваджувати в українському суспільстві. Проте, як і будь-який процес, якщо він буде відбуватися шляхом стимулів, а не обмежень, він буде більш гармонійним та правильним. Свого часу ще кандидат в президенти Володимир Зеленський говорив, що якщо ми йдемо шляхом примусу, то можемо зіткнутися зі спротивом, зокрема в південних та східних областях. Якщо б ми почали створювати додаткові умови для бізнесу, зокрема, медіа, в рамках яких було б вигідно створювати контент українською мовою і були б менші податки чи якісь преференції, це б відбувалося швидше.

Яке ставлення політичної сили "Слуга народу" до намагань "Опоблоку"  визнати неконституційним мовний закон?

— Позиція президента була такою, що цей закон треба глибоко вивчити і якщо там є якісь положення, що негативно впливають на права і свободи наших співгромадян, президент вживатиме відповідних заходів. На сьогодні його позиція не змінилась.

Наскільки, на вашу думку, сильна ідея переїзду Офісу президента з Банкової до Українського дому?

— Насправді це реальна історія і до неї серйозно ставляться. Президент значно  відкритіший за його попередників. І приміщення на Банковій дуже сильно тисне. А переїзд буде відповідати європейській практиці, відкритості та прозорості влади, яку декларує президент. Це питання не знімається з порядку денного.

Але ідея до виборів щодо зміни приміщення Офісу президента базувалася на тому, що його треба перенести за межі міста, принаймні її історичної частини, щоб уникати заторів.

— Йшла мова не про те, щоб перенести за межі міста. В сьогоднішніх реаліях це малоймовірно. Тим паче, зараз президент їздить містом і не перекриває руху, не створює проблем іншим.

Щодо рішення ПАРЄ стосовно Росії, президент Зеленський заявив, що він розчарований. Що треба робити в цій ситуації?

— Позиція партії "Слуга народу" така, що виходити зараз з ПАРЄ не є доцільним, оскільки в подальшому, коли ми пройдемо до парламенту, ми не зможемо представляти Україну на цій арені. Розвернутися й піти — це не конструктивно. Тому рішенню, яке ми тепер маємо, передувала низка різних дій, а часто й бездіяльності, зокрема й з боку України. Але все міняється і позиція нового парламенту зможе повпливати на подальші події.

Які тоді далі будуть кроки нового парламенту в цій сфері?

— Про це говорилося вже давно, що для розв'язання цієї проблеми треба оживити Нормандський формат, оскільки за останні роки ефективність цієї структури зменшилась. Плюс можливе його розширення. Сподіваємось, це вийде за рахунок представників Великої Британії та США. Наступним аспектом є продовження Мінська, адже до цих угод прив’язані всі санкції, які застосовуються проти Росії. Наразі Мінські угоди не є ефективними, але альтернативи їм немає.

Щодо Верховної Ради: ширяться новини, що по мажоритарці від партії "Слуга народу" йдуть люди, які насправді йдуть не від вас. Коли вони кажуть, що вони кандидати від вашої партії, але це так не є.

— Це стара технологія двійників, але цього разу вона має страшні обсяги. Окрім того, що в нас почали з’являтись повні тезки наших кандидатів, через впізнаваність бренду партії до ЦВК почали приходити шахраї, які кажуть, що вони працівники ТОВ "Слуга народу", ПП "Слуга народу", ГО і так далі. Ці люди жодним чином не пов’язані з нашою партією. Є й нова технологія: приходять люди, які балотуються як самовисуванці, але пишуть, що вони члени партії "Слуга народу". Тому ми наголошуємо, що як самовисуванці наші партійці не балотуються.

Як ви перевіряли людей, які потрапили в списки вашої партії? І коли ви пройдете в парламент, як ви гуртуватимете своїх депутатів, адже вони у вас дуже різношерсті?

— Ми подивимось на якість наших депутатів на практиці. Щоб бути політичною силою, яка об’єднує довкола себе людей, треба, щоб її партійці були різними. Рада зміниться, а як будуть домовлятись її члени? Вони будуть домовлятись, ґрунтуючись на базових цінностях, які є у партії, і тих обіцянках, які партія давала виборцям. Вони підтримають зняття депутатської недоторканності. Навіть більше, вони будуть змушені проголосувати за відкликання народного депутата, щоб виборці мали можливість прибрати з Верховної Ради того, кому там не місце. Якщо ви не ходите на роботу, вас звільнять. А якщо депутат не працює, виборець має чекати п’ять років, поки він піде. І не просто чекати, а платити заробітну плату йому та його помічникам, компенсувати йому житло, навіть якщо в нього є 10 мільйонів доларів. Також за кнопкодавство має бути або дуже серйозний штраф, або кримінальна відповідальність.

Днями багато представників медіа звернулися щодо тривожної ситуації в ЗМІ до президента та взагалі до громадськості щодо збільшення глядацького капіталу телеканалів Медведчука, до яких недавно додався ZIK. Також стурбованість викликає все більша присутність російських чи проросійських політиків в ефірі. Наскільки це небезпечно?

— Я вважаю, що має бути свобода слова, незалежно від власника чи мови, якою він працює. Якщо в них недержавна позиція, вони мають нести відповідальність. Якщо є фактаж, хай з ним розбираються правоохоронні органи. В нас досить сильно розвинута свобода слова і маю надію, так і залишиться.

В Україні, як і багато де за кордоном є суспільний мовник. В нас як під час президентської кампанії, так і зараз, під час парламентської, рівною мірою представлені всі кандидати. Як партія "Слуга народу" ставиться до необхідності Суспільного мовлення?

— Це риторичне питання, як на мене. Важливо, коли в країні є незалежні медіа-ресурси, які можуть бути об’єктивними та віддаленими від всіх зацікавлених осіб. Його, звісно, треба розвивати і це не справа одного року. Хотілось би, щоб рейтинг таких ЗМІ виростав, це було б правильно і добре впливало б на національну безпеку.

Щодо політичного майбутнього вашої політичної сили: коли ви пройдете у парламент, хто буде з вами будувати коаліцію? Хто не є вашим ідеологічним супротивником?

— В нас всі люблять ділити шкуру ще невбитого ведмедя. Така ситуація була і з виборами президента, коли всі розповідали і які місця він роздає, і посади. А вийшло так, що український народ значно розумніший і правильно зробив вибір. Ми тоді не обговорювали ці питання і зараз не будемо. Давайте спочатку дамо виборцям право вибрати, хто вартий того, щоб представляти їхні інтереси. Ми будемо не проти сформувати коаліцію з тими, кому народ довірить представництво і з ким у нас будуть схожі цінності. Сьогодні про те говорити рано.

Слухати повну версію.

Останні новини
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Новини по темі
Одвічний двобій між Качинським і Туском — Желіховський про місцеві вибори у Польщі
Пам'яті Ігоря Юхновського
Лідія Смола про ритуал легітимізації Путіна і передчуття громадянської війни у Росії
Доступ до влади у Росії з виборами ніяк не пов'язаний — Павленко
Президент виконує обов’язки і за межами 5-річного строку, але не більше 10 років ― Магера