У КСУ пояснили, чому визнали конституційним розпуск Ради

У КСУ пояснили, чому визнали конституційним розпуск Ради

Конституційний Суд України пояснив у офіційному повідомленні, чому визнав конституційним указ президента про розпуск Верховної Ради. 

Суд наголосив, що конституційний конфлікт між президентом та парламентом не має правового вирішення, а стаття 5 Конституції говорить про те, що носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Отже, констатував, що розв’язання конституційного конфлікту можливе народом шляхом проведення позачергових виборів. Тобто, на думку суду, питання законності розпуску парламенту має вирішити народ під час виборів. 

Конфліктна ситуація, на думку Суду,  склалася через те, що Верховна Рада, після змін до регламенту в частині діяльності коаліції, не відновила у регламенті ВРУ правового регулювання питання припинення діяльності коаліції, з яким пов’язується початок перебігу місячного терміну формування нової коаліції і конституційне право Президента України достроково припинити повноваження Ради, якщо така коаліція депутатських фракцій не буде сформована.

"Внаслідок цього виник конституційний конфлікт між Президентом України та Верховною Радою України щодо підстав дострокового припинення повноважень, який не має правового вирішення, оскільки Основний Закон України не визначає порядку припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, а Регламент Верховної Ради України, всупереч вимогам статті 83 Конституції України, не передбачає порядку припинення діяльності коаліції депутатських фракцій депутатських фракцій у Верховній Раді України", — пояснює Суд.

Нагадаємо, подання щодо президентського указу подали 62 народні депутати. Вони вважають, що указ не містить належного обґрунтування наявності підстав для дострокового припинення повноважень парламенту.

Читайте також: Є три опції рішення КСУ щодо указу Зеленського — Швець

Велика палата Конституційного Суду України 11 червня розпочала розгляд питання про конституційність указу президента про розпуск Верховної Ради і призначення дострокових виборів. 

Президент України Володимир Зеленський 21 травня підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів на 21 липня. 

Фото: КСУ