Забезпечити проведення виборів можна лише змінивши тендерне законодавство — ЦВК

Забезпечити проведення виборів можна  лише змінивши тендерне законодавство — ЦВК

Центральна виборча комісія застерігає, що дострокові парламентські вибори, призначені на 21 липня, опинилися на межі зриву. Про причини такої ситуації і можливі шляхи її вирішення розповів у ефірі Українського радіо заступник голови ЦВК Євген Радченко.

 

Ведучий:

Роман Коляда

 

Євген Радченко розповідає, що у комісії виникла проблема з термінами проведення тендерних закупівель:

"Є зв'язок між процедурами і швидкістю. Наші українські процедури публічних закупівель не враховують положень виборчого законодавства, і можливостей проведення "швидкоплинних" виборів. Треба робити все вчасно — з 2016 року ЦВК зверталася з тим, що законодавство про публічні закупівлі не враховує строків виборчого процесу. За законом ми маємо виготовити бюлетені протягом 17 днів, а тільки на тендер іде 48 днів. Як ми можемо вкластися в закон про публічні закупівлі?"

За словами посадовця, бюлетенів на цих виборах буде вдвічі більше, ніж на президентських. Планується випустити понад 60 млн бюлетенів, тому що є мажоритарна складова і пропорційна. Також є проблема з папером, адже до президентських виборів почали готуватися раніше, тому встигли подбати про забезпечення сировиною.

"Ми не можемо визначити форму і зміст бюлетеня раніше ніж за 24 дні, адже у округах різна кількість кандидатів", — скаржиться заступник голови ЦВК.

За його словами, вихід із ситуації існує, "ЦВК не хоче і не буде іти в так звані сірі зони і приймати законоподібні рішення, а буде діяти в рамках закону".

Посадовець запевнив, що якщо влада піде назустріч і депутати внесуть зміни до закону про закупівлі, а виконавча влада здійснить низку кроків, щоб відкрити тендерні процедури, тоді ЦВК встигне забезпечити виборчий процес.

Слухайте більше про вибори та новий виборчий кодекс у запису.

Фото: kordon.in.ua