Підстав сумніватися в доброчесності новообраної голови антикорупційного суду немає — членкиня ГРД

Підстав сумніватися в доброчесності новообраної голови антикорупційного суду немає — членкиня ГРД

Завершилося формування Вищого антикорупційного суду України — сьогодні було обрано його голову. Чи варто довіряти результатам конкурсу та що входить до повноважень голови, розповіла в ефірі Українського радіо членкиня Громадської ради доброчесності, журналістка Євгенія Моторевська.

 

Ведучі:

Наталія Чорна

Віталій Науменко

 

Головою новоствореного Антикорупційного суду обрали суддю Олену Танасевич. На зборах суддів Вищого антикорупційного суду України за неї таємно проголосували 23 з 38 суддів.

Євгенія Моторевська оцінює це позитивно, адже впевнена в тому, що відбір суддів та голови проводився прозоро і чесно.

"До його формування були долучені дуже авторитетні люди — рада міжнародних експертів, юристи з Європи, Великобританії. І вони мали право вето, на відміну від Громадської ради доброчесності", — пояснює Євгенія.

На її думку, це дає можливість не сумніватися в чистоті репутації новообраної голови суду. Членкиня ГРД заперечує можливості впливу на суддів з боку новообраної голови:

"Судді є за визначенням абсолютно незалежними особами, їх ніхто не має права контролювати,  крім громадськості. Голова не є керівницею суддів, вона виконує адміністративну функцію. Вона не буде керувати суддями і їх рішеннями. Звичайно, десь на судах інших рівнів ще збереглася така впливовість, але сподіваюся, що в новому органі для якого було витрачено таку кількість зусиль, такого не буде".

Цікавим також є суддівський склад ВАС — з 27 суддів половина є суддями, ще половина — юристами та науковцями. До складу антикорсуду входить суд першої інстанції та Апеляційна палата. Третью інстанцією є Верховний Суд, який, до речі,  сьогодні привів до присяги 75 нових суддів.

На думку Євгенії Моторевської, судова реформа в Україні не завершена і проведена вкрай неякісно, а зі зміною влади в країні звернути увагу на судову систему потрібно в першу чергу.

"Всі бачили, з яким результатом прийшов до другого туру Петро Порошенко. Те саме загрожує і Володимиру Зеленському, якщо він не виконає свої обіцянки, а він публічно обіцяв провести судову реформу, тому що судова система — це є основа основ. Якість судів — це питання національної безпеки", — говорить Євгенія Моторевська.

Вищий антикорупційний суд почне роботу 5 вересня 2019 року. Таке рішення ухвалили сьогодні на зборах нового органу судової влади.


Довідка: новообрана голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич раніше працювала суддею Печенізького райсуду Харківської області. Вона закінчила Харківську юридичну академію Ярослава Мудрого, присягу судді склала у 2012 році. Отримала найвищий рейтинговий бал за підсумком конкурсу на посаду суддів антикорупційної інституції — 792 бали з 1000 можливих. Їй 37 років, родом із Харкова. Рух ЧЕСНО не знайшов інформації, яка б свідчила про недоброчесність Танасевич.

Прослухати програму можна в запису за посиланням.

Фото: 24 канал