90% виборчих дільниць були бар'єрними для маломобільних виборців — Наталя Скрипка

90% виборчих дільниць були бар'єрними для маломобільних виборців — Наталя Скрипка

Президентські вибори для людей з інвалідністю відбулися без підвищення рівня інклюзивності, — розповіла в ефірі Українського радіо виконавча директорка ВГО "Національна асамблея людей з інвалідністю України" Наталя Скрипка.

 

Ведучий:

Роман Коляда

 

"Дива не сталося. Ті бар’єри, які ми спостерігаємо в суспільстві, вони абсолютно ідентично стосуються виборчого процесу. Це недоступність інформації, наскільки виборці з інвалідністю могли отримати доступ, в тому числі до агітаційних матеріалів.

Це особливо стосувалося людей з порушенням слуху та зору, оскільки доступні формати практично не використовувались — озвучка, шрифт Брайля, переклад мовою жестів і титрування відео-матеріалів", — розповіла Наталя Скрипка.

Виборчі дільниці, за словами експертки, на понад 90% залишаються фізично бар’єрними для маломобільних виборців. Можливість проголосувати вдома Наталя Скрипка розкритикувала, вона навела результати опитування, проведеного раніше її організацією, згідно з яким понад 80% маломобільних громадян хотіли б голосувати на дільницях, оскільки це подія загальнонаціонального масштабу.

Експертка назвала серед проблем питання незрячих виборців — відсутність трафаретів зі шрифтом Брайля для прочитання бюлетеня. Це питання не було вирішено. Шквал повідомлень активісти отримали від людей, які не бачать, але хотіли щоб їм допомогли проголосувати неповнолітні діти або інші родичі, натомість, закон передбачає можливість скористатися допомогою іншого виборця, але оскільки діти не є виборцями, таким людям часто забороняли користуватися їх допомогою.

Дивіться онлайн-трансляцію ефіру на сторінці Українськьго радіо у Facebook:

Нагадаємо, вибори президента України відбувалися в два тури - 31 березня та 21 квітня. За результатами виборів перемогу з добув кандидат Володимир Зеленський, який обійшов чинного президента Петра Порошенка на 48%.

Прослухати ефір можна також в архіві Українського радіо.