У Києві триває виставка "Дорогою щастя" художниці Євгенії Харгі

У Києві триває виставка "Дорогою щастя" художниці Євгенії Харгі

У Києві в Музеї гетьманства триває персональна виставка "Дорогою щастя" художниці Євгенії Харгі. Про виставку, джерело натхнення, "Irpen Art School" та безперервний процес навчання вона розповіла в ефірі Радіо Культура в програмі "Культура.Live".

Ведуча:

Людмила Ляхевич

Як розповіла художниця, на виставці представлені твори в графіці і в олійному живописі.

"Перші мої фарби, це 90-і роки, це той момент, коли поняття фарба було чимось таким надказковим", – пригадує вона. – "Це був картонний папір, на якому я просто наносила оті фарби, і цей пейзаж, можливо, він десь у батьків зберігається. Де зображено: дерево, літня пора і сонце. Це я точно пам’ятаю. І перше знайомство з маслом – це оці запахи нові, це якісь такі речі, яких ти раніше не знав, і серце калатає, бо ти ж пишеш"

Євгенія Харгі розповіла про створення картини, яка зараз перебуває в експозиції Музею Гетьманства – "Мрія: одна на двох".

"Там подвійна рама, що з’явилася згодом. Коли написана була вже картина, як то кажуть, має бути достойне обрамлення. І бачу картину, і бачу, що вона заграє по-справжньому, тоді, коли навколо неї буде достатньо простору. І замовляли з друзями, широкі оці всі паспортища такі величезні. Це все ручна робота. Кожний гвіздочок, кожна рамочка, вони всі профарбовані пензлями вручну. І коли ця рама з’явилася в цій картині – "о!", тоді це так. Це виглядає", – додає Харгі.

Фото - facebook.com

Для написання картин, заважує художниця, джерелом натхнення є люди, бо кожна людина по-своєму є унікальною.

"Кожна людина бачить сни. І кожна людина про щось мріє. І коли починаєш думати про такі теми, то картина з’являється, і далі з’являються ще картини. І що стосується натхнення, то особисто для мене, це люди, це моя половинка, це рідні, це сім’я, це друзі, це однодумці, це люди, яких я можливо бачу вперше, але далеко не востаннє", – зізнається Харгі.

Євгенія Харгі започаткувала художню школу академічного рисунку і живопису – "Irpen Art School", яка успішно працює в місті Ірпінь з 2015 року.

Художниця розповіла, що ідея про створення школи формувалася протягом десяти років. Художниця додає, що вона й сама не перестає навчатися.

Нагадаємо, виставка "Дорогою щастя" Євгенії Харгі триває до 20 квітня в Музеї гетьманства. 

Прослухати ефір повністю