Ця виборча кампанія перейшла від раціонального до емоційного вибору – Любомир Мисів

Ця виборча кампанія перейшла від раціонального до емоційного вибору – Любомир Мисів

Від обох кандидатів у президенти в період палкого діалогу навколо дебатів, суспільство очікує почути більше конкретики власне щодо їхніх програм — вважає заступник  директора соціологічної групи "Рейтинг" Любомир Мисів. Таку думку він висловив в ефірі програми "Сьогодні. Вдень" на Українському радіо.

Ведуча:

Галина Бабій

"Володимир Зеленський  сформував певним чином повістку дня, перетворивши дебати на шоу, а на цьому полі він сильніший, цей формат йому більш вигідний... І тепер з раціонального вибору ця кампанія перейшла в емоційний вибір, де ми не бачимо якогось конкретного дискурсу між двома кандидатами", — говорить Любомир Мисів.

Він зазначає, що виборці все ж хочуть конкретно знати, як вони будуть жити наступні 5 років, але їм нічого не пропонують.

"Якщо ми поглянемо на кампанію, то основні кандидати старого гатунку пропонували програми, а Зеленський продемонстрував антисистемний підхід, який не запропонував нічого, а лише те, що він змінить систему", — вважає експерт.

Щодо того, як розподілять свої симпатії ті виборці, які в першому турі віддали перевагу іншому кандидату, або не голосували взагалі, Любомир Мисів припускає, що явка буде меншою, оскільки частина тих, хто підтримував інших кандидатів, будуть розчаровані, і це закономірно.

"Ці вибори були чітко поділені на голосування "за" і "проти" влади.  Тепер ті, хто умовно "за", можуть віддати перевагу Порошенку, ті, хто "проти" — Зеленському. Діючий президент буде звертатися до виборця-патріота, тут буде складніше, адже до цього кампанія була побудована на принципі "хто не за мене той проти мене", тепер виборцям, які були не за нього, буде складніше переорієнтуватися.

Нагадаємо, 31 березня відбувся перший тур президентських виборів. За даними ЦВК, явка виборців становила 63,5%. ЦВК завершила підрахунок результатів виборів 4 квітня, за їх результатами у другий тур президентських перегонів виходять Петро Порошенко та Володимир Зеленський.  

Слухайте повний запис програми тут.

Фото: Радіо Свобода