Геращенко: вимагаємо від ОБСЄ відвідати всіх заручників на окупованих територіях

Геращенко: вимагаємо від ОБСЄ відвідати всіх заручників на окупованих територіях

Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко заявляє про вимогу до представників ОБСЄ відвідати всіх українських заручників, які перебувають на окупованих територіях. Про це вона розповіла під час брифінгу у Києві, передає УНН.

Вона нагадала, що на початку квітня координатор ОБСЄ Тоні Фріш планує відвідати окуповані території і тюрми на українській стороні, у яких він планує побачитися з арештованими людьми, підозрюваними в сепаратизмі та участі в збройних формуваннях терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР".

За словами Геращенко, Україна завжди відкрита до таких кроків, утім, є вимога дзеркальності від ОБСЄ:

"Відвідати всіх наших заручник на окупованих територіях, зокрема, в Луганську, куди не пускають весь цей час до нашого Асєєва, Іванчука, передати листи, посилки, побачити, в якому вони стані — тільки тоді Україна дасть доступ представникам ОБСЄ до сепаратистів в українських тюрмах", — сказала Геращенко.

Читайте також: Євросоюз закликав Росію звільнити українського політв'язня Павла Гриба

Подібну відповідь Ірина Геращенко озвучила і щодо варіантів відвідин координатором утримуваних під вартою в Україні росіян:

"Тільки якщо Фріш відвідає тюрми в Росії і побачить Гриба, Сенцова, Кольченка, Сущенка, він може побачити засуджених в Україні росіян", — наголосила вона.

За її словами, місію ОБСЄ про таку позицію України вже проінформовано.

 
Нагадаємо, правозахисник Борис Захаров в ефірі Радіо Культура заявляв, що точних даних по кількості українських політичних в'язнів немає, можна говорити про приблизно 600 заручників.
 

27 грудня 2017 року відбувся великий обмін українських військовополонених на бойовиків, що воювали на стороні Л/ДНР. Тоді українська сторона передала бойовикам 233 особи, а забрала 73 людини.

 
 
Фото: Радіо Свобода