Чи корисно для здоров’я прокидатися рано — роз’яснення психотерапевта

Чи корисно для здоров’я прокидатися рано — роз’яснення психотерапевта

Кандидат педагогічних наук, психотерапевт Олена Полатайко в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" пояснила, чи корисно  для здоров’я прокидатися рано та розповіла, які у людей існують хронотипи.

Ведуча:

Вікторія Єрмолаєва

Чи корисно прокидатися рано?

Я не можу сказати, що прокидатися рано  — корисно для всіх людей. Треба прислухатися до того, як людина себе почуває. Це дуже індивідуально. Наукові дослідження доводять, що у людей існують різні хронотипи, за якими чергування активності і пасивності дещо відмінне.

Хто такі "жайворонки"?

Одні люди прокидаються рано, рано починають активно працювати і почуваються по цьому комфортно. Таких людей ми називаємо "жайворонками". Але, разом з тим, ці люди рано лягають спати. У містах  "жайворонків" не багато. Переважно вони проживають у сільській місцевості. "Жайворонок" як хронотип існує найпершим хронотипом людини.

Хто ж насправді є "совами"?

"Сова" як хронотип з’явився набагато пізніше — у ХІХ-ХХ століттях, тобто коли з’явились вечірні розваги, коли заявляється інтенсивне вечірнє життя. Відповідно багато людей, які прокидаються пізно, кажуть, що вони сови. Насправді "сова" прокидається о 2-ій або 3-ій годині дня і лягає далеко за північ. Таке життя не дуже природнє, але об’єктивно існує і людей, які займаються переважно творчістю. Так часто буває, але це не є правилом.

"Голуби" —  найпоширеніший хронотип?

Третій тип "голуби" є найпоширенішим хронотипом. Це люди, які прокидаються трішки пізніше, ніж "жайворонки", і лягають спати раніше, ніж "сови". 80% міського населення є "голубами".

Чи можна перебудувати свій хронотип?

Перебудова режиму впливає негативно, і тому перебудуватись доволі важко. Але це можливо, якщо дотримуватись певного режиму. Потрібно себе організувати.  Якщо ви себе організували при певній життєвій зміні, то вам буде легше перелаштуватись на новий лад. Але це дуже поступовий процес.

Прослухати повну версію.

Фото ─ pexels.com