Найєм: комітет Ради схвалив законопроект про виборчі права переселенців

Найєм: комітет Ради схвалив законопроект про виборчі права переселенців

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики і правосуддя схвалив законопроект №6240, яким вносяться зміни в українське законодавство в частині виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян.

Про це у Facebook повідомив народний депутат України Мустафа Найєм.

"Є маленька перемога. Тільки що комітет з питань правової політики схвалив наш законопроект про виборчі права переселенців. На це рішення у комітету пішло два роки. Тим часом, на четвертому році війни понад два мільйони переселенців все ще позбавлені голосу на місцевих виборах. І мова йде не тільки про тих, хто змушений був покинути свої будинки в результаті війни. Це стосується всіх груп мобільного населення", — написав нардеп.

За його словами, коментарі у соцмережах про те, що "переселенці виберуть не тих" і таке подібне, буде видаляти, а їх авторів — банити.

Читайте також — В електоральному плані зараз в Україні немає розділення на Захід та Схід — Магера

"Це як мінімум несправделиво. Такого масштабу внутрішньої міграції як в Україні в 2014-2018 роки Європа не бачила з часів Другої світової війни. Для величезного числа цих переселенців переїзд і вибір на користь України означав втрату всього. І вони мають право на голос", — додав Найєм.

Як повідомлялося, Центральна виборча комісія оголосила про початок виборчого процесу чергових виборів президента України з 31 грудня 2018 року. Як йдеться у календарному плані заходів з підготовки та проведення виборів президента України, офіційне висунення кандидатів дозволено до 3 лютого. Окружні виборчі комісії повинні бути створені до 18 лютого включно, дільничні — до 12 березня.

Нагадаємо, що парламентські вибори 9 скликання — чергові вибори народних депутатів Верховної Ради України, повинні відбутися 27 жовтня 2019 року.