На виборах готові продавати свій голос від 7 до 10 % українців — ОПОРА

На виборах готові продавати свій голос від 7 до 10 %  українців — ОПОРА

Щоб подолати корупцію на виборах, потрібно змінити Виборчий кодекс, переконана співзасновниця і голова правління громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська. В ефірі Українського радіо в програмі "Коло доброчесності" вона розповіла пропоновану виборчу систему.

"Щодо проблеми корупції та підкупу виборців, то у нас готові продавати свій голос від 7 до 10 % громадян. Основне питання полягає втому, скільки відсотків громадян, які роблять свідомий вибір, голосують за кандидатів, чітко розуміючи, хто ці партії, хто ці лідери і хто ці кандидати. Тобто є ті, хто продається, а є ті, хто є політично демотивованими", — зазначила Ольга Айвазовська.

Співзасновниця і голова правління ОПОРИ розповіла про проект Виборчого кодексу та його основні положення.

"Пропонована нова виборча система першочергово стосується обрання народних депутатів з відкритими народними списками, де буде 27 регіонів. Шляхом рейтингового голосування кожен регіон буде віддавати пріоритет конкретному кандидату в списку партії. Кількість мандатів, яка буде розігруватись, була залежати від явки виборців", — пояснила Айвазовська.

Також експерт додала, що у проекті "є прогресія в частинах, пов’язаних з прозорістю фінансування та регулюванням агітації, проте сказати, що буде в кінцевому документі, наразі складно".

Таким чином, новий Виборчий кодекс може передбачати відмову від мажоритарних і закритих регіональних списків.

Нагадаємо, Венеціанська комісія та інші міжнародні організації місії спостереження ОБСЄ радять Україні провести виборчу реформу, а вибори 2019 року проводити за новим законодавством. 

У 2019 році в Україні заплановані чергові президентські і парламентські вибори.

Прослухати повну версію розмови.