Виборче законодавство потребує змін — КВУ

Виборче законодавство потребує змін — КВУ

Виборче законодавство потребує змін, переконані в Комітеті виборців України. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" заступник генерального директора Комітету виборців України Наталія Линник прокоментувала, які поправки необхідно внести в законодавство.

"По-перше, у нових поправках до закону йдеться про зміни щодо ID-карток, які видані частині українців, адже ці карти відсутні як документ, який може надавати право для голосування. Його немає у вичерпному переліку документів, за якими виборець приходить на виборчу дільницю і відбувається його ідентифікація. Вона важлива щодо прав виборців і належної процедури проведення голосування", — зазначає Наталія Линник.

"По-друге, до кінця незрозуміло, хто перевіряє, як складені виборчі фонди. Оскільки з’явився новий закон про Національне агентство з питань запобігання корупції, потрібно чітко розділити функції між Центральною виборчою комісією і цим агентством", — додає заступник генерального директора КВУ.

Наталія Линник також пояснила, що необхідно внести поправки щодо трудових мігрантів.

"Постанова ЦВК чітко визначає позицію тимчасом переміщених осіб мати право проголосувати на виборах президента і парламенту тільки за їх заявою. Але це не стосується трудових мігрантів", — зазначає Линник.

Нагадаємо, що з 2015 року на розгляді Верховної Ради перебуває проект Виборчого кодексу (№3112-1), що передбачає проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими списками. Документ у першому читанні схвалили ще у листопаді 2017 року. У 2019 році відбудуться чергові президентські і парламентські вибори.

Крім того, голова ЦВК Тетяна Сліпачук вважає, що до закону про вибори президента необхідно внести точкові зміни. Зокрема, на її думку, потрібно працювати над точковими змінами до закону про вибори президента, тому що там є багато питань, які можуть стати дуже серйозними, якщо не будуть переглянуті, оскільки від схвалення цього закону пройшов певний час, після цього було впроваджено нове законодавство, зокрема, про державні закупівлі, про запобігання корупції, про електронний паспорт.

Прослухати повну версію розмови.