Володимир Кушніренко: після виборів Туреччина віддалилася від ЄС

Володимир Кушніренко: після виборів Туреччина віддалилася від ЄС

В ефірі Українського радіо у програмі "Міжнародний контекст" результати виборів у Туреччині коментував експерт з міжнародних питань Володимир Кушніренко.

На початку тижня увага світу була прикута до Туреччини, де відбулися президентські та парламентські вибори. Перемогу здобув Реджеп Таїп Ердоган. Новообраний глава держави також очолить уряд. Ці вибори призначив сам Ердоган після спроби державного перевороту. У Європі заявили про нечесні вибори і відмову Туреччині вступити до ЄС. Чому Туреччина до цього дійшла?

Формально ми бачимо політичну конкуренцію, але приходить політична криза, а вихід не демократичний, а військовий.

Про авторитарний режим не йдеться. Там складна ситуація, адже є специфічність турецького режиму відповідає певній політичній культурі.

В українських ЗМІ тема виборів у Туреччині була незаслужено проігнорована, але ж наслідки цих виборів будуть вирішальними для цілого регіону. Ще у 2008 році у Білій книзі Туреччни була прописана мета - стати регіональним лідером серед тюркських країн. Ердоган - це проект, що йде в руслі Анкари, чи він поставить хрест на цих планах?

За десять років багато що змінилося, Туреччина намагалася включити у сферу свого впливу колишні радянські республіки, але ці намагання зазнали серйозного супротиву. Нині жартома кажуть про так звану султанізацію Ердогана, адже він намагається вийти за межі націоналістичного впливу, який був закладений Турецькою республікою, вийти на інше - регіональне, релігійне.