Партія "Громадяни" святкує перемогу на виборах у Каталонії

Партія "Громадяни" святкує перемогу на виборах у Каталонії

Прихильники центристської партії "Громадяни", що підтримує єдність Іспанії, відзначають отримання першого місця на виборах в каталонський парламент.

Про це інформує УНН.

Хоча абсолютна більшість за підсумками голосування — у їхніх опонентів, трьох партій, які виступають за незалежність Каталонії.

Друге місце зайняла партія “Разом за Каталонію”, яку очолює колишній голова женералітета Карлес Пучдемон. Вона отримала 34 мандати, за неї проголосували 940 тисяч виборців, або 21,6%. Всього трьома сепаратистським партіям “Разом за Каталонію”, “Лівим республіканцям Каталонії” і “кандидатура народної єдності” вдається отримати 70 мандатів з 135.

“Ми виграли вибори у парламент Каталонії! Вперше партія, що відстоює конституцію, виграла вибори у Каталонії”, — заявила лідер партії Інес Аррімадас, виступаючи перед своїми прихильниками.

За кількістю голосів прихильники незалежності не змогли випередити інші чотири партії, що пройшли до парламенту. Незважаючи на те, що у них абсолютна більшість мандатів, їх підтримали 47,5% виборців.

За підсумками голосування прихильники незалежності отримують, за попередніми даними, можливість самостійно затвердити нового голову регіонального уряду, але хто це буде — питання відкрите. Лідер “Разом за Каталонію” Пучдемон не може перетнути кордон Іспанії, інакше буде арештований. А лідер “Лівих республіканець” Оріол Жункерас вже в тюрмі.