Експерти нарахували чимало порушень виборчого законодавства (аудіо)

Експерти нарахували чимало порушень виборчого законодавства (аудіо)

Зростання активності політичних партій спостерігається під час підготовки до виборів, що відбудуться 29 жовтня у понад двохстах об’єднаних територіальних громадах. Такі проміжні результати спостереження за виборчим процесом оприлюднили сьогодні у Києві представники громадянської мережі "Опора". Моніторить виборчий процес і громадське об’єднання Комітету виборців. Експерти обох організацій нарахували чимало порушень законодавства.

З подробицями – Тетяна Власенко:

"Понад 70 відсотків кандидатів до сільських та селищних рад, за даними дослідження, - висуванці місцевих політичних партій. Найбільше своїх кандидатів зареєстрували партії "Батьківщина", "Блок Петра Порошенка", Аграрна партія та Радикальна партія Олега Ляшка. Тоді як у попередніх локальних виборчих кампаніях більшість кандидатів балотувалися шляхом самовисування. І це не єдина відмінність цього виборчого процесу, каже координаторка виборчих та парламентських програм "Опори" Ольга Айвазовська.

Та подекуди боротьба кандидатів вражає своїми методами, кажуть представники "Опори". Зокрема, на Хмельниччині спостерігачі зафіксували випадки, коли особи, які не збиралися балотуватися, виявилися зареєстрованими як кандидати, самі про те не знаючи, розповідає аналітик цієї громадської організації Олександр Клюжев.  Він припускає, що метою таких фальшувань є отримання більшого представництва тієї чи іншої політсили у дільничних виборчих комісіях і розпорошення голосів виборців.

Експерти Комітету виборців також говорять про наявність технічних кандидатів у виборчому процесі. Експерт Денис Рибачок навів у коментарі Українському радіо один із показових прикладів.

Зафіксовані спостерігачами обох організацій і так звані "виборчі клони", коли реєструється кілька осіб із однаковими прізвищами й іменами, і підкуп виборців. Та все ж, кажуть експерти, поки що порушення не набули масового характеру, які б поставили під сумнів організацію виборів і проведення голосування".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!