Уроки в білоруських школах починатимуться о 9-й ранку (Аудіо)

Уроки в білоруських школах починатимуться о 9-й ранку (Аудіо)

Заняття в білоруських школах відтепер починатимуться о дев’ятій годині ранку - на пів години пізніше, ніж минулого року. Ініціював такі зміни в навчальному процесі президент країни Олександр Лукашенко.

З Мінська повідомляє наш власний кореспондент Павло Шаройко:

"Починати роботу школи будуть з восьмої години ранку, тобто на цей час вже можна приводити дітей. А самі заняття стартуватимуть о 9-ій. При цьому представники Міністерства освіти зазначають, що для багатьох шкіл, особливо в селах, це не буде нововведенням. Зазначу, що в переважній більшості сільських шкіл Білорусі, у зв’язку з необхідністю привезти дітей з різних населених пунктів, організовують кілька рейсів. Відповідно, деякі вчителі приходять в школу на час приїзду першого рейсу, тобто на 8-му годину, а решта - ближче до офіційного часу початку уроків – на 9-ту ранку. Іноді в школах відбуваються додаткові заняття під час так званого нульового уроку. Подібну схему міністерство освіти запроваджує у всіх школах країни.

Як наголосила заступник начальника управління загальної середньої освіти Білорусі Ірина Каржова, час початку занять визначений санітарними нормами і правилами, які затверджені ухвалою Міністерства охорони здоров'я. В даному документі, зокрема, прописано, що початок занять повинен бути не раніше 8-ої години, оптимальний час - 9 година. Для другої зміни – початок не пізніше 14-ої, закінчення - не пізніше 19-ої години, - пояснила Ірина Каржова.  За її словами, зараз розклади занять розробляються в навчальних закладах та затверджуються їх керівництвом.

Нагадаю, що зміну часу початку уроків в школах ініціював Президент Білорусі Олександр Лукашенко. Виступаючи навесні з щорічним посланням народу і парламенту, він, зокрема, сказав, цитую: "З дев'ятої години треба починати навчання в школі і не дивитися на те, що батькам складно відправити дитину в школу, тому що вони раніше йдуть на роботу"- кінець цитати.

Згодом Олександр Лукашенко, ухвалюючи кадрові рішення, знову доручив переглянути час початку уроків, зазначивши, що раніше дев'ятої години заняття починати не треба".

З Мінська, Павло Шаройко, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!