Промінь рекомендує: Довгий Пес і 121 з треком "Спогади минулого життя"

Промінь рекомендує: Довгий Пес і 121 з треком "Спогади минулого життя"

Олександр Благодеров, він же Довгий Пес – один з найяскравіших представників так званої "львівської школи репу". Є учасником знаного формування "Ціна ритму". Також випускається як сольний виконавець. Музичну кар’єру Довгий Пес почав у 2008 році, а перший йлшл реліз відбувся у 2010-му. Репер пише тексти на гостру соціальну проблематику, хоча не відмовляється й від більш звичних для сучасного хіп-хопу тем про стосунки й дозвілля. 

На початку цього року Довгий Пес випустив EP "Холодригга", записаний разом із саунд продюсером Wootabi. А слідом презентував трек "Початок", зроблений в співпраці з бітмейкером 121.

Сьогодні в нашому ефірі спільний трек "Спогади минулого життя" – хіп-хоп класичної школи із теплим ностальгійним вайбом про часи, коли не було війни.

"У новій пісні ми повертаємося у часи безтурботного дитинства, коли кожен день був сповнений відкриттів і простих радощів. Від стрітболу на вулицях до вечірніх прогулянок з друзями – ці миті стали невід’ємною частиною нашого життя. Тоді світ та наші мрії були безмежними", – зазначено в описі під піснею на YouTube.

В ефірі Радіо Промінь Довгий Пес розповів Анні Заклецькій та Денису Денисенку про свого втаємниченого колаборатора 121, за якими спогадами минулого життя найбільш сумує і які майбутні релізи – від нього і "Ціни ритму" – чекають на слухачів.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото надане артистом

В пісні немає якихось прихованих сенсів – просто теплі спогади. Я дуже надіюсь, що колись ми знову хоч трішечки відчуємо ту безтурботність, всі видихнемо скажемо: "Фух! Нарешті це скінчилось". 

Привіт, Олександре! Дуже раді вкотре чути тебе в нашому ефірі – це свідчить, що ти невпинно розиваєшся як артист, тобі є що сказати людям і в тобі зацікавлені. Розкажи трохи більше про свого колаборатора 121, з яким записана пісня "Спогади минулого життя" – хто він і як відміняти його нікнейм, коли говоримо про нього в ефірах?

Я сам довгий час не знав, як називати цю людину. А потім ми дійшли до того, що "Сто двадцять перший" було би найлогічніше. Чесно, не знаю, що означає цей нік – можливо, це якийсь символізм. 

Чому саме він? Чим він тебе зачепив, що ти запросив його до співпраці?

Він досить молодий і перспективний бітмейкер. Я почув його роботи, коли йому було 18 и 19 – і зрозумів, що в нього є смак. Він не біжить суто за сучасними трендами, він експериментує і щось пробує таке з нішевих позицій, так би мовити, що потребує обізнаності більше в музиці, ніж просто в моді. Тому він мене й зацікавив. Наша співпраця почалась з треку "Початок", потім був "Wow", а тепер от "Спогади минулого життя". І якось ми так спрацювались, що і ще пару треків підготували. Тому будуть виходити ще наші роботи. 

Повертаючись до пісні "Спогади минулого життя". За чим з минулого життя – отого, до повномасштабного вторгнення, до початку війни в 2014-му – ти сумуєш найбільше?

Напевно, за тією безтурботністю. Та, якщо чесно зізнатись, я був значно молодший, і коли в 2014-му все почалось, я ще якось це все не так сприймав. Але з віком ти стаєш більш усвідомленим в речах, а тут ще й повномасштабне вторгнення почалось… Тому я описував швидше такі свої часи інституту – це були десь 2008-2012 роки, – і найбільше я сумую за тією свободою. За безтурботністю я сумую вже давно, тому що після інституту я почав займатись справами, які приносять гроші, а це вже повна занятість – і безтурботність забулась (сміється). 

А як зараз справи у гурту "Ціна ритму"?

"Ціна ритму" зараз зробила декілька синглів і вже у нас там маринується EP, можна сказати. Там треків 5. І ми зараз чекаємо можливості видатись. Я думаю, що вже дуже скоро – можливо, ще навіть в цьому році "Ціна ритму" видасть, що вона зібрала. 

І ще раз повертаючись до спогадів. Ось ти зараз слухаєш іноземних виконаців? Чи не здаються тобі проблеми, які порушуються в їхніх текстах, перебільшеними, надуманими в порівнянні з нашими? 

Дійсно, я дійшов до того, що якщо країна живе класно і в суспільстві – умовно – лад і спокій, то тоді ти починаєш боротися з уявними проблемами. Чи не уявними, а такими, що "не кричать". І це тільки показник того, що у них в країні все ок. Я думаю, що коли в нас буде все ок, ми знову згадаємо про наші старі-нові проблеми і знову їх підніматимемо.

А так я слухаю різних виконавців. Останнім часом джаз-реп слухаю, тому що зараз осінь, а це якраз така спокійна музика. Її можна синхронізувати з тим, що відбувається за вікном, і дуже добре виходить. Звичайно, я слухаю і українських виконавців, стараюсь нічого нового не пропускати. 

Що би ти порекомендував подивитися цікавого – кіно, серіали?

О, серіалів я подивився! Але завжди є підвох в цьому питанні – коли тебе питають і треба різко відповісти, то все вилітає з голови (всі сміються).

І це говорить людина, в якої завжди стільки текстів в голові, і більш того – римованих! Такі парадокси професії (сміються).

Фільм пригадаю. Я його дивився ще малим – ну як малим, мені років 20 було (зараз 35). І я його не так сприйняв як зараз. Це "Останнє дитя людське" (в офіційному перекладі – "Останній нащадок землі", – прим. ред.). Це класний фільм. Там непогана ідея про те, що людство не може розмножуватись і є лише одна дитина. Така антиутопія. І там дуже класна операторська робота. А по серіалах – я завжди передивляюсь "Офіс". Скільки б це не дивитись – все одно дуже смішно. З останнього сподобалась "Проблема трьох тіл" – це наукова фантастика. Зараз чекаю другий сезон "Last of Us" – мені дуже сподобався перший. Взагалі, якщо чесно, я нещодавно за обідом комусь радив купу серіалів, але зараз нічого не згадаю!

Наостанок, що ще ти хотів би розказати про "Спогади минулого життя", що ми не запитали? 

Насправді, там немає якихось сенсів захованих. Там просто теплі спогади. Тому я дуже надіюсь, що колись ми хоч трішечки відчуємо ту безтурботність, всі видихнемо і зможемо розслабитись нарешті. Причому всі – не те, щоб вибірково: хтось розслабився, а решта вкалують. А так, щоб всі змогли видихнути і сказати: "Фух! Нарешті це скінчилось". 

Слухати трек "Спогади минулого життя" від Довгий Пес і 121, як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.