Промінь рекомендує: Фір & TOF із треком "Blanc"

Промінь рекомендує: Фір & TOF із треком "Blanc"

За роки співпраці Фір і TOF довели, що вміють разом випускати проникливі треки. Пісня "Blanc", яку хіп-хоп виконавці випустили в червні, також не стала винятком. Ба більше, трек потрапив у плейлист "Промінь рекомендує". Звідки в них така взаємодія? Все дуже просто — перш, ніж розпочати сольну кар’єру, обидва музиканти були учасниками творчого об’єднання "Стольний Град" і долучились до створення дебютного альбому цієї формації. Зараз Фір і TOF стабільно випускають нові сингли та не забувають про фіти. На чому тримається їхній творчий тандем і чи варто чекати спільного альбому, Фір і TOF розповіли ведучим шоу РанокПро на Радіо Промінь Дмитру Захарченку й Лесі Антипенко. 

0:00 0:00
10
1x

Фір і TOF / Фото з інстаграм-сторінки fir_brdk

TOF: "Окремо від того, що в нас є сольна творчість, "ФірTOF" у нас як окремий проєкт. Все, що ми пишемо, — це не просто фіти, а окремий проєкт взагалі. Так воно сталось із часом. Ми просто писали спільні пісні, але з часом їх стало так багато й так часто ми їх пишемо, що, в принципі, це можна розглядати навіть як проєкт." 

Привіт! Ваша історія розпочалась із творчого об’єднання "Стольний Град". Якщо пригадати ту співпрацю, вже маючи в ретроспективі те, що зараз у вас відбувається, ваші сольні проєкти, ви взагалі вдячні собі, світу, один одному за те, що все це відбувалось з  вами? 

TOF: Безперечно.

Фір: Це був дуже крутий час. Нас було дуже багато, всі молоді, всі "горіли", тому дійсно це був крутий період, завдяки йому на сьогоднішній день ми багато чого маємо в плані творчості, музики, друзів і так далі. 

Ви тоді співпрацювали з Yarmak, а зараз спілкуєтесь? Взагалі якісь зв’язки збереглись, бо ви вдвох між собою продовжили співпрацю.

Фір: Нас там було дуже багато, був Герік, хлопці з БРДК — це мій колектив (це Marty, Михалич), нас було дуже багато. Це не тільки ми та Yarmak. Наразі ми всі спілкуємось, але в кожного свій шлях, кожен по-своєму робить музику, тому в нас все окей!

TOF: Ми підтримуємо зв’язок, спілкуємось із Саньою, наприклад після повномасштабки у нас виходила пісня "Моя країна" (ми переписали пісню “22”), тож ми працюємо й надалі.  

Тобто зв’язок підтримуєте, просто всі пішли своїм шляхом зі своїми інтересами?

TOF: Так, але ми все одно пересікаємось в музиці й далі будемо пересікатись. 

Фір: "Ми насправді якийсь час писали український альбом "Реггі" навіть. Але як альбом він не вийшов, він вийшов сольними піснями. Це було під час "Стольного", ми працювали як проєкт "ФірTOF".

А на чому базується співпраця між вами двома? Це дружній зв’язок чи просто комфортно працювати?

Фір: В першу чергу ми друзі, звісно. Ми ж не ставимо музику як роботу, музика — це наша улюблена справа. Тому в першу чергу ми друзі. Ми зустрічаємось, робимо те, що нам подобається.

TOF: У нас так вийшло, що окремо від того, що в нас є сольна творчість, я вважаю, "ФірTOF" у нас як окремий проєкт. Все, що ми пишемо, — це не просто фіти, а окремий проєкт взагалі. Так воно сталось із часом. Ми просто писали спільні пісні, але з часом їх стало так багато й так часто ми їх пишемо, що, в принципі, це можна розглядати навіть як проєкт. 

Фір: Так і є. Ми насправді якийсь час писали український альбом "Реггі" навіть, це було дуже давно. Але як альбом він не вийшов, він вийшов сольними піснями, навіть не пригадаю, який рік це був. В нас була велика банда: барабанщики, труби, все, що завгодно. Це було вже під час "Стольного", ми працювали як проєкт "ФірTOF".

То коли нам чекати спільний альбом і чи взагалі чекати? 

Фір: TOF дуже давно хоче альбом.

TOF: Так, я "топлю" за альбоми, а Фір каже ні, що ця тема не працює і він "топить" за сингли.

Фір: Я вважаю, що сингли — це більш успішно.

TOF: У нас насправді навіть за цей рік написано пісень на альбом. Якась частина з них вийшла, а якась частина ще лежить. Регулярно, раз на місяць, вони в нас виходять. 

Фір: На альбом є й зараз. Можемо звести, випустити альбом найближчим часом, але мені здається, що на сьогоднішній день альбом — це не зовсім перспективний напрямок.

А якщо говорити про ваші окремі проєкти, чим вони відрізняються, можете охарактеризувати?

TOF: В нас багато спільного навіть у сольній творчості, але, напевно, у Фіра більш різнопланова творчість. Він може зробити й андер, і лірику, і якийсь танцювальний варіант. Я, наприклад, більш ліричний виконавець. 

Фір: Це єдине, де ми можемо розходитись, а так в цілому і мислення однакове, і напрямок однаковий, тому ми разом і робимо. 

Тоді наступне запитання до вас як до людей, які вже давно на хіп-хоп сцені: як ви зреагували на сплеск, коли всі підняли голови й сказали "Вау! В нас є хіп-хоп культура українська!?" 

Фір: Та як сказати, вона й була завжди. Не було такого, щоб була якась велика прірва, просто на сьогоднішній день більше української музики і це дуже добре. Набагато більше молодих артистів з’являється. Взагалі, я вважаю, перспектива української творчості — це більш молоді таланти. 

TOF: Я погоджуюсь. Мене тільки трохи бентежило на початку дуже багато шароварщини, яка мене дуже чіпляла. Перший рік мене це дуже бентежило, а зараз, наче, такої кількості вже немає і це добре. 

"Почуття кохання й розбиті серця завжди поєднує реперів у таких піснях." 

Давайте тоді перейдемо до вашого треку "Blanc", яка в нього історія? Що в цій пісні вас об’єднало? 

TOF: Та що, — почуття кохання й розбиті серця. Воно завжди поєднує реперів у таких піснях. 

Фір: Є відеоробота на цей трек, це більше 3D-робота, і там детально можна роздивитись суть.  

TOF: Ти так хочеш сказати? На нас зараз відкриють кримінальну справу. (Сміється - ред.)

Фір: Маю на увазі, ті, хто не бачив, можуть вільно подивитись і більш детально зрозуміти, про що ця пісня.  

Слухати пісню "Blanc" від Фір & Tof, як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.