Ворог за рік війни і близько не підійшов до показників, на які розраховував — Братчук

Ворог за рік війни і близько не підійшов до показників, на які розраховував  — Братчук

Фронт на Придніпровському напрямку є не таким інтенсивним, як на Донеччині, однак ситуація динамічна і може змінитися буквально за лічені години. Про це в ефірі Українського Радіо розповів речник загону "Південь" Української добровольчої армії Сергій Братчук.  На території тимчасово окупованої частини Херсонщини і частини Запорізької області оперує угруповання військ "Дніпро" російських окупантів, яке є чи не найбільшим угрупованням ворога. Відбулося перекидання деяких підрозділів противника зокрема на Курський фронт, але це кардинально не вплинуло на ситуацію, каже Братчук. А загалом ворог за рік війни дійсно зробив багато чого, але навіть і близько не підійшов до тих показників на полі бою, на які розраховував, наголошує речник загону "Південь" УДА.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Наше завдання — не допустити ворога, щоб він зайшов на острови Дніпра

Чи активний ворог на Придніпровському напрямку і про які території саме йдеться? 

Мова йде про українське Лівобережжя, про правий берег зокрема. І звичайно, це Дніпро, це острови дніпровські, тобто там, де ворог намагається сьогодні виконати своє завдання: повністю витіснити українські підрозділи з тимчасово окупованого Лівобережжя, спробувати зайти на дніпровські острови, контролювати їх і таким чином контролювати з лівого берега Дніпро і більше тиснути на правий берег. От це завдання ворога, які сьогодні перед ним стоять і ті зусилля, які вони докладають, проводячи відповідні штурмові дії, зав'язані саме на вирішення цього питання, вирішення цього завдання. 

Чим важливі для противника саме дніпровські острови і чи активно зараз там відбуваються бойові дії?

Бойові дії не припиняються, якихось кардинальних змін тут не відчувається, є певні штурмові дії — ворог намагається таким чином покращити своє тактичне становище. Острови — це контроль за Дніпром, це контроль і за узбережжям правого берега, щоб не дати діяти українським підрозділам відповідно і збільшувати тиск на правий берег. При тому постійно ворог обстрілює і обласний центр, і ті територіальні громади, які знаходяться на правому березі. Якщо б йому вдалося це завдання вирішити, то цих би обстрілів було ще більше. І не забуваймо про так зване мале повітря, тобто ворог активно використовує FPV-дрони, постійно працює артилерія, реактивні системи залпового вогню. В цьому плані обстрілів ситуація є напруженою, ворог це робить постійно. Наше завдання — не допустити ворога, щоб він зайшов на острови, щоб він там закріпився і планував якісь наступні дії. 

Фронт на напрямку Придніпровському є не таким інтенсивним, як в Донецькій операційній зоні

Місяцями увага була прикута до плацдарму в Кринках. Що зараз в Кринках відбувається, поблизу нього, чи спостерігається там концентрація противника? 

Якщо ми говоримо про знищений населений пункт Кринки, то на сьогодні його не існує, тому що цей населений пункт повністю знищений. Кринки — це медійно більш відомий плацдарм. Ми говорили про плацдарми на лівому березі нашої тимчасово окупованої Херсонщини, ворог намагається українські підрозділи витіснити повністю з Лівобережжя і повністю встановити контроль за цією локацією, за цією територію. Завдання ворога визначені. З нашого боку відповідна протидія. Як далі будуть розвиватися події — ситуація покаже, тому що фронт на цьому напрямку Придніпровському є не таким інтенсивним, як в Донецькій операційній зоні, але є завдання у всіх і всі ці завдання мають виконати. Тому і відбуваються оці динамічні ситуації. 

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко заявив, що російські загарбники продовжують накопичувати ресурси неподалік окупованого Маріуполя, що може бути ознакою ймовірних спроб агресора надалі здійснювати атаки.

На території тимчасово окупованої частини Херсонщини, частини тимчасово окупованої Запорізької області оперує угруповання військ "Дніпро" російських окупантів, яке є чи не найбільшим угрупованням сьогодні серед окупаційних військ, зосереджених на українській території, які і ведуть цю агресивну війну проти України. Відбулося певним чином перекидання деяких підрозділів з напрямків, про які ми сьогодні говоримо, зокрема на Курський фронт, але це кардинально не вплинуло на ситуацію — це по-перше. По-друге, ворог сьогодні готується до можливої інтенсивності — я підкреслюю штурмових дій — жодним чином ми сьогодні не говоримо про контрнаступ, про наступальні взагалі дії ворога. А ось кількість штурмових дій дійсно може зростати, тому що відмічено відповідні пересування ворога, маневри. Війна на те і є війною, що маневри постійно відбуваються, відбуваються ротаційні процеси, заміни відповідних підрозділів і оновлення тієї ж техніки, тому що вона виходить з ладу, техніка знищується українськими Силами оборони. Тому певна інтенсивність цих дій може зростати. І ЗСУ теж говорять, що на Запорізькому напрямку на якихось локаціях — ми не говоримо в цілому — ворог може намагатися десь покращити, ще раз кажу, своє тактичне становище. Зокрема, це може бути, наприклад, Оріхівський напрямок. Але тут ворог дуже багато застосовує зараз авіаційної компоненти — ми говоримо про використання КАБів, про використання некерованих авіаційних ракет. І Гуляйпільський напрямок. 

В одному з коментарів ви казали раніше, що треба бути готовими до втрати Вугледара…

Можна поступитися в одному окремому бою, але не програти при цьому битву. Ми не можемо програти нашу битву за Україну, а ворог максимально сьогодні кинув на ці напрямки свій особовий склад, який просто в рази перевищує кількість нашого особового складу, тисне авіацією. Авіаційна компонента… Я зараз можу сказати, що якби в них не було авіації, нам би було легше. Але що це змінить?! Наявність КАБів, наявність винищувальної, бомбардувальної авіації — це те, за рахунок чого Росія взагалі може просуватися. І велика кількість особового складу, який вони можуть використовувати на цих локаціях. Виходячи з того, як складатиметься ситуація, треба дійсно бути готовим до того, що наші війська відійдуть на ті позиції, які будуть визначені командуванням. Не треба робити з цього зради, кричати, що все втрачено. Так, на жаль, це реалії сьогодні і це ті реалії, які стали наслідком зволікання з допомогою з боку наших союзників. Ця наступальна кампанія російська триває вже фактично рік — це Авдіївський напрямок. Ворог за рік дійсно зробив багато чого, але це навіть і близько не підійшло до тих показників на полі бою, на які вони розраховували. 

ФСБ в Приднестровье готовят диверсионно-разведывательные группы РФ, — Братчук

Фото з відкритих джерел 

"Операція ЗСУ на Курщині, на мій погляд, далеко не завершена"

Відлуння і операції на Курщині… На півдні відлуння подій Курщини – в якому форматі відчувається? 

Давайте говорити про те, що на Курщині сьогодні ворог зосереджує і вже зосередив понад 40 000 угруповання військ. Це різні підрозділи, різні за рівнем підготовки, але це той ресурс, який, по-перше, міг наступати зараз на Сумщину, на Харків, міг би опинитися і на Покровському напрямку, зокрема. Тому це і є значенням Курської операції взагалі. Деякі підрозділи ворог змушений був перекинути з Південного напрямку на Куський фронт. Так, нам, можливо, хотілося, щоб було більше таких перекидань, ротацій особового складу, техніки. Але виходимо з реалій. Хто міг взагалі передбачити, що буде така раптова операція ЗСУ на Курському напрямку?! Ніхто. Тому ми навіть сьогодні ще не можемо повністю оцінити, що зробила зі знаком позитив ця операція, які вона наслідки дає нам сьогодні і можливо, я думаю, сподіваюсь на це дуже, дасть у найближчому майбутньому. Тому що ця операція, на мій погляд, далеко не завершена, і що там, як кажуть, буде далі, ми будемо спостерігати і хочеться побажати нашим хлопцям, щоб максимально виконали завдання, поверталися зі щитами. 

Протидія може і повинна бути у знищенні  виробничих потужностей ворога

Ми з вами неодноразово говорили про тактику застосування "шахедів" росіянами. І в одному з коментарів ви зазначили, що якщо "шахеди" атакують з моря, то ми говоримо про водну поверхню, яка допомагає максимально ворогу приховати свою атаку і дає менше можливостей ППО одразу зреагувати. Чи збільшилась кількість використання "шахедів" саме по українському півдню, чи зменшилась. І якщо говорити про потенційне, ймовірне виробництво противником: вони з коліс, з конвеєрів знімають ці "шахеди"? Чи відбувається процес виготовлення, накопичення і тоді вже застосування? 

По-перше, водна поверхня не вперше використовується, щоб заплутати максимально систему ППО, дії мобільних вогневих груп спробувати функціонально обмежити. Це стосується, наприклад, коли "шахеди" ледве не вперше почали використовуватися, ворог запускав їх над річками, над водною поверхнею, озерами, ставками — це теж таке відбувалося. Намагається ворог щось модернізувати.

А як він модернізує, наприклад, тактико-технічні характеристики (далі ТТХ скорочено — ред.) — того, що сьогодні збивають і знищують під час бойових чергувань підрозділи Української добровольчої армії, зокрема тут наші мобільні вогневі групи на півдні держави. То ТТХ змінюється. Ворожі атаки шахедами тривають не дві-три години, а навіть до ранку і потім ще кілька годин можуть ці мерзотники літати в українському просторі. Щодо кількості, то щодня ці "шахеди" використовуються і на півдні, використовуються навіть тоді, коли є і ракетні обстріли. Тобто є щось комбіноване, є ракети, наприклад, по півдню — балістика у нас дуже часто буває — то "шахеди" завжди використовуються. 

Щодо виробництва — це дійсно накопичення вантажів з Ірану, ми це відзначали ще у серпні. І накопичено було, я думаю, досить-таки багато цих "шахедів". Тому що їх дійсно багато летить. Власне виробництво ще не стало для нас таким критичним у плані використання кількості цих дронів, але те, що ворог налагодив ці процеси — звичайно ми про це говоримо. В цьому напрямку наша розвідка активно працює, тому що, якщо ми говоримо про протидію, то ця протидія може і повинна бути також у знищенні тих виробничих потужностей, які видають нагора отакі боєприпаси, якими є "шахеди". Тому тут роботи у Сил оборони дійсно дуже багато і ця робота є комплексною, від багатьох структур залежить, і є надзвичайно складною.

Що стосується ворогів, то вони точно "суєтяться"

В одному з етерів Ви зазначали, що партизанський рух у тимчасово окупованому Криму посилюється, що партизани допомагають Силам оборони України виконувати бойові завдання. 

Коли багато хто говорив про те, що Україна пішла з 2014 року з Криму, то я так по-одеськи завжди відповідав: а хто вам сказав, що ми пішли? Можу згадати, наприклад, партизанський рух Атеш, є рух Жовті стрічки — величезний пласт роботи виконують ці люди. Всі ті здобутки, які у нас є по Криму, все рівно з залученням відповідних структур українських, які працюють на півострові. Я сподіваюся, що їх менше точно не має стати, а буде більше. Що стосується ворогів, то вони точно "суєтяться".

Щодо вибухів, які були і, сподіваємося, будуть на території Російської Федерації — їхні арсенали… Наскільки масштабно це відчується безпосередньо на лінії боєзіткнення? 

Звичайно, що це впливатиме на поле бою, звичайно це впливає на ворожий ресурс. І війна на виснаження — і ми це розуміємо — сьогодні триває, зокрема виснаження по ресурсах боєприпасів. Кожен знищений боєприпас, склад, сховище, звичайно, це нам плюс. Робота ця триватиме, бо це суттєво може вплинути на ситуацію на фронті.