Промінь рекомендує: SPOKUSY з треком "Живу в моменті"

Промінь рекомендує: SPOKUSY з треком "Живу в моменті"

Пост-панк-гурт SPOKUSY зʼявився після повномасштабного вторгнення. Його засновники — гітарист київського гурту Aghiazma Ігор Черепанов і вокаліст гурту Layuchi Kvity Алекс Дарієн — розповідають, що давно планували зробити щось нове і яскраве. Втім, саме війна стала для них каталізатором. Мовляв, коли, як не зараз? Згодом до SPOKUSY приєднались драмер, басист і саксофоніст. Хлопці створюють музику в стилі нью вейв/пост-панк, експериментують з ретро-синтетичним звучанням, саксофоном і терменвоксом. Зараз у них більше десяти різнопланових треків, а незабаром гурт планує випустити свій перший альбом. Один з їхніх останніх треків "Живу в моменті" потрапив у плей-лист "Промінь рекомендує". Про те, за яких обставин виник гурт, а також, як далеко сягають їхні амбіції, гітарист гурту SPOKUSY Ігор Черепанов розповів ведучим шоу РанокПро на Радіо Промінь Дмитру Захарченку й Лесі Антипенко.

0:00 0:00
10
1x

Фото з інстаграм-сторінки spokusy

"Цей гурт — це виключно задоволення й ми кайфуємо від того, що робимо. Не намагаємось на цьому заробляти гроші, але хочемо, щоб нас слухало багато людей, щоб нас запрошували на великі фестивалі, щоб від нашої музики кайфували не тільки ми"

Ігорю, привіт. Якщо говорити про створення гурту SPOKUSY, як це відбулось? Хотіли б дізнатись якийсь сторітелінг. 

Ми познайомились з Алексом у нас в клубі "Теплий Ламповий". Я займаюсь клубом "Теплий Ламповий" на Арсенальній, це моя така робота приємна. Я колись почув їхній гурт Layuchi Kvity. Зазвичай це відбувається так, що я послухав пісеньку — і пішов на курилку, бо трошечки втомлююсь від кількості музики. А тут я бачу, що людина на сцені настільки яскрава, розумію, що стою вже весь концерт і спостерігаю за кожним його рухом, за кожним словом, що він робить, за кожною піснею. І, звичайно, після канцику я на курилці до нього підходжу й кажу: "Алекс, давай щось із тобою робити цікаве". І ми вирішили створити гурт. Почали спілкуватись, кому які жанри подобаються, які гурти, і так надихнули один одного, що з’явився гурт. Але перші пісні ми записали тільки після того, як я поїхав у Львів. Це як тільки повномасштабка почалась, я поїхав у Львів, в мене там була концертна діяльність і ми почали писати пісні, бо було багато часу в нас на це.

Ти кажеш, що почали визначатись із жанрами й зупинились на пост-панку, а чому? 

Ми не казали, що давайте грати пост-панк, ні, такого не було. Було, типу, я кажу: "Мені подобається The Cure", Алекс каже: "Мені подобається Suede", я кажу: "Мені подобається The Sisters of Mercy". Різні зовсім гурти, не можна сказати, що це все пост-панк. Там і нью вейва вистачає, і готік-року.

Зрозуміло, що смаки у вас десь в одному векторі рухались і об’єднались на перетині тих жанрів. Мене ще зачепило питання неймінгу гурту SPOKUSY. Спокуси до чого? 

Це слово одразу сподобалось Алексу, коли я запропонував йому декілька назв. По-перше, це слово не зобов’язує нас писати музику в якомусь певному настрої, бо спокуси можуть бути зовсім різні: релігійні, сексуальні, їсти хочеться приємні страви, тобто можна що завгодно в це слово вкладати. Тому це прикольно, що ми не маємо зациклюватись на чомусь. 

Ти розповідав, що SPOKUSY для вас — це не робота, а фан. Але ж у вас мають бути якісь амбіції і цілі? 

Цей гурт — це виключно задоволення й ми кайфуємо від того, що робимо. Не намагаємось на цьому заробляти гроші, але хочемо, щоб нас поважали, щоб нас слухало багато людей, щоб нас запрошували на великі фестивалі, щоб від нашої музики кайфували не тільки ми. 

Ти згадав про фестивалі. На початку серпня вас можна буде почути на фестивалі Faine Misto, нічого ж не змінилось? 

Так, ми в п’ятницю граємо 2 серпня, приїжджайте. 

А що стосується інших майданчиків, це і з війною трохи пов’язано, чи є де грати? 

Насправді в Україні зараз вистачає цікавих івентів, багато благодійних івентів, багато просто івентів і виступати є де. Головне, щоб гурт був цікавий, тоді будуть запрошувати на концерти. От нещодавно грали дуже хороший канц із гуртом "Сусіди стерплять" у Bel Etage. Супер концерт був, кайфонув максимально! Треба, щоб гурт був якісний, цікавий, щоб якось відрізнявся від інших. Я просто сам займаюсь клубом, і ми теж в постійному пошуку нових цікавих особистостей і нових цікавих гуртів. До речі, хочу порадити гурт "Bartky", який виграв конкурс на фестиваль "Країна мрій". Я нещодавно проводив конкурс і вони будуть грати на "Країні мрій", дуже раджу гурт "Bartky". 

Я тобі теж висловлю подяку, адже саме в клубі "Теплий Ламповий" я потрапив на перший концерт групи "TVORCHI". Дякуємо тобі також за розмову, трохи познайомились. А зараз будемо представляти пісню "Живу в моменті" від гурту SPOKUSY.  

Слухати пісню Angelina Bukovska "Заплутане волосся", як і багато інших прем’єр, можна в плей-листі "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.