Промінь рекомендує: MOLBERTA з треком "Приголуб"

Промінь рекомендує: MOLBERTA з треком "Приголуб"

Хочу, щоб українські виконавці писали так, щоби людям смакувало!

Фото надане артисткою

Про молоду співачку з Волині, яка обрала собі суто мистецький псевдонім MOLBERTA, відомо небагато. Воно і зрозуміло чому. Дебютувала вона лише наприкінці 2023 року з піснею "Нервова система", яку схвально зустріла мережева спільнота і завдяки якій на дівчину звернули увагу музичні критики.

Отож, її звати Марія. Родом вона з невеличкого селища в мальовничому куточку Полісся. Згадує, що з самого малечку мала лише одну мрію – співати і дарувати людям нові сенси. Ще у школі почала писати перші вірші, але можливості зайнятися справою професійно не було. Та після вступу до університету вирішила все ж таки втілити свою мрію – навчилася грати на гітарі, продовжила писати тексти.

"Як тільки-но народилася пісня "Нервова система", я одразу вирішила, що повинна спробувати втілити свою мрію та випустити цей трек", – пояснила MOLBERTA. Так і почалась її співоча кар’єра. 

Пісня "Приголуб", яку ми презентуємо сьогодні в рамках програми "Промінь рекомендує", – лише друга її видана пісня. Записувати її допомагав продюсер Андрій Дрововоз, який також опікується співаком SHUMEI. Про натхнення від рідного краю, любов до українського фольклору та загадку псевдоніму MOLBERTA розказала Анні Заклецькій та Денису Денисенку в ефірі Радіо Промінь.

Маріє, звідки саме ти з Волині?

Це дуже-дуже маленьке селище, називається воно Шкроби. Там дуже мало населення, а саме воно заховалось прямо в куточку Волинської області. 

Волинь – це справжнє місце сили. Оця поліська природа, де переплітаються смужки лісу, полей і річок – і цей якийсь особливий аромат, це перше, що згадується від подорожей туди. Яку роль в твоїй творчості відіграє саме натхнення природою і рідними місцями?

Насправді, ви потрапили прямо в точку, тому що Волинь – це дійсно місце сили. Маленькі селища, прекрасна природа. Коли ти можеш бути наодинці з собою, твої відчуття загострюються просто максимально. Сприйняття світу і себе дуже наповнює в такі моменти.

Якою була маленька Марія, яка зростала серед цієї невимовної краси і натхнення? Чи вже тоді ти розуміла, що хочеш бути співачкою, писати пісні? На якій музиці ти росла?

Я завжди тягнулася до музики. В шкільні часи завжди виступала. Я зростала в такому середовищі, зокрема в шкільному віці, де нас виховували на українській поезії, на українській прозі, які я дуже багато читала. В школі нас просили досліджувати український фольклор, і ми ходили, збирали старі пісні. А щодо співу – я навчалась, але розуміла, що цього недостатньо. Проте насолоджувалась тим, що було, що я вміла робити. Мені завжди це приносило велике задоволення.

Впевнені, що тобі часто ставлять це питання, але ми з тобою вперше контактуємо, тож – чому MOLBERTA? Ти ще й малюєш?

Ні, не малюю. Насправді, це дуже довга історія, і колись я розповім про це. Але поки що не готова. 

Сьогодні ми презентуємо твій трек "Приголуб". Розкажи трохи про нього, і про сенси, які ти вкладала в цю пісню.

Цей трек створився, мабуть, найшвидше з усіх моїх пісень. Я його створила сидячи на кухні, в дуже тихій атмосфері – в якій і більшість моїх пісень, власне, пишуться. Вона про присутність двох людей. Про те, як ці люди відчувають одне одного, про їхню буденність, потяг один до одного. Тобто, ця пісня від початку до кінця – про відчуття. Вона від перших слів лине до душі – і людина одразу відчуває все, про що в ній говориться.

І перш ніж ми послухаємо "Приголуб", просимо тебе звернутись до слухачів Радіо Промінь з тим, що в тебе зараз на душі.

Я хочу, щоб ваші слухачі відчували музику, досліджували її, розширювали діапазон свого музичного смаку і щоб українські виконавці писали дійсно так, щоб це людям смакувало!