Українців закликають написати "Листи до вільного Криму"

Українців закликають написати "Листи до вільного Криму"

В анексованому Криму все ще залишаються осередки незламності й свободи. І це — люди, які продовжують чинити спротив загарбникам, хоч і платять за свою громадянську позицію свободою. Станом на зараз відомо про 208 кримських політв’язнів, 125 із них — кримські татари. Людей затримують здебільшого за проукраїнську позицію або за сфабрикованими справами про диверсії чи шпигунство. З початку повномасштабної війни кількість політв'язнів значно зросла за рахунок громадян України, викрадених росіянами з Херсонщини та Запоріжжя, яких після "підвалів" перевозили до окупованого Криму (а декого вже й до Росії). Висловити підтримку цим людям можна, написавши до них листа. Впродовж трьох місяців — з 19 лютого до 19 травня — триватиме акція "Листи до вільного Криму". Як до неї долучитись, а також, що відомо про стан політв’язнів, в ефірі шоу РанокПро на Радіо Промінь розповіла Анна Ситнікова — головна консультантка Служби забезпечення діяльності Кримської платформи Представництва Президента України в АР Крим.

0:00 0:00
10
1x

Фото: КримSOS

"Люди, які зараз за гратами, а за даними Представництва,  кримських політв’язнів нараховується 208, вони боролись за Україну й борються досі своїм незламним духом"

Анно, що це за ініціатива та яка її мета? 

Ця ініціатива виникла ще в минулому році. Тоді серед колег, які приєднались до цього дійства, були Український ПЕН та ZMINA — правозахисні організації. В цьому році до нас також доєднались колеги з Міністерства реінтеграції. Ми вирішили її продовжувати, оскільки зрозуміли, що це важливо для родин політв’язнів, для самих політв’язнів і, власне, для громадян України та жителів інших країн. Оскільки ці люди, які зараз за гратами, а за даними Представництва,  кримських політв’язнів нараховується 208, вони боролись за Україну й борються досі своїм незламним духом. І надзвичайно важливо навіть в ув’язнені розповідати їм про те, що ми про вас пам’ятаємо, ми вас підтримуємо і ми будемо з вами. 

Це реальні листи й вони справді надійдуть до адресатів? 

Так, листи цілком реальні. В нас є кілька опцій, як саме ви можете надіслати лист. Зокрема, вже на сайтах і Представництва, і ZMINA, і PEN виставлена інформація про те, як це найкраще зробити. Ви можете надіслати або електронною поштою вашого листа. Це може бути як написаний лист від руки, відсканований, і ви його просто надсилаєте на електронну пошту, або ви можете одразу в "тілі" листа писати, умовно, в вордівському документі. Окрім того, якщо ви бажаєте відправити фізичний лист, то ви можете це зробити, надіславши його на абонентську скриньку наших колег з організації ZMINA. Цей лист дійде до нас, і потім ми вже своїми методами його передамо. Це що стосується громадян України. Якщо ж ви проживаєте закордоном, то можете його надіслати напряму в російську федерацію. На жаль, на територію окупованого Криму листи не дійдуть зі зрозумілих причин. Але на територію рф вони дійдуть. Основна вимога  — всі листи повинні бути російською мовою, бо в іншому випадку цензори їх просто не пропустять. 

Листи доходили, ми знаємо це з минулого року з нашого досвіду. Від родин політв’язнів ми знаємо, що листи доходили з Америки, з Німеччини. Звичайно, є нюанси по особливостях утримання політв’язня, чи він не знаходиться в штрафному ізоляторі й до нього просто ці листи не дійдуть, або від настрою, умовно, цензора, який буде перевіряти лист. Але фактично ці листи все ж таки мають надійти. 

 
Мапа місць утримання політв’язнів Криму / Фото: Представництва Президента України в АР Крим

"Багато людей сидять на території Сибіру. Радянські часи з ГУЛАГами — воно нікуди не ділось, на жаль"

Де саме можна знайти контакти, якщо люди нас почують і захочуть долучитись? 

Знаходите в соцмережах або просто в інтернеті сторінку Представництва Президента України в АР Крим, або PEN Ukraine, або ZMINA. І в новинах буде інформація про те, що розпочалась акція. Там прописана інструкція з написання листів, щоб лист точно дійшов до вашого адресата. Також там є мапа місць утримання політв’язнів з їхніми адресами, де ви зможете ознайомитись з інформацією про справу людини. І також є перелік політв’язнів, він прикріплений біля мапи. Тобто все за одним посиланням фактично. 

Крім того, ми ще будемо мати фізичні локації для написання листів, де також будуть ці всі інструкції. Зокрема, такий лист ви зможете написати в просторі PEN. І також сподіваюсь, що найближчим часом у Кримському Домі. 

"Наші колеги зі ZMINA ведуть постійний моніторинг стану здоров’я і понад 30 людей мають критичні ситуації" 

Хочу ще спитати про кримських політв’язнів. Ви сказали, що їх понад 200-ті, 125 із них — це кримські татари. Чи відомо, в якому стані вони зараз, чи всі в Криму, чи, можливо, розкидані по росії?

Більшість цих людей знаходяться на території російської федерації. Через обмеженість місця в окупованому Криму людей зазвичай майже одразу переводять до рф. І, на жаль, їх намагаються якомога далі закинути від своєї домівки, що чинить додатковий психологічний тиск і на їхні родини, і на них самих. Багато людей сидять на території Сибіру. Знаєте, радянські часи з ГУЛАГами — воно нікуди не ділось, на жаль. Більшість, звичайно, мають проблеми зі здоров’ям. Наші колеги зі ZMINA ведуть постійний моніторинг стану здоров’я і понад 30 людей мають критичні ситуації.  Там уже дуже потрібне втручання, але це нелегко зробити. Найбільше, мабуть, зараз із тих, хто потребує нашої підтримки і висвітлення — це Ірина Данилович, вона журналістка, писала про медицину в окупованому Криму, і в 22-му році її звинуватили в тому, що вона начебто в дамській сумочці проносила вибухівку. До неї дуже суворе ставлення. На жаль, вона вже точно перенесла два мікроінсульти в ув’язненні, також вона має отит і вже майже оглухла на два вуха — ліве вже точно в неї не чує, праве ще трішки так-сяк, але з тими умовами утримання ситуація погіршується. Інший критичний політв’язень, який дуже потребує допомоги, — це Амет Сулейманов. Він має проблеми з серцем, але у в’язниці йому не видають всі необхідні ліки. Родина й адвокати намагаються боротись, але це нелегкий процес через те, як функціонує пенітенціарна система рф й через те, що ці люди є саме політичними в’язнями.     

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
"Крим стає островом" – Жирохов про удари по авіабазі в Джанкої
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Маю особистий мотив говорити про Крим — Руслан Халапов
Всупереч 10 рокам окупації у Криму чекають на Україну ― Наджіє Аметова