Промінь рекомендує: EtnoGen із треком "Загули голоси"

Промінь рекомендує: EtnoGen із треком "Загули голоси"

EtnoGen — авторський музичний проєкт на основі українського фольку. Особливими ж їх робить поєднання народних інструментів із бітбоксом. А ще EtnoGen — це майже родинна справа. Минулої осені солістка гурту Євгенія Мазуренко та мультиінструменталіст Віталій Дужик одружились. Із серпня 2021-го вони разом були в дуеті "Non Trivials" і навіть встигли взяти участь у шоу "Україна має талант". Згодом до них долучиться гітарист Сергій Радіон, а гурт отримає свою нинішню назву EtnoGen. Віталій Дужик у тому ж таки 21-му році приєднається до Kalush Orchestra й згодом, із піснею "Стефанія", вони виграють "Євробачення-2022". До слова, Віталій — мультиінструменталіст, крім різних видів сопілки, він грає на варгані, пан-флейті, фортепіано, ірландській сопілці — вістлі, флоярі, окарині та бітбоксить. Про місію проєкту EtnoGen, а також їхню нову пісню "Загули голоси", що цього тижня потрапила в плей-лист "Промінь рекомендує", солістка гурту Євгенія Дужик розповіла ведучим шоу РанокПро на Радіо Промінь — Анні Заклецькій та Дмитру Захарченку. 

 

0:00 0:00
10
1x

Солістка гурту EtnoGen Євгенія Дужик / Фото з інстаграм-сторінки ukrainka._.a

"Наша така, можна сказати, родзинка — це наш Віталік, він поєднує гру на сопілці і бітбокс. Ми почали робити це перші"

Євгеніє, привіт. Я, наприклад, — фанат фольклору дуже давній. У випадку з вашим гуртом, ви фольклором завжди займались чи вас до цього підштовхнуло повномасштабне вторгнення?

Ні, ви знаєте, я в дитинстві більше співала естраду, але коли вирішувала, куди вступати, в який університет, обрала саме музичний фольклор. Це був 18-ий рік. І поступово вже в університеті (в Київському Національному університеті культури і мистецтв — ред.) ми створили цей гурт. Віталік також вчився в цьому університеті й ще навчається, він на курс менший. Він вступав на відділ сопілки, але музичний фольклор він також вивчав. А Сергій — трішечки за нас старший, він також з цього ж університету, з цієї ж кафедри. Тобто так якось склалось, що нас життя звело, але пізніше. Тому фольклором ми займаємось років шість, це вже точно, якщо не більше.

А якщо повернутись до місії вашого проєкту, цілей, які ви ставили перед собою та які зараз існують. Розкажи про них більше.  

Місія була — популяризувати українську пісню. Тому що, коли я тільки вступала, помітила, що дуже мало гуртів. Вони розвивались, зараз вони вже більш відомі, але молодь не так активно приділяла увагу старовинним пісням. А коли вже вступила на музичний фольклор, я була в шоці від того, яка в нас цікава українська культура, скільки в нас пісень старовинних. Це і лірика, це й обрядові, там просто невичерпний скарб, скриня пісень. І ми вирішили, що потрібно це показувати. 

Багато людей починають займатись фольктронікою, а чим ви відрізняєтесь від плеяди тих виконавців?

Довгий час була велика проблема — музичний ринок був переповнений російськими виконавцями. І наші гурти просто не могли пробитись, нас не могли почути. Але чим ми відрізняємось? От ви є музичний гурт і ви говорите, що подаєте частинку фольклору, потрібно розуміти, як з ним працювати. Тому що ми як фольклористи розуміємо всю цю проблематику, про що пісня, яка її мета, яка функція була в традиції. І щоб її показати народу й  не зіпсувати. Є такий термін "шароварщина" й там дуже тонка межа. І тому потрібно акуратно. 

Наша така, можна сказати, родзинка — це наш Віталік в тому, що він поєднує гру на сопілці і бітбокс. Ми почали робити це перші. Спочатку він був у нас, в EtnoGen, а потім вже далі він почав себе розвивати й його помітили. 

"В пісню "Загули голоси" ми намагались вкласти біль кожного українця"

Трек "Загули голоси". Розкажи, будь ласка, як він створювався, що в ньому взяли з етніки й що додали авторського? 

З етніки — народний вокал, також сопілка, це є традиційний інструмент, і деякі мотиви. А взагалі сам текст — авторський, і саме в цю пісню ми намагались вкласти біль кожного українця. Тому що кожному болить по-своєму, в кожного своя історія і в кліпі ми намагались  також це передати. Там незавершена історія, там є три сюжетні лінії, але фіналу чіткого немає, тому що кожен бачить своє продовження, домальовує свою історію. Тобто це пісня про реалії сьогодення, що відбувається сьогодні в нашій країні.           

Слухати трек "Загули голоси" гурту EtnoGen, як і багато інших прем’єр, можна в плей-листі "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.