Оголошено 9 претендентів на 11-те місце в фіналі Нацвідбору на пісенний конкурс Євробачення-2024

Оголошено 9 претендентів на 11-те місце в фіналі Нацвідбору на пісенний конкурс Євробачення-2024

Українці незабаром зможуть обрати 11-го фіналіста Нацвідбору на Євробачення-2024. З дня на день у мобільному застосунку "Дія" розпочнеться онлайн-опитування. Загалом претендентів 9-ть. Вони не змогли вразити журі Нацвідбору під час живих прослуховувань. Але один із них ще має шанс потрапити в фінал, якщо його кандидатуру підтримають більшість українці під час онлайн-голосування. В чому сенс цьогорічного нововведення, ведучі шоу РанокПро на Радіо Промінь Дмитро Захарченко та Леся Антипенко розпитали главу української делегації на Євробаченні Оксану Скибінську.

0:00 0:00
10
1x

Фото: eurovision.ua 

"Ми й вирішили дати можливість українцям послухати більш широку палітру пісень".

Отже, що змінилось у нацвідборі й звідки виникла ця "темна конячка", якщо можна так сказати? 

Дійсно цього року є нововведення, яке полягає в тому, що українці обиратимуть ще одного фіналіста. На жаль, через повномасштабну війну в Україні проводити півфінали до фіналу немає змоги. Тому ми й вирішили дати можливість українцям послухати більш широку палітру пісень. Адже на Національний відбір приходить багато пісень. І за результатами прослуховування далі, до фіналу, проходить лише до десяти пісень, але якісної музики значно більше. Тому ми й хотіли, щоб цього року, ще до кінця 2023-го року, українці могли послухати більше пісень, які прийшли на Національний відбір і були в лонглисті, обрати свого фаворита, який також пройде до фіналу, що відбудеться 3 лютого. І вже цей фаворит разом із фіналістами, які пройшли до фіналу за результатами прослуховувань, що вже відбулись у листопаді, змагатиметься за те, хто представлятиме Україну на Євробаченні в Мальме. 

Як саме обирали цих учасників, за яких ми маємо голосувати? Хочеться дізнатись тонкощі.

Насправді лонглист складався з 20-ти учасників. Це ті 20-ть заявок, які були відібрані музичним продюсером, Суспільним Мовленням з того, що прийшло до нас під час всеукраїнського приймання заявок онлайн. Але, коли було відібрано цих 20-ть пісень, відбувалось прослуховування. Євробачення — це завжди про живе виконання. Тому  у листопаді відбулись прослуховування і за їхніми результатами було відібрано десятку. Ця десятка — це ті фіналісти, які виступатимуть у фіналі 3-го лютого. А ще одна десятка, яка не пройшла одразу, залишилась на це глядацьке голосування, яке відбуватиметься в "Дії" вже буквально днями. 

"Дуже хочеться, щоб українці ухвалювали рішення, базуючись на піснях. Не просто на випадкових іменах, а на треках".

То коли розпочнеться це голосування? 

Ще не оголошено точну дату старту, але можу сказати, що воно почнеться вже зовсім незабаром, буквально цими днями. 13-го грудня оприлюднили пісні для того, щоб українці мали змогу на YouTube-каналі Євробачення України послухати й ознайомитись із треками до того, як розпочнеться голосування. Для того, щоб більш зважено ухвалювати рішення. Дуже хочеться, щоб українці ухвалювали рішення, базуючись на музиці, на піснях. Не просто на випадкових іменах, а на треках. Саме тому ми оприлюднили ці пісні за кілька днів до старту голосування. Зараз вони є на YouTube і ми закликаємо кожного слухача радіо Промінь зайти й послухати музику. Ці пісні будуть також з’являтись і на стримінгах у музикантів, у кожного з дев’яти учасників лонглиста, які беруть участь у цьому голосуванні. Нам дуже хочеться насправді, щоб українці слухали цю українську музику. Тому що у складі лонглиста є як виконавці, які вже заслужили популярність серед українців, так і досить нові імена, які є відкриттям Національного відбору. Національний відбір — це, зазвичай,  і є такий майданчик, який дозволяє почути нову українську музику, яка ще не має популярності на широкий загал, але варта цього. Тому ми дуже хочемо, щоб у ці дні, поки музика є на YouTube, з’являтиметься на музичних стримінгах, українці звернули на неї увагу й послухали. І обіцяю вам, що голосування в "Дії" розпочнеться вже дуже-дуже скоро.  

Чекаємо з нетерпінням. Отже, за 11-те місце в фіналі Національного відбору змагатимуться:

  • ANKA — "Палала"
  • Carpetman — "Endless fight"
  • KARYOTYPE — "Sadness"
  • KRYLATA — "Queen"
  • PARFENIUK — "Серед вітрів"
  • SHÉPA — "SUPERNOVA"
  • STASYA — "Rika"
  • SWOIIA ​​— "Little Angels"
  • TESLENKO — "Lights go up"

І ще кілька дат: повний список фіналістів буде оприлюднено до 29 грудня, а фінал Національного відбору на Євробачення-2024 відбудеться 3 лютого. Суспільне Культура та Радіо Промінь — офіційні  медіапартнери Євробачення.