Чи варто Україні робити ставку на "хороших русских"? Відповідає Валерій Пекар

Чи варто Україні робити ставку на "хороших русских"? Відповідає Валерій Пекар

Українська перемога — це коли Росія ніколи більше не загрожуватиме Україні, наголосив підприємець, публіцист, співзасновник громадянської платформи "Нова країна" Валерій Пекар в ефірі Українського Радіо. Навіть, коли вдасться викинути окупантів із анексованого Криму, Україна отримає мир не кращий за попередній. Адже, скоріше за все, Росія ніколи не буде демократією, вважає Валерій Пекар. Вона залишиться імперію, яка неминуче повернеться до війни. При цьому Україні наївно покладатися на "хороших русских", зазначає Валерій Пекар. Так звані російські "ліберали" з Лондона навряд чи в'їдуть на білому коні до Кремля. "Ми не можемо окупувати Росію, вона занадто велика. Та й не наше це завдання", — констатує Валерій Пекар. Українською ставкою має бути розбір імперії на частини, вважає він. Щоб на її теренах виникли нові незалежні держави.

0:00 0:00
10
1x

Фото: bastion.tv

"Мир не кращий за попередній"

Українська перемога потроху наближається завдяки звитязі ЗСУ і західній допомозі. Але як виглядатиме ця перемога, як виглядатиме світ після війни? Великий класик стратегії 20-го сторіччя, Сер Безіл Генрі Ліддел Гарт писав, що перемога — це мир, кращий за попередній. І це означає, що, викинувши останнього російського солдата за межі української території, Україна отримає мир не кращий за попередній, а такий самий, як попередній. Імперія знову буде загрожувати Україні, імперія завжди повертається, як ми знаємо, не лише із серіалу "Зоряні війни", а із будь-яких історій, наприклад, історії Першої і Другої Чеченських війн, коли, зазнавши поразки в Першій Чеченській війні, Росія повернулася для того, щоб знищити Чеченську Республіку Ічкерію.

Українська перемога — це коли Росія ніколи більше не загрожує Україні. Це означає, що вона не повернеться з війною ні за 5 років, ні за 25 років, щоби наші діти воювали в наступній російсько-українській війні. А це можливо тільки тоді, коли незворотні зміни стануться у самій Росії. Там, де були ключі від початку війни, а саме у Кремлі, там і ключі від завершення війни, від нашого миру, від нашої перемоги. Мають статися глибокі зміни в самій Росії, коли Росія ніколи більше не загрожує Україні. Й оце і є власне українська перемога. Основою для цього є успіхи Збройних Сил України на полі бою, але для того потрібно значно більше. В тому числі, позиція української держави і позиція наших не тільки західних, а й східних союзників, зокрема Японії, Австралії та інших країн, стосовно того, яке є майбутнє в Росії.

На фото: чеченець стоїть на вулиці під час штурму російськими танками Грозного, січень 1995 року; автор фото: Михайло Євстаф'єв, commons.wikimedia.org

Яким буде світ після перемоги України?

"Маніфест сталого миру. Світ після нашої перемоги" — це документ, випущений і презентований в лютому на Мюнхенській безпековій конференції групою із 25 українських науковців, дослідників, громадських діячів, і ще півсотні відомих українців підписалися під цим документом для того, щоб поширити його на Заході в якомога ширших колах. Цей документ, власне, і встановлює основи того, як Україна бачить світ, як українське громадянське суспільство пропонує бачити світ після війни. Він, по суті, містить два розділи: відповідальність за війну — це такі очевидні речі, як покарання за злочин агресії, як відшкодування завданої шкоди, як зниження статусу Російської Федерації в міжнародних організаціях, а також забезпечення сталого миру — як зробити так, щоб війна ніколи більше не повернулася. І тут йдеться про політичні й гуманітарні зміни в Росії, але також про подолання стереотипів щодо України та Росії в західній політиці, про роззброєння Росії і про зміни у світовій енергетичній політиці, які не дозволять великій нафтовій автократії починати велику війну знову.


На фото: Валерій Пекар, ФБ-сторінка

"Росія не стане демократією"

Політичні зміни в Росії — це є основне. Тож постає питання, хто це все буде робити. Серед українців часом можна почути різні думки стосовно майбутнього Росії. Найчастіше зустрічається позиція — "це не наша справа, хай вони там самі цим займаються". Ми не можемо в Україні малювати план, яким буде устрій майбутньої Росії. Це дуже важливий момент. Ми не можемо окупувати Росію, вона занадто велика. Та й не наше це завдання. Наше завдання — облаштувати квітучу Україну, а не займатися нашим північно-східним сусідом. Хай вони там самі розбираються. Наше завдання — зробити так, щоб вони розбиралися таким чином, щоб імперія була розібрана на частини, і таким чином не становила загрози Україні.

Хто це зробить? Очевидно, це не зроблять ті так звані "хорошие русские", які, зокрема, з європейських столиць захоплюють кафедри, мікрофони і телебачення й розказують про те, що якщо вони зараз опиняться в Кремлі, то моментально Росія стане демократією. Росія не стане демократією, бо для демократії потрібні демократи. Для демократії потрібні громадські організації, політичні партії, судова система, населення, готове виступати за свободу, і багато-багато інших речей, яких Росія не мала ніколи. Там, де ніколи не було демократії, там, скоріше за все, її не буде ніколи.

На фото: Ксенія Собчак, ФБ-сторінка

Ставка України — не російські "ліберали" з Лондона

Наша українська ставка мусить бути не на те, що якісь "ліберали" з Лондона зможуть зробити Росію демократією. Незрозуміло яким чином, як вони потраплять в Кремль, на якому білому коні чи на білому танку, і як вони витримають сутичку з російськими яструбами ФСБ, армії, військово-промислового комплексу, російськими нацистами тощо? Значить, наша ставка інша. Наша ставка за те, що Росія як політична одиниця імперського типу мусить припинити існування. Народи Росії мусять бути вільними. І тут є дві підстави для того. Одна підстава геополітична, матеріалістична і навіть цинічна десь, а інша — романтична, ідеалістична і певною мірою релігійна.

1. Матеріалістична. Якщо Росія припинить існування як імперія, а на її теренах виникнуть нові незалежні держави, очевидно, ніхто більше не буде загрожувати Україні. Тим більше, що сьогодні еліти цих держав, значною мірою, орієнтуються на Україну, і український погляд на них важливий. 

2. Романтичний та ідеалістичний погляд так само важливі. Адже з кінця 80-х років минулого сторіччя українсько-польське-литовське гасло було незмінним — "за нашу і вашу свободу". Тому що ми не можемо бути вільними, поки поруч існує імперія, де величезна кількість народів є в пригнобленому колонізованому стані. Тому що ми, українці, так само були колонізованим народом протягом сотень років. І нас так само русифіковували, розстрілювали нашу інтелігенцію і культурну еліту, забороняли мову, мобілізовували і гнали на імперські загарбницькі війни, як сьогодні це відбувається з татарами, башкирами, калмиками та іншими народами.