Для виписки рецепта декларація не потрібна — лікар

Для виписки рецепта декларація не потрібна — лікар

З 1 квітня в Україні почнуть діяти електронні рецепти для рецептурних препаратів. Пацієнти повинні бути зареєстрованими у електронній системі охорони здоров'я, а також прийти на прийом до лікаря. Через ці нововведення останніми днями утворився ажіотаж за ліками в аптеках. Що передбачають ці електронні рецепти, на які ліки вони діятимуть і чи буде перелік розширюватися? Про все це розповіла Українському Радіо сімейна лікарка, доктор медичних наук, представниця правління Академії сімейної медицини України Ірина Волошина.

0:00 0:00
10
1x

Ліки в аптеці. Фото: Суспільне Івано-Франківськ 

В Європі 10% ліків продається без рецепта

Українська медицина хоче працювати на рівні європейської, каже Ірина Волошина. В Європі переважна більшість ліків рецептурна. І лише 10% продаються без рецепта: це жарознижуючі ліки. Тому, заспокоює сімейна лікарка, ці препарати у нас з 1 квітня продадуть також без проблем. "Рецепт стосуватиметься гормональних препаратів, антибіотиків, ліків від діабету, астми. Ці ліки без обговорення із лікарем самостійно призначати не можна". Бо буде шкода здоров'ю через неправильне призначення, каже Ірина Волошина. Це вводиться з метою турботи про пацієнта, щоб уникати високого ризику самолікування і неправильних схем, які призводять до поганих результатів і наслідків.

Препарати для контролю артеріального тиску теж є рецептурними, каже сімейна лікарка. "Препарати для базової терапії хронічних хвороб, таких як ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба не мають щоразу призначатися кардіологом. Достатньо однієї консультації кардіолога, скажімо раз на рік, щоб потім рецепти виписувати регулярно раз на три місяці". 

Рецепт може виписати будь-який лікар

Всі офіційні медичні заклади в Україні з 1 квітня офіційно мають встановити у себе медичні інформаційні системи, які самі генеруватимуть електронні рецепти, попереджає сімейна лікарка. "Якщо ви прийшли в медичну установу і вам кажуть, що ми не виписуємо електронних рецептів, знайте, що щось тут не те". 

У зв'язку із виписуванням рецепта не повинно бути жодної проблеми із доступністю до сімейного лікаря, переконана Ірина Волошина. "Для виписки рецепта декларація не потрібна. Будь-яке звернення без декларації не є обмеженням для виписки рецепта. Лікар не має права відмовити в цьому пацієнту. Електронні рецепти має право виписувати не лише сімейний лікар, а й будь-який інший лікар". 

Електронний рецепт генерується в медичній інформаційній системі, розповідає Ірина Волошина. "Його можна завантажити в форматі PDF зі штрих-кодом і так само електронним листом роздрукувати або направити поштою. Рецепт можна виписувати як в кабінеті лікаря, так і відправляти кодом. Зокрема це стосується ліків за програмою "Доступні ліки", коли більшість ціни сплачує держава. За всіма іншими препаратами, що не входять до програми "Доступні ліки", це звичайна виписка рецепта. За відсутності інтернету письмового рецепта буде достатньо". Рецепт на "Доступні ліки "реалізується протягом 3 місяців. Там зазначена кінцева дата, каже лікарка. Електронний рецепт дійсний місяць, а на ліки, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини — 10 днів. Дотримання електронних рецептів контролюватиме Держлікслужба.

Незаконний продаж 

Щодо тих, хто буде незаконно продавати ліки з-під столу, або на ятках у зв'язку із ажіотажем щодо електронних рецептів, каже Ірина Волошина, це буде вважатися злочином. Так медичний препарат не повинен реалізовуватись. Про такі ситуації радить повідомляти правоохоронним органам. "Така торгівля небезпечна. Ці ліки можуть бути підробкою, зіпсованими, вони могли неправильно зберігатися. В аптеці відповідають за якість препарату". 

Рецепт НЕ виписується в таких випадках:

коли ви телефонуєте вперше до лікаря і він вас ніколи до того не бачив;

коли гострий стан;

інтенсивний больовий синдром;

біль у грудях;

кровотеча;

втрата свідомості.

У нас зміниться кількість побічних ефектів і випадків невдалих самолікувань після введення електронного рецепта, переконана Ірина Волошина. Тривалість життя людини в європейських країнах довша на 15-20 років. "З гострими станами ви йдете на приймальне відділення. А от щодо планової допомоги, то її доводиться чекати."

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
На програму "Доступні ліки" закладено 5,2 млрд грн — Ляшко
Держава вміє контролювати виготовлення таких препаратів — лікар-онколог про легалізацію медичного канабісу
"За останні два роки ми зробили революцію у сфері реабілітації" — Віктор Ляшко
Ліцензія обов'язкова! Як працюють в Україні мобільні аптеки
Частина колаборантів залишила ЗАЕС — мер Енергодара