"Резніков зробить висновки" — Олена Шуляк

"Резніков зробить висновки" — Олена Шуляк

Чому в пропрезидентській фракції "Слуга народу" вирішили після тривалого обговорення не пропонувати відставку міністра оборони України Олексія Резнікова? Чи міг його замінити нинішній керівник української розвідки Кирило Буданов? Які політичні висновки зроблені після виключення з фракції "Слуга народу" та однойменної партії депутата Миколи Тищенка? Коли українці зможуть отримати компенсації за зруйноване війною житло? На ці та інші запитання відповіла в ексклюзивному інтерв'ю Українському радіо Олена Шуляк, голова партії "Слуга народу", керівниця парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

0:00 0:00
10
1x

  Корупційні скандали

"Щодо корупції, ми вже вибудували антикорупційну інфраструктуру  працює НАЗК як незалежний орган і також ми бачимо, як працює НАБУ і САП. Взаємодія всіх цих органів дає змогу швидше реагувати на певні корупційні скандали. Позиція і Президента, і всієї нашої команди: до корупції не можна ставитися толерантно. Тому ми й бачимо швидку реакцію. Мені здається, це ще не останні корупційні історії. Але дуже добре, що буде відповідальність усіх причетних до корупції в Україні".

Резніков на посаді міністра оборони

"На засіданні фракції 5 лютого ми обговорювали різні питання  кадрові, організаційні. Було і питання заміни міністра оборони у зв’язку з наслідками корупційних скандалів. Але фракція рішення не ухвалювала, було лише обговорення. До речі, засідання закінчилось о 17 годині, а обговорення ще тривало у чатах до 2-ї ночі. Є представники фракції, які щиро вважають, що через резонансну інформацію треба змінити міністра оборони. Але є й позиція, що зараз війна і триває робота з міжнародними партнерами. Тож напередодні "Рамштайну" 14 лютого (зустрічі координаційної групи держав-союзниць України  ред.) не варто міняти таку ключову фігуру, як міністр оборони. Давид Арахамія (голова фракції "Слуга народу"  ред.) пропонував на цю посаду кандидатуру Кирила Буданова. Але треба пам’ятати, що чинне законодавство не дає можливості призначати на посаду міністра оборони військову людину. Тож нічого страшного не відбулося. Звичайні обговорення у фракції без ухвалення рішень. На мою думку, Олексій Резніков точно зробить висновки щодо того, аби переглянути роботу своєї команди, яка займається різними закупівельними процесами. Парламент також зреагував досить швидко  було зареєстровано законопроєкт, який змінює правила закупівель у сфері оборони (видання Zn.ua стверджувало, що Міноборони закуповувало харчі для військових частин, дислокованих у деяких далеких від лінії фронту областях, удвічі-втричі дорожче, ніж у магазинах Києва. Міноборони відкинуло ці твердження Zn.ua  ред.) Буде розгляд цього питання та ухвалення відповідного законодавства".

Фото: фейсбук-сторінка Олексія Резнікова

А цивільна людина чи військова має бути міністром оборони?

"Це питання обговорюється. Україна зараз перебуває у жорсткій війні з Росією, і нам треба ухвалювати ті рішення, які наближатимуть перемогу. Звісно, після закінчення війни ми переглянемо багато моментів, щоб відповідати стандартам НАТО та іншим міжнародним стандартам. Але сьогодні, якщо Україні задля перемоги потрібно буде змінити ту чи іншу норму, думаю, фракція це підтримуватиме. Все це ми зараз обговорюємо, триває широка публічна дискусія".

Скандальні ситуації з депутатами Тищенком та Халімоном

"Ми зазвичай досить швидко реагуємо на такі речі. Згадайте, як торік у нас було дуже швидке звільнення Олександра Трухіна з посади очільника Полтавської обласної організації.  Потім було звільнення Миколи Тищенка з посади в Закарпатській обласній організації, зараз Павло Халімон. До речі, він сам запропонував свою відставку і написав заяву про звільнення. Тобто партія діє досить швидко в таких речах, де є певні підозри. Якщо говорити про Павла Халімона, то сьогодні НАБУ і САП розслідують лише ймовірне збагачення, тобто провина ще не доведена. Але на сьогодні у нас вже є новий очільник Чернігівської обласної організації. Ми розуміємо, що до партії влади завжди прикута більш пильна увага суспільства. Тому намагаємось діяти оперативно. До речі, НАБУ і САПУ нещодавно висунули підозру одному з лідерів "Європейської Солідарності", і ми бачили, що ця партія не реагувала ніяким чином, щоб змінити рішення щодо свого члена. Це відомий кейс, коли людина не задекларувала свій маєток в Іспанії (йдеться про звинувачення на адресу Артура Герасимова  ред.) Ми ж намагаємося реагувати на такі речі дуже швидко".

Фото: фейсбук-сторінка Миколи Тищенка

"325 тисяч інформаційних повідомлень про зруйноване житло подали громадяни через "Дію"

"325 тисяч інформаційних повідомлень про зруйноване житло подали самі громадяни через "Дію". Звісно, руйнувань набагато більше. Якщо в "Дії" ми зараз бачимо 22,5 мільйона квадратних метрів зруйнованого і пошкодженого житла, то, за даними обласних адміністрацій, ця цифра набагато більша. Для українців є дві надзвичайно важливі речі  мати роботу і мати своє житло. Законопроєкт №7198 якраз вирішує питання компенсації за зруйноване житло. Він був зареєстрований ще в березні минулого року, але й досі закон не ухвалено. Вже знайдені перші кошти, є джерела для перших таких компенсацій  17 млрд гривень. Це кошти, арештовані у "Сбербанку Росії", їх зараз точно можна направляти через фонд ліквідації наслідків збройної агресії РФ саме на такі компенсації. Вже технічно створений Міністерством цифрової трансформації Реєстр пошкодженого та зруйнованого житла. Щоб процедура компенсації була максимально прозорою та зрозумілою і щоб не було жодних можливостей для якихось діянь місцевих чиновників. Усі ці ризики нівельовано, адже працює електронний реєстр. Водночас парламент не може ухвалити цей законопроєкт. З минулого року нам його блокували різні політичні сили, а 7 лютого парламент нарешті розпочав розгляд питання. Депутати подали понад 700 правок, ми три години розглядали цей "поправочний спам". Наприклад, більше 100 правок стосується того, щоб слово "компенсація" замінити словами "відшкодування шкоди". Хотілося б, щоб ці нардепи вийшли до людей і пояснили, наскільки важливими є такі правки. Тобто є гроші, є механізми і є небажання певних політичних сил, щоб цей законопроєкт було ухвалено. Є також правки, коли депутати пропонують давати ці компенсації не тільки фізичним особам, а й представникам бізнесу, юридичним особам, суб’єктам господарювання. Або кажуть: давайте будемо компенсувати не лише житло, а й цінне рухоме майно. Можна, звісно, це ухвалити. Але ми добре розуміємо, що грошей немає, і люди в результаті нічого не отримають. Тому ми чітко поставили за мету  спочатку житло. До речі, держава Україна робить таку компенсацію, не чекаючи репарацій від РФ. Тому що сам процес репарацій може бути затягнутий на роки, а нашим громадянам дах над головою потрібен вже сьогодні".

Законопроєкт про реформування сфери містобудівної діяльності

"Цей законопроєкт поки що не підписаний Президентом. Ми очікуємо на підписання, тому що термін можливого накладення вето вже минув. Наголошу, що панує хаос, в якому зараз забудовуються наші міста. Особливо це стосується Києва, Львова, Одеси, Дніпра, за такими правилами забудова відбуватися точно не може. Тому ми бачимо певний спротив від органів місцевого самоврядування. Основна новела цього законопроєкту  тотальна цифровізація усіх процесів на будівельному ринку: всі учасники працюватимуть в електронній системі й ставитимуть електронні підписи. Комп’ютер обдурити дуже важко. Якщо в електронній системі вже є слід, то дуже чітко видно, хто порушник і хто має відповідати".

Про позбавлення мандатів депутатів ОПЗЖ

"Процес очищення від депутатів ОПЗЖ в парламенті вже триває. Складають мандати добровільно, плюс очільник нашої фракції неодноразово публічно звертався до представників ОПЗЖ у парламенті із закликом складати мандати. Потихеньку цей процес відбувається".  

Фото: Українське радіо

Останні новини
Свідоме електроспоживання: що вимкнути, щоб зекономити
Свідоме електроспоживання: що вимкнути, щоб зекономити
Від тривалого кохання до спонтанного роману: The Curtly та Marcel Garson видали сингл "Тобі личить"
Від тривалого кохання до спонтанного роману: The Curtly та Marcel Garson видали сингл "Тобі личить"
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Новини по темі
"Видано 5203 житлових сертифікати на понад 9 млрд гривень", – Шуляк про компенсацію за зруйноване житло
Пам'яті Ігоря Юхновського
Справедливий баланс для громадян і стислий термін розгляду — депутатки щодо мобілізаційного закону
Цільові грошові кошти, а не житловий сертифікат — Шуляк про новий етап єВідновлення
Спекуляції на тему виборів можуть використати росіяни, аби дестабілізувати ситуацію в Україні — Шуляк