Як змінилась українська поліція та довіра суспільства до неї ― коментує Іван Вигівський

Як змінилась українська поліція та довіра суспільства до неї ― коментує Іван Вигівський

4 липня в Україні відзначають День Національної поліції. У 2015 році перші патрульні поліцейські прийняли присягу на вірність Україні. Якими здобутками і перемогами пишаються столичні поліцейські. Як змінилась українська поліція і довіра суспільства до неї. В ефірі Українського радіо про це розповів Іван Вигівський, начальник Головного управління Національної поліції у місті Києві, генерал поліції 3-го рангу.

0:00 0:00
10
1x

Що вдалося реалізувати за 7 років

"7 років тому було створено Національну поліцію, і можу сказати, що ця досить молода структура постійно розвивається і вдосконалюється. Щодо рівня довіри населення, зріз по Києву ми не робили, але що стосується довоєнного рівня довіри до Національної поліції, то він складав близько 40% по державі. На сьогодні, загалом по деяких областях, він сягає майже 80%, у Києві ми бачимо плюс мінус до 70% відсотків також. Можу сказати, що від початку бойових дій після 24 лютого люди стали ближчими до поліції, адже поліція робила вагомий внесок, щоб саме своїм людським ставленням, своїми функціями допомагати громадянам убезпечити себе в період евакуації. Ви бачили, як у перший день війни Київ покидало дуже багато громадян  це призвело до колапсів на дорогах, але ми всіляко намагалися допомогти людям. На початку війни у місті Києві було залучено майже 7 тисяч поліцейських, що дбали про охорону громадського порядку, безпеку об'єктів, безпеку дорожнього руху, елементарне супроводження вантажів, коли почалися проблеми з пальним по місту Києву".

Чого довелося навчитися поліцейським після 24 лютого

"Якщо брати ті функції, які ми виконували в мирний час  забезпечення публічного порядку, розкриття злочинів, розслідування, скеровування їх до суду, профілактика злочинів  вони залишились. Але з початком війни, звісно, у нас додалися функції розслідування військових злочинів росіян. У перші напружені дні війни була важка моральна ситуація, але фактично жоден поліцейський не покинув місце дислокації, не покинув місце роботи. Навпаки, всі перебували в територіальних управліннях і були готові до розвитку будь-яких подій, аж до вуличних боїв. У перші дні війни була напруга у двох районах міста Києва  Святошинському та Оболонському, там, фактично вже у місті, перебували ДРГ і були дуже близько війська окупанта. І поліцейські, я повторюю, морально стійко несли свою функцію. Крім того, були такі побоювання, великі ризики, що після початку війни, коли люди покинули свої квартири, може збільшитися кількість крадіжок та мародерство. Але ми розділили кожен район міста Києва на додаткові сектори, їх було понад вісімдесят, там на постійній основі працювали групи поліцейських. Вони спілкувалися з громадянами, які залишились у своїх домівках, для того щоб виявляти підозрілі групи".

Фото: Укрінформ