Депутати відкрили Сьому сесію. Що реально ухвалити в єдиний робочий день?

Депутати відкрили Сьому сесію. Що реально ухвалити в єдиний робочий день?

Депутати Верховної Ради відкрили Сьому сесію. Але далі збираються на карантин. Чи задоволені порядком денним єдиного дня пленарного тижня народні обранці, зокрема монобільшість ― розповіла в ефірі Українського радіо депутатка від "Слуги народу" Євгенія Кравчук.

0:00 0:00
10
1x

Про стан здоров’я народних депутатів

"У моїй групі троє депутатів хворих на ковід. Вважаю, що Верховна Рада не може бути поганим прикладом поведінки під час загострення ситуації з пандемією. Відомо, що "Омікрон" набагато легше передається, і дуже добре, що він легше переноситься. Але це не відміняє того, що хвора людина не може прийти на своє робоче місце і заражати інших".

Про порядок денний

"Я б не концентрувалася саме на сьогоднішньому порядку денному. Якби це не було відкриття нової сесії у перший вівторок лютого, як прописано в законодавстві, то карантин торкнувся б і сьогоднішнього дня. Але буде урочисте відкриття, ми очікуємо на участь Президента. А потім два тижні буде робота в комітетах. Це дасть можливість попрацювати над тими законами, де є багато правок. Гадаю, ми потім наздоженемо або позачерговими засіданнями, або додатковими тижнями пленарної роботи".

Про можливість онлайн-голосування

"Важливо розуміти, що робота в комітетах не означає, що депутати роз’їдуться з Києва і не зможуть приїхати протягом кількох годин на якесь екстрене голосування, якщо потрібно. Це була умова ― на карантині робота не в округах, а в комітетах. Погоджуюся з паном Стефанчуком, що дискусію про онлайн-голосування треба поновити. Ми прийняли це рішення щодо режиму комітетів, очевидно його можна ухвалити і для пленарного режиму. Це не є новинка, приклад можуть показати парламенти Балтії чи Канади. У них і обговорення, і голосування відбувається у гібридному форматі".

Про ухвалення рішень щодо посилення обороноздатності

"Якщо говорити про видатки на оборону, то в грудні ми проголосували бюджет і на 2022 рік передбачено рекордне фінансування сектора безпеки та оборони ― 323 млрд гривень. Для порівняння у 2015 році це було 95 млрд, а в 2019-му ― 218 млрд. Протягом цього року ми будемо продовжувати акумулювати кошти, буде додатковий перерозподіл фінансування, а вже з 2023 року відбудеться суттєве зростання усіх грошових виплат на армію. Нагадаю, що в цьому році буде повністю закрита квартирна черга для ветеранів АТО, які були внутрішніми переселенцями. Додаткові кошти будуть виділені й на територіальну оборону, яка зараз активно формується. В армії є ще й інші видатки. Це 260 тисяч людей ― військових та інших працівників, які щомісяця отримують зарплату".

"З 1 січня чисельність Збройних сил збільшилась на 10 тисяч за рахунок створення територіальної оборони. За основу беруть професійних військових, і вже вони набирають та навчають людей, які бажають долучитися до тероборони. Минулого тижня ВР проголосувала для них зміни у цей закон, щоб мати можливість використовувати певні види зброї за рішенням Генштабу. Крім того, у нас є 400 тисяч резервістів ― це люди, які вже пройшли бойові дії або поліцейські".

Насамкінець Євгенія Кравчук наголосила: "Коли президент Зеленський говорив про заголовки і синдром першої сторінки у  ЗМІ, це стосувалося насамперед шкоди для української економіки. Насправді Путін може жодного солдата до нас не відправити, але якщо постійно провокувати, робити інформаційні зливи, то такий тиск протягом кількох місяців може порушити нашу економіку. І країна тоді стає жертвою і даватиме набагато менший спротив, що й потрібно агресору".

Оновлення. Депутати не проголосували за включення в порядок денний законопроєктів про забезпечення армії, про виділення коштів на тероборону і про відстрочення штрафів для фопів. Голосували по кожному і по кожному не було достатньо голосів.

Фото: Михайло Палінчак