"Міграційна криза і пандемія Covid-19 — елементи спецоперації Кремля", — експерти про події на польсько-білоруському кордоні

"Міграційна криза і пандемія Covid-19 — елементи спецоперації Кремля", — експерти про події на польсько-білоруському кордоні

Міграційна криза на кордоні Білорусі та Польщі загострюється. У Польщі заявили про побоювання прориву цієї ночі кордону мігрантами. Варшава стягнула додаткову допомогу для своїх прикордонників і радиться з Литвою та Латвією щодо застосування пункту 4 договору про НАТО. Йдеться про консультації з союзниками через загрозливу ситуацію. У Європейському союзі планують розширювати санкції проти режиму Лукашенка і його представників. Водночас ЄС офіційно звинувачує в ескалації Лукашенка, а не Путіна. У Кремлі вдають, що не мають стосунку до кризи. Є інформація, що частину мігрантів білоруси можуть переспрямувати на білорусько-литовський кордон, щоб і там створити напружений осередок. Чи готова Україна до ризику поширення цієї проблеми і на український кордон розповіли в ефірі Українського радіо політолог Михайло Басараб та Надзвичайний і Повноважний посол України в республіці Білорусь в 2010-2011 рр. Роман Безсмертний.

Про оцінку міграційної кризи Євросоюзом

Європа не однорідна в питанні мігрантів на білоруському кордоні. Певні європейські політики намагаються вперто не бачити в цьому спецоперації Кремля. Розмови про санкції проти режиму Лукашенка — це теж спотворення реальності. Не лише міністр закордонних справ України, але й фактично в один голос усі експерти з міжнародної політики стверджують, що цю спецоперацію здійснює не режим Лукашенка, а руками режиму Лукашенка здійснює Москва. Після кривавих подій у Мінську, коли Лукашенко став самопроголошеним президентом він став маріонеткою в руках Путіна. Тепер Путін руками Лукашенка, використовуючи його як свою керовану ляльку, дестабілізує регіон і загалом Європу. Це російська спецоперація, що має кілька завдань:

· шантаж Європи, Путін пропонує себе як посередника з метою вгамування Лукашенка;

· зчинити провокації з елементами збройного протистояння, щоб це стало офіційним приводом для розширення військового контингенту на території Білорусі, щоб у перспективі використовувати його як на білорусько-польському, білорусько-литовському кордонах; це означатиме зміцнення Росії для можливого удару по Україні.

Не виникає жодних сумнівів, що це не гуманітарна криза, а спецоперація.

Про ймовірні загрози для України

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що мігрантів можуть спрямувати і через український кордон. Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський стверджує, що Україна готується до можливих провокацій. Перекинуто вісім тисяч прикордонників до українсько-білоруського кордону. Також 61-ша єгерська бригада Збройних сил України попередила, що диверсанти, які можуть маскуватися під мігрантів, якщо такі потраплять на територію України з Білорусі, будуть знищуватися.

Читайте також: Міграційна криза: "Україні треба чекати на появу "гостей" на білоруському кордоні"

Надзвичайний і Повноважний посол України в республіці Білорусь в 2010-2011 рр. Роман Безсмертний вважає, що Путін завершує процедуру анексії Білорусі. Розігрується модель, коли використовуючи чужого вождя фактично ліквідується держава, яка стає частиною Російської Федерації. Паралельно йде процес, який максимум має завдання розвалити Європейський Союз, а мінімум — дискредитувати його наскільки це можливо. Для цього Росія проводить три спецоперації:

·  перша — енергетична криза;

·  друга — це пандемія Covid-19.

"Для мене немає сумнівів, що ця зараза походить із Росії. Що саме звідси вона була завезена в Китай, де проводилися військово-спортивні міжнародні змагання, де вперше зафіксували цю хворобу", - заявив Роман Безсмертний.

· третя спецоперація — так звана міграційна криза. Під прикриттям цієї спецоперації є спроба завезти до Європи диверсійно-розвідувальні групи.

Про захищеність українського кордону

На українсько-білоруському кордоні 12 переходів, два з яких обладнані, один — напівобладнаний, решта 10 — це лісові стежки. Делімітація кордону проведена, демаркація не зроблена. Більшість території лісиста і болотиста. Ситуація потребує покращення, бо служба на переходах ведеться так званим вахтовим способом, тобто військові доїжджають і потім повертаються назад. Водночас діє аеророзвідка, залучені кілька авіаційних груп, тобто інформація про можливість певного пересічення кордону мігрантами відстежуватиметься. 

Фото: REUTERS

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
На ціни в Україні блокування польського кордону радикально не вплинуло — Непран
Що знати студентам-чоловікам при перетині кордону — Держприкордонслужба України
"Менш активна торгівля, проте без повного ембарго": Желіховський та Мялик про домовленості України та Польщі
"З початку березня ціни на пальне зросли на 50 копійок за літр" — Косянчук
Хтось скерував обурення польських фермерів проти України — Павел Боболович