Міграційна криза: як українська влада готується до захисту кордонів?

 Міграційна криза: як українська влада готується до захисту кордонів?

11 листопада міністр внутрішніх справ Денис Монастирський вилетів на Волинь для перевірки готовності захисту українського кордону від штучно створеної міграційної кризи на білорусько-польському кордони. Монастирський заявив, що нормальний кордон між Україною та Росією, а також Україною та Білоруссю відсутній. Відповідно десять ділянок будуть особливо охоронятися через можливість підходу мігрантів з Білорусі. Для посилення охорони кордону з Білоруссю задіють прикордонників, нацгвардійців, та залучать сили територіальної оборони. Експерт з питань регіональної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак в ефірі Українського радіо прокоментував, як Україна планує захищати власні кордони від навали мігрантів з Білорусі.

0:00 0:00
10
1x

"Реакція залежить від загрози. Те, що ми бачимо, — це не масштабна мігрантська криза, коли з Азії йдуть натовпи людей пішки до Європи. Це ситуація, коли Білорусь за допомогою Росії літаками аерофлоту завезла туристів як туристів з Близького Сходу, щось їм пообіцяли, а потім під дулами автоматів погнали за кордон, аби продемонструвати, що кордон можна проривати. Це кілька тисяч осіб. І це все ж таки локальна загроза. Цих людей заради ідеологічних та інформаційних акцій женуть саме в Європейський Союз. Гнати їх в Україну не дуже зручно і для Білорусі, і для Росії, тому що вони завжди говорять, що в Україні жах, що відбувається. І було б дивно, що якісь біженці з Білорусі хочуть потрапити до України. Але все ж таки враховувати це потрібно. Тому що є натяки, що треба цих людей тимчасово розмістити в Україні, поки вони не отримають щось в Європі. Мовляв, Польша їх не пустить, і тому можна їх загнати в Україну", — зазначив Олексій Їжак. 

На думку експерта, заходи, прийняті українською владою, є адекватні.

"У нас просто посилений кордон на тому рівні, як він посилений з боку Польщі. Для конкретної загрози, мені здається, це адекватна реакція. Вона не трагічна і не напряжна. Але все ж таки реакція", — сказав він.

Читайте також: Міграційна криза між Польщею і Білоруссю: як відреагує Україна?

Повідомляється, що депутат Бундестагу Нільс Шмід, який у парламентській фракції Соціал-демократичної партії Німеччини уповноважений коментувати питання зовнішньої політики, запропонував направляти до України нелегальних мігрантів, яких режим Білорусі намагається зігнати до Євросоюзу через свій кордон. На це він отримав доволі різку відповідь секретаря Ради безпеки й оборони України Олексія Данілова, який запропонував німцям "забрати собі додому" біженців з Білорусі. Олексій Їжак вважає, що Україна має запропонувати Білорусь гуманітарну допомогу.

"Коли кілька днів тому мігранти проривали кордон, з боку Польщі були громадяни європейських країн, зокрема Німеччини, які допомагали це робити. Їх попросили поїхати до своїх країн, щоб не загострювати ситуацію. У цій ситуації Польща прийняла правильне рішення. Коли вона побачила, що збираються люди, їх женуть через кордон, вона запропонувала Білорусі гуманітарну допомогу для цих людей. Білорусь відмовилась. І така ж політика продовжується. Польща сказала, що вони цих людей не пустять, окрім як через юридичні процедури. Вони мають подати заявки на статус біженця, які мають бути розглянуті. Але поки вони знаходяться в Білорусі, Польща запропонувала гуманітарну допомогу, якщо Білорусь не може їх забезпечити. І Україна може зробити те саме, якщо ці люди підійдуть до кордону. Тобто запропонувати гуманітарну допомогу на розміщення цих людей саме на території Білорусі. Але причин, чому ці люди мають очікувати статусу біженця в Європейському Союзі на якійсь іншій території, окрім Білорусі, не зрозуміло. Чому вони не можуть очікувати в Білорусі, якщо Білорусь їх сама завезла. Я думаю, нам треба показати солідарність з Польщею, що ми її підтримуємо, її цілком адекватну політику в цій ситуації, і якщо так ж ситуація виникне на кордоні з Україною, то політика буде синхронною", — прокоментував Їжак.

У свою чергу міністр внутрішніх справ Денис Монастирського, перебуваючи з візитом у  Волинській області, сказав про те що, для комплексного вирішення проблеми є тільки один вихід — будівництво надійного сучасного інтелектуального кордону з Росією та Білоруссю. Для фінансування цього проекту знадобиться 17 мільярдів гривень.

"З одного боку, є європейська концепція — менеджмент кордонів. Тобто він має бути сучасним, зручним і надійним для ліквідації загроз. І якщо подивитись, що вписані в ці 17 мільярдів, то, напевно, там дуже сучасні і безпечні системи. Але щодо того, як це все буде на практиці, то у мене є скепсис. Я не думаю, що це перше, що треба робити і прямо зараз кидати додаткові 17 мільярдів в створення занадто складних і коштовних систем. Так, треба посилити кордон і розмістити там більше людей. Крім того, зараз є веб-камери і різні моніторингові системи безпеки, які фіксують рух і є достатньо дешеві, і це можна зробити. І якщо пропонується розмістити камери та індикатори, то це правильно. І можна починати це робити на небезпечних ділянках кордону. Але будувати нову стіну — це неправильно", — проаналізував експерт з питань регіональної безпеки.  

Фото: Associated Press

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук