Міграційна криза між Польщею і Білоруссю: як відреагує Україна?

Міграційна криза між Польщею і Білоруссю: як відреагує Україна?

Ключове питання сьогоднішнього засідання Ради національної безпеки та оборони стосувалося міграційної кризи на білорусько-польському кордоні. Щоправда, секретар РНБО Олексій Данілов не уточнив, які конкретні рішення були ухвалені. Як повідомив після засідання РНБО міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, Україна посилить охорону державного кордону з Білоруссю. Таким чином влада хоче уникнути напливу мігрантів із сусідньої країни. Керуючий партнер "Національної антикризової групи", політтехнолог Тарас Загородній в ефірі Українського радіо прокоментував, як реагуватиме українська влада на міграційну кризу на кордоні сусідніх держав.

0:00 0:00
10
1x

"Це не міграційна криза. Це спецоперація Російської Федерації щодо дестабілізації Європейського Союзу. Мігранти були спеціально завезені з Іраку та інших країн Близького Сходу. Вони використовуються в якості не "зелених чоловічків", а в інший спосіб, який змушує реагувати Європейський Союз, і при цьому Російська Федерація прикривається Білоруссю", — зазначив Тарас Загородній.

На думку політтехнолога, у даному випадку Україна повинна підтримати Польщу, а також необхідне посилення охорони нашого кордону.

"У нас де-факто немає кордону на білоруському напрямку. Тобто визначена територія, але там немає огороджувальних засобів, як, наприклад, на території Польщі. Тому  повинна бути чітка позиція і підтримка Польщі, а також заклик до всіх європейських країн підтримувати цю країну, тому що чому Польща повинна захищати одна кордони Європейського Союзу і НАТО. Тому якщо Польщі буде потрібна якась допомога, то ми маємо її надати, наприклад, дати колючий дріт. Хоча не знаю, чим ще тут Україна може допомогти. Тим більше, що є багатий і потужний Європейський Союз, який би міг би забезпечити підтримку Польщі, тому що вона поки що один на один", — сказав він. 

Повідомляється, що депутат Бундестагу Нільс Шмід, який у парламентській фракції Соціал-демократичної партії Німеччини уповноважений коментувати питання зовнішньої політики, запропонував направляти до України нелегальних мігрантів, яких режим Білорусі намагається зігнати до Євросоюзу через свій кордон.

Загородній прокоментував, як Україна має відреагувати на подібні заяви.

"Ми маємо реагувати. Таке питання ми можемо розглядати, але за певних умов із захистом національних інтересів України. Насамперед питання до Німеччини, що у нас з "Північним потоком-2", чи забезпечений у нас гарантований транзитний потік з Російської Федерації, чи відновлюється постачання зброї до нашої країни і скільки за це вони будуть платити. Якщо не помиляюся, то Туреччина у такій же ситуації з сирійськими біженцями "вибила" з Європейського Союзу 3,5 млрд євро саме допомоги, а не кредиту. Тому до наших європейських партнерів має бути конкретне прагматичне питання, скільки це буде коштувати. Тому що наші європейські партнери, особливо це стосується Німеччини, забагато собі дозволяють у стосунках з Україною. Дуже багато запитів і при цьому за наш рахунок. Ми повинні захищати власні національні інтереси і не боятися про це говорити вголос. Водночас якщо німці так переживають за цих людей, вони спокійно можуть їх перекинути літаками собі до Німеччини", — зазначив політтехнолог. 

У свою чергу секретар Ради безпеки й оборони України Олексій Данілов відреагував на слова експерта з німецького Бундестагу, який запропонував "тимчасово розмістити" біженців з Білорусі в Україні.

"На засіданні РНБО ми розглядали заяву пана Шміда. У нас є пропозиція соціал-демократам у Німеччині взяти їх (мігрантів з Білорусі — ред.) собі додому по 2, по 3, по 5. Якщо мало місця, то в Бундестазі – в них там є кабінети. Хай беруть їх до себе, і хай вони там собі знаходяться. Дуже дивно, коли німці починають нам розповідати, що нам з цього приводу робити", — заявив Данілов.

Політтехнолог спрогнозував, наскільки реальною є подальша ескалація на польсько-білоруському кордоні і чи можуть мігранти  реально піти на українську територію. 

"Я не виключаю те, що вони можуть піти на українську територію, тому що у нас необладнаний кордон з Білоруссю. Питання у тому, що мігранти не хочуть залишатися в Україні. Вони хочуть йти до Німеччини на гарну державну допомогу. В Україні цього немає. Тому якщо вони приїжджають працювати в наші країни і хочуть тут працювати, то чому б ні. Інакше вони вже через український кордон повинні прорватися до Польщі. Крім того, якщо буде зафіксовано, що це нелегальний перетин кордону, то Україна може кваліфікувати це як військове вторгнення і застосовувати зброю, адже нам треба захищати свою територію і розглядати це як спецоперацію Російської Федерації стосовно України. Тому що ці біженці не схожі на голодних і нещасних людей. Там цілком здорові дорослі чоловіки. Водночас якщо Польща буде застосовувати зброю для захисту своїх кордонів, то це суверенно право Польщі це робити", — сказав Загородній. 

Фото: Reuters