Не раніше травня? Міністр юстиції розповів, коли РНБО почне визначати перших олігархів

Не раніше травня? Міністр юстиції розповів, коли РНБО почне визначати перших олігархів

Глава Мін’юсту Денис Малюська повідомив, що Закон про олігархів набуде чинності наприкінці травня 2022 року і тоді РНБО назве перші імена. Детальніше про це, в ефірі Українського радіо розповідає експерт з політико-правових питань аналітичної групи "Левіафан" Сергій Назаренко.

0:00 0:00
10
1x

Чому Закон про олігархів набуде чинності аж через півроку?

Закон призваний для того, щоб унормувати поведінку, а не для покарання. Це означає, що на особу, яка не виконує норму поведінки, яку зобов’язує закон, чекатиме покарання. Чому півроку? Так передбачено в кінцевих та прикінцевих положеннях закону, адже потрібно зробити безліч нормативно-правових актів, визначити там критерії доброчесності для власників ЗМІ чи для тих осіб, кому ці ЗМІ будуть передані, написати порядок проведення реєстру олігархів для РНБО тощо. Також потрібно дати час олігархам позбутися впливу на ЗМІ або свого монопольного становища в якійсь з галузей. Не можна просто так нав’язувати свою модель поведінки, щоб із завтрашнього дня її почали виконувати. Суспільству потрібен час для адаптації. Півроку нормальний термін. 

Чи підпадає зараз Порошенко під закон про олігархів?

Петро Олексійович мав вплив на деякі медіа, а після того, як він нещодавнього продав акції телеканалів "Прямий" та "5 канал", їхніми кінцевими бенефіціарами стали співробітники цих медіа. Фактично ці канали передали колективу. Формально, Порошенко позбувся однієї з ознак, яка визначає "олігарха", а саме впливу на медіа. Всього таких ознак є 4, з яких особі потрібно мати 3 щоб потрапити під цей закон. Порошенко ж підпадає під 2 ознаки: він має вирішальний вплив на політичну силу, якою керує, а також має достатні статки. Наскільки мені відомо, він не має впливу на жодну з природних монополій. Ну і позбувся впливу на медіа. Тобто він вже не підпадає під цей закон. 

Чи правда, що цей закон створили для боротьби саме з Порошенком?

Я не погоджуюся з тим, що цей закон створили виключно для боротьби з Порошенком. Наразі Зеленський свариться не тільки з ним, а й з багатьма іншими. Цей закон потрібен, аби мати вплив на всіх. Якщо уважно подивитися на закон, то я не бачу якихось складнощів для олігархів. Як на мене, цей закон декларація того, що Зеленський намагається боротися з олігархами. Закон не створює якихось значних перешкод для олігархів і його досить легко буде обійти. Подивимося через півроку на осіб, яких включать до списку і на складнощі, які для них виникнуть; і чи втратять вони свій вплив на політично-економічне життя країни. Я не впевнений в тому, що цей закон буде ефективним. 

Чи відбувається зараз комунікація влади з олігархами?

З часів Кучми парадигма спілкування влади з олігархами не змінювалася. Єдине що змінив Зеленський постійна зміна своїх фаворитів серед олігархів. Тобто він більш продуктивно працює з одними, ніж з іншими. Змінюється тільки особа, а сам принцип комунікації між владою та олігархами незмінний. І цей закон теж нічого не змінить. І владі, і олігархам так зручно. Це тільки декларація, яка, насправді, не потрібна. 

Чи зможе Венеційська комісія, яка має надати висновок Закону про олігархів, вплинути на сам закон?

Думаю, що влада жодним чином не зважатиме на висновок Венеційської комісії, адже він не матиме якогось визначного статусу щоб змінювати нашу нормативно-правову базу. Ці висновки мають лише репутаційний вплив. 

Чи погоджуєтеся ви, що, за словами Порошенка, мішенню цього закону є свобода слова в Україні? 

Не погоджуюся. Адже мішенню свобода слова є в діяльності контролюючих органів, через які влада впливає на ЗМІ. Безперечно, влада хоче контролювати і впливати на ЗМІ і намагається це втілити в реальність. Але цей закон тут, в принципі, нічим не допоможе. Вирішальний вплив на ЗМІ має особа, яка фінансує те чи інше ЗМІ.

Нагадаємо, 5 листопада президент України Володимир Зеленський підписав антиолігархічний закон. Згідно із прийнятим законом, визначати олігархів буде РНБО за зверненням Кабміну, СБУ, Нацбанку, члена РНБО чи Антимонопольного комітету. Вводить в дію рішення РНБО президент. Воно набирає чинності після його офіційного опублікування. 

Олігарх особа, яка має значну економічну та політичну вагу в суспільному житті. Олігархами будуть називати осіб, які відповідають щонайменше 3 прописаним у законі критеріям: 

  • бере участь у політичному житті;
  • має значний вплив на ЗМІ;
  • є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який займає монопольне становище на ринку та протягом року поспіль підтримує або посилює таке становище;
  • підтверджена вартість активів особи (та суб’єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є) перевищує 2 мільярди 270 мільйонів гривень.

Фото: president.gov.ua