Замість кубометрів — кіловат-години: як система обліку спожитого газу вплине на платіжки українців?

Замість кубометрів — кіловат-години: як система обліку спожитого газу вплине на платіжки українців?

В Україні змінюється система обліку спожитого газу. Відтак, з 1 травня 2022 року традиційні кубометри в квитанціях замінять кіловат-годинами. Необхідність таких змін пояснюють зокрема тим, що за підрахунку газу у кубометрах не враховується калорійність палива. Більше про зміни в ефірі Українського радіо розповів експерт з енергетичних питань Олексій Хабатюк.

Як зміна обліку спожитого газу вплине на платіжки українців

Теоретично це не мало б впливати на платіжки, але щодо того, як буде відбуватися перерахунок, то національною комісією регулятора цього енергетичного ринку ще мають бути затверджені правила. Але на практиці це буде відбуватися не за допомогою спеціального лічильника. Тобто залишаються ті лічильники, які і були. 

Перерахунок буде здійснюватися за допомогою математичних формул і коефіцієнтів. Тобто буде братися той самий обсяг в метрах кубічних, який видно на лічильнику, перемножуватися на коефіцієнт, щоб перевести це до стандартних умов, а потім множитися на калорійність природного газу, яку на сьогодні вимірює оператор газотранспортної системи у кіловат-годинах на метр кубічний. В результаті з’явиться цифра, скільки кіловат-годин спожив споживач, і ця цифра потім буде фігурувати у рахунку за природний газ.

З чим пов’язаний перехід на електричну шкалу вимірювання 

Насамперед це ближче до європейської практики, тому що в Європі декілька десятків років тому перейшли на таке вимірювання. Там переходили у зв’язку зі зручністю. Електроенергію та теплову енергію теж переводять до кіловат-годин, щоб було видно, скільки спожито кіловат-годин газу чи тепла, аби порівняти чого скільки і щоб було зручніше. Крім того, оскільки ми практично весь газ купуємо в Європі, то доводилося перераховувати з кіловат-годин у метри кубічні, і це було незручно для самої торгівлі. 

Хто і як буде визначати енергетичну калорійність газу 

Визначатиме оператор газотранспортної системи України. Раніше ця компанія входила до "Укртрансгазу", але у 2020 році відповідно до європейської практики була виділена з нього. Вона як вимірювала, так і вимірюватиме цю калорійність, а надавати інформацію споживачам буде постачальник газу, тобто ваш газзбут або "Нафтогаз", і це залежить від того, з ким у вас підписано договір про постачання газу. 

Якість газу в самому трубопроводі не змінюється від того, що ви будете його записувати в енергетичних одиницях. Зручність полягатиме в тому, що ви відразу бачитиме цифру в кіловат-годинах. 

Калорійність може змінюватися у досить широких межах. За старим стандартом найнижча теплота була 7600-7800 кілокалорій на метр кубічний, а фактично споживачам постачалося 8200 кілокалорій. Тобто мінімальна межа досить низька. Водночас система газопостачання в Україні влаштована таким чином, що газ перемішується, і, як наслідок, калорійність дуже висока і вище стандарту — 8100. Теоретично ті, хто в окремих точках отримують газ з нищою калорійністю, мають платити менше. Але є окремі райони, де калорійність набагато вища. Тому така система має бути більш справедливою.

Фото: UA.DEPOSITPHOTOS.COM