"Покинули зал, ховалися в серверній та заповнювали протоколи від руки": які порушення фіксували на довиборах?

"Покинули зал, ховалися в серверній та  заповнювали протоколи від руки": які порушення фіксували на довиборах?

31 жовтня відбулися довибори на Херсонщині та Черкащині. Про проміжні вибори до Верховної Ради та хто і за рахунок чого там перемагає, в ефірі Українського радіо розповідає Лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

0:00 0:00
10
1x

Що спільного та відмінного ви помітили на довиборах на Херсонщині та Черкащині

Спільне — те, що партія влади хотіла будь-яким чином перемогти на цих довиборах. І це, скоріш за все, їм вдалося. Ще зі спільного — використання адмінресурсу. Почалося це з візитів президента, масштабного піару "Великого будівництва" та причетності кандидатів до президентської програми. Тобто адмінресурс — ключовий компонент цієї кампанії. А відмінне — те, що пішли іншим шляхом. Наприклад, на Херсонщині одному з лідерів перегонів запропонували посаду голови херсонської обласної держадміністрації і, відповідно, він закликав усіх голосувати за кандидата від "Слуги народу". Власне це і забезпечило перемогу "слугам" на цих виборах. На Черкащині одному з основних конкурентів кандидата від "слуг" створили кілька клонів, тобто скористалися політичною технологією. 

Чому була така низька явка на довибори?

Явка склала близько 20%, що майже вдвічі менше за явку на парламентських виборах у 2019 році. Причин цьому є декілька: недовіра до політикуму та впевненість в тому, що голос нічого не вирішує. Під час загальних виборів на всій території країни, люди більш охоче йдуть голосувати. Через сезон, погоду чи не розуміння виборцем сили його голосу маємо таку низьку явку. І в умовах такої низької явки кандидатам було важливо мобілізувати і привести саме свого виборця. Хто краще скомунікував — той і отримав перемогу. 

Про роботу виборчих комісій на довиборах

Так, проблеми на виборчих комісіях були, особливо на Черкащині. Наші спостерігачі фіксували кілька спроб на дільницях контрольованого підрахунку виборців. Тобто певні особи у схожому одязі мали списки і контролювали тих, хто приходив голосувати чи навпаки. Важливо сказати окремо і про підрахунок: ми помітили, що комісія дуже швидко підрахувала голоси, але всі намагалися закрити протоколи після опівночі, щоб отримати добові за другий день роботи. Відразу хочу зазначити, що добові на кожного члена комісії — 300 гривень. Після опівночі всі побігли здавати протоколи і, відповідно, утворилася тиснява. Про дотримання протиковідних карантинних заходів не було і мови. Також наші спостерігачі фіксували досить халатне ставлення членів окружної виборчої комісії: покинули зал, ховалися в серверній, через що комісія не могла працювати. Станом на зараз (ред. — на 18:00) опрацьовано близько 50% протоколів, тобто досі триває активний підрахунок і ми думаємо над тим, який механізм впровадити, для пришвидшення цього процесу та оперативного інформування. Також на округах були нардепи від "Слуги народу". Я вважаю, що депутати повинні працювати в парламенті, а не їздити контролювати процес волевиявлення. Також на Херсонщині фіксували членів комісії, які за приміщенням окружної комісії заповнювали протоколи від руки. Подібні випадки були і на Черкащині, які наші спостерігачі встигли зафільмувати. 

Чи впливають такі порушення на результат підрахунків протоколів?

Це питання до поліції, адже саме вона працюватиме з цими порушеннями. Якщо говоримо про контроль волевиявлення, то це може бути суттєвим і грубим порушенням. А якщо говоримо про процедурні моменти, які траплялися, то вони характерні практично для всіх виборів і не спотворюють волевиявлення та не суттєво впливають на результати. Думаю, що наступна доба стане вирішальною і ми отримаємо результати. Мені передали інформацію, що на Херсонщині вже опрацювали 99,5% протоколів і, за результатами, перемагає кандидат від "Слуги Народу". 

Фото: Віта Думанська, Facebook