Як зміниться війна на Донбасі після застосування "Байрактара": думка військового експерта

Як зміниться війна на Донбасі після застосування "Байрактара": думка військового експерта

У зоні проведення ООС після обстрілу з боку російських окупаційних військ Збройні Сили України відповіли застосуванням турецького ударного безпілотника "Байрактар". Наскільки ефективною виявилася ця зброя, чи вона може стримати обстріли принаймні на окремих ділянках фронту та як це може вплинути загалом на ситуацію у зоні проведення операції Об’єднаних Сил, розповів в ефірі Українського радіо військовий експерт Олег Жданов.

0:00 0:00
10
1x

Про ефективність "Байрактара"

Українські військові використали "Байрактар", коли їхні позиції ворог обстріляв з важкої техніки калібру 122 мм, унаслідок чого загинув наш армієць. Цим випадком наші військовослужбовці психологічно значно вплинули на свого противника, оскільки російські бойовики упродовж тривалого часу безкарно обстрілювали позиції ЗСУ. Якщо переглянути відео про застосування "Байрактара", то гаубиці російських найманців розгорнуті на відкритій місцевості, немає навіть маскувальних засобів. Це означає, що противник чітко розумів: жодної відповіді за обстріли не буде. Тепер, ставлячи бойове завдання на обстріли наших позицій, російські окупаційні війська будуть точно думати, чи повернуться вони живими з цього обстрілу, чи ні. Психологічно це велика перемога.

Про боєприпаси "Байрактара"  

На думку Олега Жданова, був застосований не бойовий, а навчально-тренувальний снаряд до безпілотника.

"Номера розрахунків, які розбігалися від цієї гармати після вибуху, вони були "живі" і дуже бадьоро втікали, і гармата сама залишилася цілою", - сказав Жданов.

Щодо бойових боєприпасів, то практика показує, достатньо буде одного бойового снаряда і знищення однієї гармати разом із розрахунком, щоб зупинити обстріли українських позицій.  

Про реакцію Росії і Німеччини

Росія, Німеччина і Франція обурилися застосуванням безпілотника "Байрактар". Ці три країни висловили занепокоєння. Ще ніколи так синхронно не виявлялася позиція цих трьох сторін.

"Зрозуміло, що вони не на нашому боці. Вони завжди виказували, хоч і не відкрито, бажання позбавитися України і віддати нас на відкуп Російській Федерації, про що Росія постійно каже на всіх рівнях. Буцімто на пострадянському просторі вони головні і вони приймають рішення. Я не здивований такою реакцією. Навпаки, добре, що ми побачили реальне обличчя, особливо німецької дипломатії", - заявив Олег Жданов.

На думку військового експерта, Україні варто дочекатися нового уряду в Німеччині і вибудовувати новий нормандський формат, який треба або розширювати або змінювати.

Про причини загострення на Донбасі

Російська Федерація нічого не робить просто так, вони завжди йдуть на загострення задля отримання політичних преференцій. У конкретному випадку йдеться про нові умови у складі тристоронньої контактної групи у Мінську. Російська сторона забажала повернути туди Віктора Медведчука. Росія розуміє, що Медведчук перебуває під домашнім арештом, проти нього ведеться слідство і він як політична фігура в Україні не відіграє важливої ролі та втрачає рейтинги і популярність. А єдиним важелем тиску на Україну є нанесення втрат шляхом здійснення обстрілів, які порушують Мінські домовленості.

Два тижні тому у зоні Операції об'єднаних сил затримали російського військовослужбовця, громадянина Росії, зі зброєю та боєприпасами, який діяв на території України. Це теж одна із причин, з якої Росія може активувати обстріли наших позицій. Російська сторона вимагає негайного повернення цього військовослужбовця, хоча він військовий злочинець і його затримання реальний доказ участі Росії у збройному конфлікті на Сході України. Його у жодному разі не можна віддавати, як колись віддали 8 російських десантників-строковиків, які потрапили в полон. Затриманого росіянина мають судити, оголосити йому вирок, а потім передати в міжнародний трибунал.

Про підготовку операторів для "Байрактара"

Молодому поколінню не складно опанувати безпілотник "Байрактар". Окрім того, в Україні будують навчальний комплекс, де готуватимуть українських та турецьких операторів. Ці безпілотники зі слів нашого головнокомандувача були передислоковані в зону Операцій об’єднаних сил одразу після того, як прибули в Україну. У зоні ООС БПЛА виконують розвідувальну роботу і спостерігають за діями російських окупаційних військ.

Цікавий факт, речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що постачання Україні турецьких безпілотників "Байрактар" може призвести до дестабілізації на лінії розмежування на Донбасі. На наступний день після цієї заяви з’явилося оголошення на сайті відомства Росспоживнагляду про призупинення імпорту з Туреччини мандаринів. У мандаринах нібито виявлено залишкову кількість пестициду, концентрація якого перевищує максимально допустимий рівень. Туреччина є найбільшим постачальником мандаринів на території Росії. Із січня по серпень було ввезено 107 тисяч тонн на суму 72 млн доларів.

Фото: armyinform.com.uа