В Україні запустили реєстр педофілів: у ньому вже є дані про 171 особу

В Україні запустили реєстр педофілів: у ньому вже є дані про 171 особу

У 2019 році народні депутати України проголосували за створення реєстру педофілів, тепер його запустили у тестовому режимі і починають наповнювати. Хто матиме доступ до реєстру і як він допоможе запобігти злочинам розповіла в ефірі Українського радіо адвокатеса Олена Карнаух-Голодняк.

0:00 0:00
10
1x

Хто заповнюватиме реєстр?

На сьогодні в реєстрі є інформація про 171 особу, яка була притягнута до кримінальної відповідальності та відбуває покарання за сексуальні злочини проти неповнолітніх. Реєстр наповнює Міністерство юстиції разом із органами прокуратури і суду. Вони вивчають особові справи засуджених за аналогічні злочини, щоб навіть після відбуття покарання інформація про них зберігалася в цій базі даних.

Як зазначила в ефірі одного з українських телеканалів заступниця міністра юстиції Олена Висоцька, запровадження такого реєстру один із елементів цифровізації. Усі європейські країни пішли таким шляхом. Під час створення реєстру Україна вивчала досвід ЄС, США Канади і Норвегії. Передбачається, що реєстр допоможе запобігти ситуаціям, коли педофіли після відбування покарання влаштовуються на роботу у дитячі садочки чи гуртки.

Хто матиме доступ до реєстру?

Важливо, щоб це був захищений реєстр, з якого б дані не зливалися. В інших країнах є приклади, коли колишні засуджені намагалися виправити­ся, однак їх цькували сусіди, не давали можливості працевлаштуватися навіть прибиральником у супермаркеті, бо хтось дізнався про перебування у такому реєстрі. Траплялися ситуації, що директор школи, отримавши певні дані про особу, поширював інформацію, і потім особа потерпала, навіть якщо бажала виправитися.

Водночас експерти впевнені, зловживань із реєстром педофілів в Україні буде мінімальна кількість, оскільки такі злочини завжди резонансні і викликають осуд у суспільстві. Єдине, може бути питання, чи всі педофіли туди потраплять, чи не буде технічних помилок під час його наповнення.

Доступ до реєстру мають не лише правоохоронці чи посадові особи в органах державної влади. Всі фізичні особи зможуть отримати довідку про відсутність чи наявність тієї чи іншої людини в реєстрі педофілів. Ймовірно, більшість запитів стосуватиметься під час працевлаштування на роботу. Відповідно дані можуть отримувати голови місцевого самоврядування та директори закладів освіти. Серйозна проблема залишається з неофіційним оформленням у дитячі гуртки чи спортивні секції, куди теоретично без довідки може потрапити педофіл.

Про масштаби проблеми в Україні

За даними за 2017 рік було відкрито близько 400 кримінальних проваджень, де діти потерпали від сексуального насильства. Однак експерти припускають, ця цифра дуже умовна. Є статистика, що кожна п’ята дитина в Україні мала негативний досвід і стикалася з цим явищем. Тим паче, що в Україні цю проблему не розголошують, воліють замовчувати.

За даними адвокатеси Олени Карнаух-Голодняк, більшість відомих випадків педофілії трапляється не у закладах освіти, а в благополучних на перший погляд сім’ях. Вона радить передавати інформацію до правоохоронних органів чи шкільного психолога навіть якщо є підозра на педофілію. При отриманні такої інформації психологи за допомогою спеціальних методик, в ігровій формі перевіряють, чи був факт сексуального насилля над дитиною. Важливо, щоб такі речі озвучувалися. Навіть якщо є лише підозри, треба проводити розслідування і ставитися до цього серйозно.

За яких умов можна вилучити людину з реєстру педофілів?

Єдина підстава, щоб перестати вважатися особою, яка вчинила сексуальне насилля над дитиною це скасований вирок. Наприклад, Верховний суд постановив, що на людину наговорили і немає винуватості у скоєному злочину. У такому разі внесення до такого реєстру має скасовуватись.

Реєстр педофілів може послужити стримувальним засобом. Ймовірно, люди, у яких є такі схильності, зрозуміють, що краще не вчиняти злочину, а звернутися до психолога чи психотерапевта і працювати з цією проблемою.

Фото: фейсбук-сторінка Елена Карнаух-Голодняк