В Україні люди з інвалідністю асоціюються з фізичними захворюваннями — результати дослідження

 В Україні люди з інвалідністю асоціюються з фізичними захворюваннями — результати дослідження

Результати всеукраїнського опитування про права людей із інвалідністю у царині культури свідчать, що 64% людей з фізичними порушеннями в Україні не відвідують заклади культури. Про презентацію результатів всеукраїнського опитування про культурні права людей з інвалідністю Українське радіо спілкувалося з соціологинею Надією Добрянською та Юлією Сачук, головою громадської організації людей з інвалідністю "Fight For Right".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про ідею створення всеукраїнського опитування про культурні права людей з інвалідністю 

"Це дослідження було організоване ГО людей з інвалідністю "Fight For Right", яка займається захистом прав людей з інвалідністю у різних сферах і просуванням доступного культурного продукту для людей із інвалідністю. Цей проект отримав підтримку Українського Культурного Фонду, і мав дослідити, наскільки інтереси і потреби людей з інвалідністю задовольняються у сфері культури", — розповіла соціологиня Надія Добрянська.

Про асоціації, що виникають у респондентів із поняттям "інвалідність"

За результатами дослідження, 61% респондентів без інвалідності, асоціюють людей з інвалідністю з поняттями "безпорадність", "життєві труднощі" та "недієздатність".

"Дійсно, коли ми проводили опитування поміж респондентів без інвалідності й запитували, які асоціації у них виникають, то здебільшого це були негативні конотації про становище людей з інвалідністю.

Ця ситуація дуже засмучує, адже свідчить про те, що в Україні люди з інвалідністю асоціюються з фізичними захворюваннями. І нам потрібно працювати над тим, щоби змінити таке ставлення суспільства до людей із інвалідністю", — зазначила Надія Добрянська. 

Про те, як практично застосувати отримані результати дослідження

"Проект "Мистецтво для всіх" та  всеукраїнське опитування про права людей з інвалідністю в царині культури викликають у мене передусім професійну цікавість. 

Сфера культури особисто для мене є дуже замкненою, і лише впродовж останніх років я почала наздоганяти те, що багато часу втрачала в культурному житті. Завдяки нашій діяльності: ми виготовляли тактильні альбоми, намагалися зробити більш доступними шедеври світового мистецтва для людей із інвалідністю, кіно. Цими продуктами можу користуватися і я. 

Що стосується професійної цікавості, то я вважаю, що дослідження має лягти в основу державних ініціатив. Зараз є розробленою "стратегія безбар’єрності", яку було прийнято навесні, і яка діятиме до 2030 року. І я, як одна зі співавторок, закликаю Міністерство культури та інформаційної політики брати до уваги результати дослідження, щоб розподіл коштів і ресурсів був ефективним та відповідав потребам. Наше дослідження дає стартову інформацію для того, щоби планувати дії. 

Також важливою метою дослідження є стимуляція вивчення ситуації з дотриманням культурних прав. Відповіді, які ми отримали, вказують на подальші проблеми, про які нам не вистачає інформації. 

Наше дослідження може бути корисним для вивчення того, як люди без інвалідності ставляться до людей з інвалідністю, як вони уявляють наше життя, наші права — це ставлення "на рівних" чи "за залишковим принципом" і подекуди зверхнє", — поділилась Юлія Сачук, голова ГО "Fight For Right".

Про те, чому 54% українського суспільства переконані, що у людей із інвалідністю не виникає проблем із відвідуванням закладів культури

"Визначальним чинником, який вплинув на такий показник є людська необізнаність про права. Суспільство змирилося з тим, що люди з інвалідністю є поруч, але ще не прийняло того, що люди з інвалідністю мають такі самі права, як і люди без інвалідності.

Іншим чинником є неробочі механізми контролю. Неадаптовані для людей з інвалідністю заклади все одно працюють, отримують ліцензії та дозвільні документи, що є неприпустимим", — розповіла Юлія Сачук.

Скільки часу необхідно, щоби людей із фізичними порушеннями в Україні, які не відвідують заклади культури, стало менше

"Суспільство звикло, що люди з інвалідністю є відокремленими від нього. Для того, щоби переконати суспільство, що люди з інвалідністю мають такі самі права, на це повинна бути спрямована державна політика і такі дослідження, як наше. 

Більшість опитаних респондентів, як поміж людей з інвалідністю, так і без, вважають, що відповідальною за покращення життя людей з інвалідністю є держава. Держава повинна встановлювати вимоги до організацій, які надають послуги у сфері культури, щоби вони зі своєї сторони робили все можливе для забезпечення прав людей з інвалідністю. Тоді і суспільство реагуватиме на це і буде бачити, що люди з інвалідністю користуються своїми правами, вони є поруч, і всі ми є одним суспільством", — розповіла соціологиня Надія Добрянська.  

Фото — Facebook ГО Fight For Right