Ми будемо змінювати систему зі сторони громадянського суспільства — екс-очільниця Українського культурного фонду Юлія Федів

Ми будемо змінювати систему зі сторони громадянського суспільства — екс-очільниця Українського культурного фонду Юлія Федів

Юлія Федів, перша виконавча директорка Українського культурного фонду в ефірі Радіо культура розповіла про становлення і роботу Українського культурного фонду, кримінальне провадження, заведене проти неї після проведення ревізії УКФ, і виклики, з якими вона зіткнулася сьогодні.

"57 мільйонів збитків і кримінальне провадження — так виглядає вдячність держави за роки самовіддачі, важкої праці і розбудову цілої інституції.

Поки не можу описати всього, що відбувається, так як тільки вчора частково ознайомились із матеріалами ревізії УКФ за останні три роки, тому напишу основне.

За три роки діяльності в основному перевіряли інституційну підтримку та гранти (153 сторінки акту з 210), так як і просила Наглядова рада, члени якої знали про результати ревізії ще до їх офіційного оприлюднення. Але про це трохи нижче.

57 678 337,2 грн. всього навиявляли аудитори порушень по інституційній підтримці, за які відповідальність в акті покладена на мене особисто", — з акаунту Facebook Юлії Федів. 

 Про причини відкриття кримінального провадження

"Мені важко відповісти на це запитання. Якби я знала на нього відповідь, то не зверталася би з численними листами до Українського культурного фонду, до Міністерства культури та інформаційної політики і до державної аудиторської служби з проханням надати весь пакет документів, з приводу якого було відкрито Печерською районною прокуратурою кримінальне провадження.  Нам із юристами вдалося отримати лише копію акту, виданого державною аудиторською службою України за результатами ревізії з травня по серпень 2021. З цього акту ми дізналися про порушення та отримали ці цифри про збитки, які державна аудиторська служба відповідно до тексту, зафіксованого в акті, покладає на мене, як на директорку, оскільки я підписувала договори з заявниками. 

Хоча державна аудиторська служба мала би розуміти, що Український культурний фонд задумувався як інституція, яка на конкурсних засадах надає державну підтримку у сфері культури та креативних індустрій, а у період пандемії через COVID-19 також у сфері туризму. Відповідно, всі проєкти, що потрапляють на конкурс до Українського культурного фонду проходять через п’ять етапів перевірки: це і технічна перевірка, експертний відбір, який проводять незалежні експерти Українського культурного фонду, проведення переговорів із комісією, яка складається із юристів, фінансистів та проєктних менеджерів УКФ, затвердження дирекцією, колективним органом, куди входило 5 членів і схвалення наглядовою радою.

Програма інституційної підтримки була запроваджена в липні 2020 року, як реакція на пандемію COVID-19 та фінансову кризу, яка вплинула на сферу культури, креативних індустрій та сферу туризму. У зв’язку з цим Кабмін видав 592-гу постанову, відповідно до якої 580 млн. грн було передано на підтримку галузі. Основним виконавцем програми було профільне міністерство, а УКФ та Інститут книги як державні установи в екосистемі Мінкультури були виконавцями програм підтримки інституцій у сфері культури, креативних індустрій та туризму. Тому ця програма передбачала ще й відкриття фінансування Міністерством культури. УКФ надсилав офіційні листи з переліком проєктів, кведів, сум Мінкультури, і лише після перегляду листа договорів, міністерство відкривало фінансування", — розповіла Юлія Федів.

За її словами, порушення, які на думку державної аудитної служби були допущені, не корелюються з бюджетним кодексом України. У бюджетному кодексі України є чітко зазначено, що можна вважати "нецільовим використанням коштів". Якщо організації, які отримали фінансування від УКФ, справді працюють у сфері культури, креативних індустрій та туризму, то це вже є цільовим використанням коштів. В державної аудитної служби були питання до того, що код економічної класифікації, який відповідає сфері культури та туризму, є другим у переліку, а не першим. 

Про те чи буде зворотна заява до суду від Юлії Федів, якщо справа про нецільове використання коштів завершиться на етапі слідства 

"Звісно, оскільки для мене є дуже важливою моя репутація та репутація команди, яка 3 роки працювала зі мною над побудовою державної інституції. Дуже багато людей були дотичними до ініціації ідеї створення УКФ. Це культурна спільнота, яка створила стратегію "Культура-2025", це депутати Верховної Ради, які готували закон до голосування, це профільне Міністерство часів Євгена Нищука, який також був дотичним до УКФ. Український культурний фонд насамперед є надбанням громадян України, бо він є державною установою, яка існує за рахунок коштів платників податків. Відповідно, потрібно зберегти цю цінність, яку несе в собі УКФ як феномен. Ми будемо робити все можливе з юристами та культурною спільнотою, щоби зберегти її.   

Тому потрібно об’єднуватися людям, яким не байдуже, людям, які не просто хочуть боротися. Я хочу не боротися, а створювати країну, в якій я хочу жити. Для того, щоби хотіти жити, в Україні потрібно змінювати правила гри. Я не могла змінити ці правила гри, перебуваючи на посаді в державній установі, тому що стара система не захотіла змінюватися. Тепер ми будемо змінювати систему зі сторони громадянського суспільства", — екс-директорка Українського культурного фонду Юлія Федів.

Про те, чи не пошкодувала Юлія Федів, що погодилася зайняти посаду директорки УКФ, попри відкриття кримінального провадження

"Звісно, цей рік був важким, і були різні етапи, але я вважаю, що ми з вами — люди, які люблять свою країну і хочуть у ній жити, — мають її розвивати, жертвувати і інвестувати свій час і свої знання у розбудову державних інституцій і державних процесів. Тому після УКФ я пішла працювати у медіасередовище, у громадський сектор. Тому зараз я працюю директоркою Громадського телебачення. Я вважаю, що медіа є четвертою гілкою влади у нашій країні, і вони формують наше світосприйняття. Ми хочемо формувати суспільство  активних, свідомих громадян, які будуть нести відповідальність за прийняті ними щоденні рішення", — гостя Радіо Культура Юлія Федів.