Тест-драйв професій для дівчат: що це таке та як долучитись? Розповідає експертка

Тест-драйв професій для дівчат: що це таке та як долучитись? Розповідає експертка

Багато дівчат та жінок різного віку часто стоять перед нелегким вибором професії, якій присвятять значну частину свого життя. Організатори "Тест-драйву професій для дівчат" переконані, що аби бути впевненими у своєму виборі, жінкам варто "потестити" майбутню працю. Детальніше про проєкт та проблеми сучасних українок на ринку праці Українському радіо розповіла кар’єрна консультантка, експертка ринку праці Тетяна Пашкіна.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Хто може скористатися кампанією "Тест-драйвом професій для дівчат"?

Захід відбуватиметься з 18 по 22 жовтня як онлайн, так і офлайн. Доєднатися можуть дівчата, їхні батьки та дорослі жінки. Кожна з верств зможе поспілкуватися зі спікерами, експертами, психологами, кар’єрними консультантами, аналітиками ринку праці і потім потрапити на екскурсію. 

Буде дев’ять міст України: Вінниця, Запоріжжя, Стрий, Миколаїв, Кременчук, Сарни, Чернівці, Дніпро та Харків. Всю інформацію про заходи можна отримати в соцмережах або на сайті проєкту. Заходи відбуватимуться ввечері, щоб батьки могли доєднатися і поспілкуватися та отримати хоча б первинну інформацію про окремі професії. Потім можна буде зрозуміти, куди рухатися далі, що цікаво і яким чином щось в житті міняти.

Нагадаємо, захід складатиметься із зустрічей за різними напрямками. Зокрема, один із блоків присвячений виробничим професіям, в рамках якого виступлять сепараторниця дробильно-збагачувальної фабрики компанії Ферекспо Кіра Абаза та Tik-Tok блогерки Даша Євтух та Діана Козачок. Також заплановані виступи засновниці власної ферми Farm for friendsгасі Оксюковської та шеф-кухарки київського ресторану "Сто років тому вперед" Алли Запорожан.

Крім того, в рамках "тест-драйву" можна буде послухати лекції про жіноче лідерство в професійній реалізації, як батьки можуть допомогти донькам обрати майбутню професію, як успішно змінити свою професію. 

Про нижчу оплату праці жінок

18% — це різниця між зарплатнею чоловіків і жінок, найбільша за останні два роки. Кажуть, що пандемія цьому лише посприяла, тому що на жінок звалилася неоплачувана хатня робота, й іноді жінка сама не йде на повний робочий день, тому що має додаткові обов'язки.

Виробнича сфера в цьому сенсі трохи більш гендерно зрівняна, тому що існують тарифні розцінки, і чиї руки це роблять — чоловічі чи жіночі — різниці немає. 

Щодо боротьби з цією нерівністю, то в нас є сила-силенна підписаних актів категоризації, але вони не працюють. Якщо ми, наприклад, кажемо про ситуацію з владними структурами, де є квоти (наприклад, у парламенті), то їх немає. У бізнесі, відповідно, та ж ситуація. В нас жінки іноді навіть бояться подаватися на вакансії керівників, тому що там працюють одні чоловіки. В тому ж менеджменті бізнесових організацій жінок, звісно, стає більше, але їх ще не так багато як чоловіків, і це не дуже хороший тренд.

Фото: www.testdrive.org.ua