"Здорове харчування – це життєва необхідність": як збалансувати раціон і відмовитися від шкідливої їжі

"Здорове харчування – це життєва необхідність": як збалансувати раціон і відмовитися від шкідливої їжі

Є стереотип, що здорове харчування передбачає обов’язкову відмову від всього смачненького. Чи це так, і як їжа впливає на наше життя, в ефірі Українського радіо розповіла лікарка-дієтологиня Оксана Скиталінська.

Про обмеження в їжі

Здорове харчування і відмова від шкідливої їжі – це життєва необхідність. Їжа потрібна людині не лише, щоб виживати або тримати себе у формі. Це набагато потужніший захист, який допомагає  запобігати і навіть лікувати чимало захворювань. Здорова їжі на сьогодні у світі – тренд, оскільки 50% захворювань сучасної людини пов’язані з неправильним харчуванням.

Щоб прожити довго і бути максимально здоровим упродовж життя, потрібно харчуватися максимально простою їжею, харчами не екзотичними, а які є навколо нас: українські ягоди, морква, буряк, сало, яйця, печена картопля. Акцент має бути не лише на здоровому харчуванні, а й на фізичній активності та зменшенні стресів.

Про метод періодичного голодування

Інтервальне голодування дуже популярне у світі. Але варто говорити про здорове збалансоване харчування, у якому є білки, овочі, зелень, горіхи, насіння. У такому разі організм сам забезпечує собі очисні функції, і тоді вдаватися до періодичного голодування не потрібно.

Часто люди неправильно харчуються, а потім голодують. І якщо інтервальне голодування не несе серйозної загрози для організму, то голодування упродовж чотирьох і більше днів для більшості людей несе загрози для організму та не є корисним.

Про дороговизну корисних продуктів  

На їжу у звичайного українця йде багато грошей, але варто робити акцент на простих продуктах. Якщо не купувати ковбасу, а взяти яйця і приготувати з них омлет із овочами, це не коштуватиме дорого. Корисні також гарбуз запечений, тушкована морква. Тобто на столі мають бути страва з овочів, будь-яка крупа і джерело білку: яйця, бобові, відварене м’ясо або риба. Також мають бути джерело жирів – соняшникова нерафінована олія чи вершкове масло.

Кисломолочні продукти рекомендують купувати звичайної жирності, а не зниженої, оскільки у разі зниженої жирності там буде забагато вуглеводів у вигляді згущувачів, які викликають апетит і постійне бажання щось їсти.

Про солодощі

Якщо людина веде активний спосіб життя і багато рухається, то раз на тиждень вона може собі дозволити тістечко чи шматочок пирога. Однак для більшості людей не варто зловживати солодощами, особливо якщо цукор вживати регулярно. Найкращий десерт – фрукти і ягоди, наприклад яблуко, можна запечене. Якщо все ж хочеться солодощів, то краще обрати смаколики без крему, з ягідною начинкою.

Про хліб

Має значення, з якого борошна виготовили хліб. Якщо там багато висівок і зерна, то це корисний хліб. Якщо хліб пухкий і у його складі багато рослинних жирів, краще його не вживати.

Про переїдання

Якщо люди споживають їжу, де багато вуглеводів, зокрема борошняних виробів, в організмі піднімається рівень глюкози. Через деякий час організм знову захоче глюкози, і в людини з’явиться апетит і відчуття голоду.

Якщо харчуватися збалансованою їжею, де багато білків і зелені, переїдати не захочеться.

Про воду і запивання їжі  

Споживати воду потрібно індивідуально. Спортсменам, які води витрачають багато, потрібно багато пити. Якщо це, наприклад, жінка пенсійного віку із зайвою вагою, їй не потрібно пити багато води, бо в неї виникнуть проблеми із кровообігом. Потрібно орієнтуватися на відчуття спраги організму. Запивати їжу можна. Про те, що з організму у разі запивання їжі вимиваються травні соки – це міф.

Фото: фейсбук-сторінка Оксани Скиталінської