"Відсторонений": Кочетков про те, чи є політичне майбутнє в Дмитра Разумкова

"Відсторонений": Кочетков про те, чи є політичне майбутнє в Дмитра Разумкова

Сьогодні, 5 жовтня, Верховна Рада України відсторонила голову парламенту Дмитра Разумкова від ведення засідань на два дні. За відповідне рішення проголосувало 240 народних депутатів. Що це означає для професійного майбутнього Дмитра Разумкова Українське радіо дізнавалось у політичного аналітика Олександра Кочеткова.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"З самого початку, коли Богдан був очільником Офісу Президента, Дмитро Разумков оголосив, що хоче бути главою всього парламенту, а не тільки спікером від "Слуги народу". Це слушна позиція, яка проте відразу не сподобалась в Офісі Президента, де Верховну Раду сприймають як депарламент Офісу, а очільника парламенту — як керівника цього департаменту. Вони не хочуть сприймати парламент як певне місце, де стикаються думки, визначають напрямки розвитку країни. Адже за Конституцією парламент визначає стратегічні напрямки розвитку держави, а президент та уряд — виконують, реалізують ці напрямки. В нас парламентсько-президентська республіка, але вони цього знати не хочуть. Тому будь-який прояв самостійності або навіть натяк на неї шалено дратує Офіс Президента. Також додається й рейтинг довіри: в офісі Президента є переконання, що найвищий рейтинг має бути в Зеленського", — розповів Олександр Кочетков.

Хоча Разумков, на думку політичного аналітика, не зробив нічого надто самостійного й зараз не хоче бути проти президента: "Він не висловлювався критично по відношенню до Зеленського, хоча є за що. Він дуже стриманий, проте наголошує, що хоче спілкуватися з Президентом, а не з очільником Офісу. Він не хоче отримувати вказівки від керівника Офісу Президента, який за Конституцією є майже ніким".

"Разом з тим, жоден спікер парламенту після свого спікерства не мав яскравої політичної кар’єри. Кількох призначали на посади: Яценюка, Гройсмана. Разумкова, зрозуміло, ніхто нікуди призначати вже не буде, йому треба досягати чогось самому. Зараз він стане звичайним депутатом і всередині парламенту якась діяльність буде відбуватися, але чи буде вона загальнонаціональною — це питання", — зазначив Кочетков.

Він додав, що зараз Дмитро Разумков відповідає практично всім вимогам українського виборця: "За соціологією український виборець досі бажає "нові обличчя": незаплямованих людей, які не були у владі, не мали зв’язку з корупцією, але мали успішний досвід державного управління. Й поки що Разумков вважається саме таким "новим обличчям". Тому аби стати політиком, Дмитру Разумкову треба вийти і почати критикувати владу".

"Перший натяк був на День Незалежності, проте йому треба бути жорсткішим, якщо він хоче мати політичну перспективу. Проте невідомо, чи Разумков є готовим мати проблеми з владою: якщо він готовий, то перспективи в нього є", — зауважив політичний аналітик.

Наостанок Олександр Кочетков торкнувся й питання Pandora papers та того, чому Разумков не використав його для власного просування в політиці: "Він професійний політтехнолог та знає, що буде працювати, а що — ні. Адже подібна тема розкручувалася й щодо Порошенка, проте попередній президент начебто оформлював офшор під час Іловайську, що було жахливою подією. Там було моральне питання. А щодо Зеленського, то це було до інавгурації та вже засвідчилось під час виборчої кампанії. Разумков знає, що якщо воно не спрацювало тоді, то не спрацює й зараз".

Нагадаємо, проєкт Pandora papers ідентифікував понад 680 раніше анонімних власників елітної нерухомості у Великобританії. У списку фігурують більше десяти українців, які приховують свої активи у Великобританії через офшорні компанії. За даними журналістів, під час переходу студії "Квартал 95" на телеканал Ігоря Коломойського у 2012 році, Володимир Зеленський та його найближче оточення створили мережу офшорних компаній, яка на сьогодні володіє елітною нерухомістю у Лондоні. Вартість майна складає мільйони доларів.

Фото: BBC