"Парламент здійснює волю Банкової": чому так швидко зібрали голоси проти Разумкова?

"Парламент здійснює волю Банкової": чому так швидко зібрали голоси проти Разумкова?

Події довкола спікера парламенту Дмитра Разумкова та офшорне розслідування Pandora Papers в ефірі Українського радіо коментує політолог Віктор Таран.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чому максимально швидко вдалося зібрати велику кількість голосів за відставку Дмитра Разумкова?

Це прояв високої внутрішньої дисципліни партії "Слуга народу". Депутатів привезли в одне місце, посадили, вручили бюлетені і наказали підписати. А в разі незгоди позбавити, зокрема мажоритарників, коштів на соцекономрозвиток. А це — від 30 до 50 мільйонів гривень на округ. Ну депутати швиденько і підписали. Це свідчить про те, що парламент - не суб‘єктний, а здійснює волю Банкової. І це не є добре, адже в найскрутніші диктаторські часи за всіх президентів України завжди депутати дискутували з Банковою: висловлювали свою позицію і мали особисте бачення. Зараз парламент озвучує те, що йому наказали, і це — найгірше в даній ситуації. 

Чим Дмитро Разумков міг викликати таку увагу до себе? 

Відповідь на це питання варто шукати у спічі президента Зеленського у Трускавці, де він сказав, що в країні не рухаються реформи, не змінюється економіка та не зростає добробут громадян через регламент Верховної Ради і що необхідно прискорити ухвалення та прийняття законів, а Разумков "ставить палки в колеса". В принципі, я Разумкова розумію, адже рано чи пізно його каденція завершиться і потрібно буде відповідати за те, що ухвалив. Наприклад, за рахунок того, що так швидко пройшов Закон про олігархів, там існує декілька норм, які суперечать одна одній. Але попри це закон може вступити в дію. Те ж саме стосується й ігрового бізнесу: ухвалили декілька норм, які суперечать одна-одній і досі не можуть цього виправити. І таких прикладів є багато. Для мене така революційна доцільність — небезпечна річ, адже дуже часто авторитарні режими намагаються використовувати парламент, аби штампувати незаконні рішення або ті рішення, які порушуватимуть права людини. І коли Разумков на святкуванні 30-річчя Незалежності України сказав, що не дозволить перетворити парламент на інструмент для диктатури і авторитаризму, то Зеленський трохи образився, сприйнявши це персонально. 

Чому Разумков чекає на процедуру голосування, а не йде з посту зараз?

Він правильно каже, адже процедура має бути дотримана. Нагадаю, що голосування має відбуватися в закритому режимі і депутати голосуватимуть бюлетенями. Разумков сподівається, що у фракції достатньо депутатів, які не проголосують за його відставку. Питання не в тому хороший Разумков чи поганий. Ми говоримо про процедури та тенденції, які зараз відбуваються. Ми плавно рухаємося до авторитаризму і вже маємо всі його ознаки: диктат однієї партії, зрощення партії та економіки, монополізація влади однією людиною, цензура тощо.

Замах на Шефіра, відставка Разумкова та Pandora Papers заплановані події чи співпадіння?

Це — співпадіння. Відставкою Разумкова хотіли збити напруження довкола справи вагнерівців. Більш того, якщо керуватиме парламентом не Разумков, а Стефанчук, то результати тимчасово-слідчої комісії можна буде розкручувати в різні сторони. А Pandora Papers — це, в першу чергу, удар по зовнішньому іміджу Зеленського, адже оприлюднили інформацію, де вказується, що він та інші лідери авторитарних країн користуються офшорами. В офшорах немає проблем. Проблема в тому, що Зеленський користувався ними, будучи президентом, а також нібито Коломойський через ці офшори виводив гроші з Приватбанку. От у чому проблема. Зеленський, коли йшов до влади казав, що буде іншим. Обіцяв таке законодавство, де не потрібні будуть офшори. І замість того, щоб боротися з цим злом і спростити життя бізнесу, прекрасно користується офшорами сам. Він забрав надію у людей, що може бути інакше — ось у чому найбільша претензія.  

Фото: Віктор Таран, Facebook 

Останні новини
Росіяни штурмують на мотоциклах і замангалених вантажівках — Киричевський
Росіяни штурмують на мотоциклах і замангалених вантажівках — Киричевський
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
Новини по темі
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
Пам'яті Ігоря Юхновського
Шуфрич на сьогодні залишається членом парламентського комітету зі свободи слова — Юрчишин
Політична допомога — так, військова — ні: чого чекати Україні від Вілдерса, чия партія перемогла на виборах в Нідерландах?
Лідер польської опозиції Туск: Я щасливий, що посів начебто друге місце