Підроблений СОVІD-сертифікат за 2 тисячі гривень: що чекає на правопорушників за підробку чи користування такими документами? Коментує адвокатка

Підроблений СОVІD-сертифікат за 2 тисячі гривень: що чекає на правопорушників за підробку чи користування такими документами? Коментує адвокатка

Українцям пропонують підроблені негативні ПЛР-тести за 500 грн та СОVІD-сертифікати за 2 тисячі гривень. Про те, яка відповідальність чекає на правопорушників, в ефірі Українського радіо розповідає адвокатка Олена Карнаух-Голодняк.

0:00 0:00
10
1x

Як зараз законодавчо регулюються дії тих, хто підробляє медичні документи, і тих, хто їх купує?

Це регулюється Кримінальним Кодексом України статтею 358, в якій три частини стосуються тих, хто виготовляє підроблені документи. Мінімальне покарання — штраф близько 17 тисяч гривень, а максимальне — позбавлення волі терміном до 5 років. Людям, які свідомо купують і використовують такі документи, загрожує штраф, арешт до 6 місяців (перебування в певній установі з правом виходу ввечері або на вихідних) або позбавлення волі до 2-х років. Ну і варто пам’ятати, якщо буде судимість, то вона нікуди не зникне з історії людини. Тобто влаштування на роботу, оформлення віз тощо — з цим можуть бути проблеми. 

Про схожість підроблених і справжніх ПЛР-тестів та СОVІD-сертифікатів

Це як відрізнити гроші справжні від несправжніх. Тобто є певні елементи захисту, наприклад, QR-код, який вноситься до системи. Сподіватися, що пощастить і підробку не помітять не варто, адже людина з підробленими документами в іншій країні відповідатиме згідно її законів. В деяких країнах вже впроваджуються певні технології для перевірки наявності щеплення фізичного, а не документального. Тобто людину на наявність вакцинації на ковід можна буде перевірити без документів. Наскільки мені відомо, певні країни вже починають використовувати спеціальні прилади і системи, щоб фізично це перевіряти. Тому надовго схеми з підробленими сертифікатами не вистачить. 

Чи може попит на підроблені документи бути масовим, у зв’язку з певними привілеями для вакцинованих громадян в умовах карантину?

Україна — країна з масовою недовірою до щеплень. Вважають, що легше купити підробку, а не отримати легальні документи. І це стосується не тільки щеплень. Оскільки ПЛР-тести та СОVІD-сертифікати дають право на щось, вони будуть в попиті, допоки людська свідомість не буде зменшуватися в бік того, що краще щепитися офіційно, адже нічого страшного не станеться. Проте, тут і держава працюватиме на виявлення тих, хто пропонує такі послуги. Адже, якщо повідомлення з пропозицією читає покупець, то не виключено, що його читає і кіберполіція або поліція НАБУ. 

Фото: Олена Карнаух-Голодняк, Facebook