Як здійснити мрію: алгоритм дій

Як здійснити мрію: алгоритм дій

Що потрібно для того, аби мрія здійснилася в ефірі Українського радіо розповідає психолог Андрій Козінчук.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Про що мріють люди

Мене дуже сильно турбує, навіть трошки бісить і злить, коли кажуть, що мрія ― це дитяча забавка, коли люди стверджують, що вже занадто дорослі, щоб мріяти. Насправді мрія ― це одна з ознак психічного здоров’я, бо людина в депресії, яка переживає апатію чи травму, не має мрій, їй нічого не хочеться. Якщо людина мріє, то це означає, що в неї все добре. 

Якщо говорити про рейтинг мрій, то діти перемагають. Маленька дівчинка мріє стати принцесою, а доросла людина ― виплатити всі кредити. Я і мої друзі помітили, що калібр наших мрій з віком меншає, тобто ми мріємо про те, що можна просто здійснити. Звісно, є чудернацькі люди. Наприклад, дуже багато людей мріють не про себе, а про когось ― "2я мрію, щоб у моїх дітей все було добре". Я питаю про бажання людини, а вона відповідає, що живе заради дітей. Тобто так ставлять на собі здоровенний хрест. Це антимрійники, бо бажання не прив’язані до бажань особистості. А от активні люди, які все встигають і цим усіх бісять, мають час на якусь мрію. Ніби у них все добре, але вони хочуть ще встигнути реалізувати якісь бажання. Звичайно, є такі, хто мріє про щось чудернацьке, але тоді забувають помітити те, що мають у той момент. Про це також варто говорити: перед тим як ви будете здійснювати свою мрію ― озирніться на те, що вже маєте і радійте цьому. 

Як не блокувати свої мрії

Ще у нас є велика проблема з вербалізацією мрії, тобто з її обговоренням. Часто питаю у людей, про що вони мріють, а мені відповідають: "у мене така мрія є, але я не скажу, бо наврочу". Ніби, якщо проговорити її, то 100% вона не здійсниться. Люди, якщо ви кажете, що мрія не реалізується, то ви програмуєте свій мозок на це. Справжні мрійники говорять про мрії, малюють їх, кричать про це. Вони всіх дістають своїми мріями. Подивіться на героїв сучасності, наприклад, на Ілона Маска, який постійно кричить про свої мрії. Стів Джобс, Біл Гейтс теж так робили.

Наголошую на тому, що якщо говорити про свою мрію, а воне не здійснилася, то це відбулося не тому, що наврочили, а тому, що ви собі збрехали, що це не ваша мрія. 

Про перший крок до здійснення мрії

Якщо мрія фізична, тоді порахуйте, скільки це коштує. Якщо на цей момент немає грошей або й так багато кредитів, тоді знати конкретну необхідну суму ― це й буде перший крок до мрії.

Мрії з віком видозмінюються, але дуже важливо, щоб їхня кількість не ставала меншою. У психології є поняття "ієрархія потреб", яку часто називають "пірамідою потреб", її описав Абрахам Маслоу. Суть у тому, що чого б людина не досягла, рано чи пізно їй того буде мало. У цьому полягає принцип еволюції, розвитку, тому досягайте бажаного і вигадуйте щось нове.

Читати далі: Як стати щасливим у 2021 році? Покрокова інструкція від експертки 

Про візуалізацію мрії

Думаю, багато хто знає про візуалізацію мрій. Те, про що ви мрієте, дуже важливо уявити. Можна намалювати чи сфотографувати. У цьому немає жодної магії ― йде робота головного мозку. Уявіть, що вам захотілося купити автомобіль. Ви подивилися, скільки він коштує, і зрозуміли, що не вистачає для покупки грошей. З часом ви помітете, що саме та модель машини, про яку ви мрієте, вас переслідує, ви помічаєте її повсюди. Так ви просигналізували своєму мозку, чого хочете і він помічає це повсюди. Якщо ви дасте йому сигнал помічати лише негатив, тоді так і буде відбуватися. Ті люди, які дивляться забагато новин, стверджують, що все погано.

Коли ви пишете, малюєте чи проектуєте, тоді працює та ділянка мозку, яка відповідає за творчість. Завдяки її роботі ви запобігаєте розвитку ментальних захворювань. Ви займаєтесь тим, що вам подобається, а насправді  ― підтримуєте своє психічне здоров’я. Пишіть, творіть, видавайте свої праці, але не ховайте все в своїх зошитах.

Візуалізуйте і налаштуйте свій мозок на прекрасні речі. Намалюйте те, про що мрієте, і повісьте це на видному місці.

Якщо хочеш розсмішити Бога ― розкажи йому про свою мрію

Я наполягаю на тому, що треба говорити про власні мрії. Розсмішити Бога ― це не так вже й погано. 

Як позбутися негативних думок

Якщо негативні думки заповнюють ваш розум і починається тривога, тоді я пропоную зробити "катастрофічний сценарій". Уявіть, що дійсно все негативне, що вас лякає, здійсниться. Подумайте, що ви будете робити в такій ситуації. Розмірковуйте про це спокійно, в такому стані це простіше робити. Проаналізуйте, що ви маєте. Якщо зациклюватися лише на одному, тоді не даєте волю позитивним думкам. У тому випадку, коли попередні поради вам не допомагають, будь ласка, йдіть до експерта. Порадьтеся з фахівцем, який допоможе в такій ситуації.

Чим мрія відрізняється від завдання 

Не плутайте "рожеві окуляри" з мрією. Важливо, щоб ваша мрія була реальною і досяжною. Чим вона тоді відрізняється від задачі? Задача це така штука, яка дає можливість зробити один крок до мрії.

Був дядько на ім’я Мартін Лютер Кінг. У нього є відома промова "Я маю мрію". Те про, що він тоді казав, здавалося дуже мало ймовірним. Він мріяв про те, що за одним столом будуть сидіти люди різних рас і не будуть сперечатися. У той час це було важко уявити, а тепер є тенденція до рівності і мрія досягнута. От вам приклад мрії.

Однак, якщо ви про щось мрієте, то для реалізації бажання треба щось робити. Втім, й зациклюватися на цьому не потрібно, адже ви можете проґавите життя.

Рекомендації для мрійників

  1. Якщо у вас є мрія, то це означає, що ментальне здоров’я у вас більш-менш впорядку. 
  2. Якщо у вас немає мрії, тоді не думайте, що у вас все погано. Просто сформуйте бажання, мрію.
  3. Візуалізуйте, напишіть, намалюйте мрію, зліпіть з пластиліну чи з тіста те, що ви хочете.
  4. Говоріть про свою мрію.
  5. Зробіть перший крок.

Тоді ви побачите як ваша мрія зажевріє.

Фото: Українське радіо

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук