Нова оборонна угода зі США: які можливості відкриває перед Україною? Коментує експерт

Нова оборонна угода зі США: які можливості відкриває перед Україною? Коментує експерт

Україна може отримати від США нові системи протиповітряної та протиракетної оборони Iron Dome. Про нову угоду зі США та можливості, які вона відкриває перед Україною, в ефірі Українського радіо розповідає директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь.

0:00 0:00
10
1x

Про систему ПРО Iron Dome

Саме система Залізний Купол не є призначеною для протидії тих ракетних загроз, які існують перед Україною. Ця система тактичного рівня призначена для знищення балістичних цілей, запущених проти сили, яка обороняється з дальності 70 км або меньше. Ця система може протидіяти таким загрозам, як системам залпового, артилерійського вогню або мінометного вогню. Тобто в українських реаліях ми можемо говорити про захист в найближчій зоні від лінії розмежування. 

Коли йдеться про захист від ракетних загроз з боку Росії, то можемо говорити про інші системи стратегічного рівня, такі як ізраїльська система вищого рівня Праща Давида, яка може боротися з ракетними загрозами і ракетами з дальністю 400 км. Це вже ближче до того, що потрібно Україні, оскільки довкола нашого кордону знаходиться близько 100 ракет "Іскандер", з дальністю 500 км. Це означає, що Праща Давида була би більш ефективною, ніж Залізний Купол. І є ще ізраїльська система більш стратегічного рівня - Стріла. Стріла-3 - модифікація з можливістю боротьби з ракетами дальність яких і тисячу, і 3 тисячі кілометрів. Це - те, що може допомагати Україні прикривати більше територій, ніж Залізний Купол.

Чи може Україна розраховувати на безкоштовну поставку таких систем? 

Я не думаю, що в цій ситуації треба рахувати гроші. Без протиракетної оборони Україна не може протидіяти російським загрозам. Будь-яка військова система є дорогою і держава має сфокусувати свої зусилля, щоб не розпорошувати витрати не тільки в обороні, а й в інших сферах і фокусуватися саме на придбанні тих систем або на розробці систем українськими інженерами, які на основі закордонних зможуть створювати свої системи. Тому, говорити про те, що Ізраїль надасть нам зброю безкоштовно я би не став. 

Чи вистачить Україні грошей на такі оборонні системи?

Я не думаю, що Україна - бідна держава. У неї вистачає коштів. Якщо ми подивимося на наш бюджетний розподіл, то я не скажу, що це - бюджет бідної країни, яка не може собі дозволити оборонної системи. Залізний Купол коштує близько 90-100 мільйонів доларів. Я не думаю, що це - надвелика сума для України, яку ми не можемо витратити на власну оборону. У нас немає іншого виходу. Якщо ми говоритимемо, що у нас немає коштів, то не потрібно говорити і про необхідність існування української нації. 

У світі лише США та Ізраїль, протягом останніх 30-ти років вкладав величезні суми у розробку протиоборонних систем. В Європі таких систем немає. Тому треба фокусуватися на виконанні першочергових завдань.

Чи потужні ці нові угоди між США та Україною?

Всі ці назви і титули нічого не значать, якщо немає довіри між країнами. Наскільки зараз існує довіра між Україною та США, можна судити за результатами візиту президента Зеленського до Вашингтону. Ті домовленості, які досягнуті, наближають нас до США та Ізраїлю. Наскільки мені відомо, зараз готуються конкретні контракти між українськими компаніями і США, стосовно передачі конкретних технологій і реалізації конкретних оборонно-промислових проєктів. Єдина проблема, що американські компанії фізично не можуть поки ефективно кооперуватися з українськими державними підприємствами, оскільки це - абсолютний рудимент існування в бізнесовій сфері, оскільки будь-який проєкт все-одно будуватиметься на основі бізнесу. Американські компанії готові вкладати інвестиції і передавати технології, але в тому форматі, в якому існують державні підприємства, це зробити фактично неможливо. Тому ця угода, стосовно початку співпраці з конкретними проєктами, для реалізації яких має завершитися реформування Укроборонпрому, яке не здійснювалося з 2014-го року.  

Про навчання "Захід-2021" Росії та Білорусі 

Ці навчання проводяться з 1977-го року, спеціально для відпрацювання стратегічної наступальної операції на західному напрямку, разом із союзниками Варшавського договору 1999 року, проводяться в рамках держав Росії та Білорусі. Щоразу навчання мають свою специфіку. Цьогоріч йде розвиток тих напрацювань, які Росія та Білорусь зробили під час навчань "Захід-2017", коли вперше було перевірено військову інфраструктуру, побудовану після початку агресії проти України. Росія збирається застосовувати з території Білорусі невеликі сухопутні угруповання, оскільки географічно там важко проводити подібні операції. В основному йде підготовка перекидання російської авіації, яка може наносити удари по українській території, ракетних військ, сил спеціальних операцій Росії та розвідки різних типів, для того , щоб впливати на територію України, починаючи від західного кордону, східного кордону і на всю глибину. Тобто, це - дійсно небезпечні плани і рухи Росії з Білоруссю проти України. Якраз для протидії ракетним ударам з території Росії та Білорусі, нам конче потрібні протиракетні системи.