Старт сесії Генасамблеї ООН: присутність делегації РФ та важливість кулуарної роботи для України

Старт сесії Генасамблеї ООН: присутність делегації РФ та важливість кулуарної роботи для України

14 вересня у Нью-Йорку відкрилася 76-та сесія Генеральної асамблеї ООН, яка минулого року, через пандемію, була переведена у віртуальний режим. Які теми будуть обговорювати на засіданнях учасники зустрічей і чи поїде до США український президент Володимир Зеленський в ефірі Українського радіо розповідає дипломат, експерт-міжнародник Ярослав Войтко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про роботу Генеральної асамблеї ООН

Там розглядають багато важливих питань. Важливо, що ці питання обговорює вся світова спільнота. В організації 193 члени, а особиста участь керівників держав у таких заходах вагома. Розглядають не лише питання, які є в порядку денному, адже на полях Генасамблеї можна провести низку двосторонніх зустрічей для вирішення проблемних ситуацій у відносинах країн. Скажімо, торік, через проблеми пов’язані з пандемією коронавірусу, ювілейна сесія Генасамблеї ООН відбувалася переважно в онлайн-режимі, але попри це їй вдалося провести 103 засідання і ухвалити 320 резолюцій.

Звичайно, будуть розглядати питання міжнародного миру і безпеки, котрими наразі не займається Рада безпеки ООН, будуть обговорювати питання прав людини, дотримання норм міжнародного права, розглянуть співпрацю в економічній і соціальній, культурній та освітніх сферах, в галузі охорони здоров’я. Також там затвердять щорічний бюджет ООН, з розподілом між 6 основними органами, зокрема з фінансування місії підтримання миру.

Загальні дебати відбудуться з 21 до 27 вересня. Вперше на Генасамблеї виступить президент США Джозеф Байден. Приїдуть глави 83 держав, керівники 43 урядів і міністри закордонних справ 23 країн. 26 лідерів подали заявки на виступ у записі. На особисті виступи зголосилися керівники таких країн як: Бразилія, Великобританія, Індія, Канада, Ірландія, Ізраїль, Японія, Мексика, Пакистан.

Ми будемо стежити за тим, хто з тих країн, які є постійними членами Ради безпеки ООН, буде виступати. Я завжди говорю про те, що всі 193 члени ООН повинні ставити питання, чому Російська Федерація досі є членом Ради безпеки ООН. Якщо подивитися на статут, затверджений у 1945 році, то там мова йде про те, що постійним членом Радбезу є 5 країн, серед яких Радянський Союз, який сконав 30 років тому і невідомо де похований. А зараз треба запитати, чому країна-агресор, яку багато хто такою і визнав, досі засідає як постійний член Ради безпеки ООН.

Чи поїде на засідання у Нью-Йорк президент Володимир Зеленський

Звичайно, якщо будуть розглядати питання України, то наш президент має взяти участь у таких засіданнях. Він може бути присутнім особисто, може звернутися до членів ООН в режимі онлайн або передати звернення у записі, як це роблять керівники багатьох країн. Рішення про поїздку Зеленського до Нью-Йорка будуть ухвалювати в Офісі президента, який, на жаль, за останні 2 роки замінив собою Міністерство закордонних справ. Раніше це робили в координації, а тепер у нас з’явився єдиний центр ухвалення рішень, до того ж вирішувати буде, можливо, й не сам Зеленський, а людина, яку ніхто не обирав. Його прізвище знаємо, але називати не будемо.

Хочу сказати, що поїздка до США ― це завжди дуже коштовний захід. За наявної у пресі інформації, нещодавній візит президента України до США та заходи охорони, не кажучи про переліт до Каліфорнії, склав приблизно 27 мільйонів гривень, тобто 1 мільйон доларів. Якщо говорити про те, що допомога США Україні на оборонні цілі складе 60 мільйонів доларів, то потрібно думати, чи потрібно нашому президенту особисто брати участь у Генасамблеї і везти туди всю делегацію.

Якщо говорити про 2019 рік, тоді Володимиру Зеленському потрібно було їхати до США, адже була нагода познайомитися з тодішнім президентом Трампом. Цього разу нової зустрічі з Байденом не буде, тому, на мою думку, правильними є попередні заяви прессекретаря президента України про те, що якщо там не буде важливих зустрічей, то присутність керівника нашої держави відбудеться в онлайн-режимі.

Чи буде дієвим звернення президента України стосовно Криму, якщо Володимир Зеленський не буде особисто присутнім на засіданні 

Може бути дієвим. Все залежить від того, яке послання закласти у цій промові. Ми повинні зважати на те, що за відповідне рішення про включення питань Донбасу і Криму проголосувала 71 країна, 12 країн ― Росія та її союзники були проти, а ще 45 країн утрималися. Саме ці 45 країн нам важливо залучити на свій бік. У своєму виступі президент Володимир Зеленський повинен нагадати про те, які початкові кроки зробила Кримська платформа, а також оголосити, що зроблено після її проведення, чому іншим країнам потрібно до неї приєднуватися. Багатьом країнам доводиться стикатися з проблемою анексії, тому вони повинні про це думати, знати і хочеться, щоб вони нас підтримали. Там мова піде не лише про Крим, сподіваюсь, наш президент згадає і про Донбас. Також він має привернути увагу до нових моментів агресивної політики Кремля, зокрема про паспортизацію жителів Донецької та Луганської областей для забезпечення їхнього голосування у виборах до державної Думи Російської Федерації, постійні порушення домовленостей про припинення вогню. Ці проблеми повинні бути на слуху у міжнародної спільноти.

Є інформація про те, що Володимир Зеленський планував поїхати на засідання Генасамблеї, якщо б там був президент Росії Путін. Однак ми знаємо, що Путін пішов на кілька тижневий карантин, бо в його оточенні виявилися люди, які є носіями Covid-19. Тому російську делегацію буде представляти міністр закордонних справ Лавров. На цій сесії потрібно вести кулуарну роботу, щоб показувати агресивне обличчя Російської Федерації, тоді, можливо, як це було 2014 році,  коли 100 країн на Генасамблеї засудили анексію Криму. Там постійно потрібно пояснювати, хто є хто, хто має право вирішувати питання світового порядку. На мою думку, це не має бути Російська Федерація, вона не повинна вершити долю світу. 

Читати далі: "Механізмів не існує". Журналіст коментує погрози Росії окремим країнам за участь у Кримській платформі

Чи може українська делегація ефективно працювати без президента

Тоді такі обов’язки на себе бере міністр закордонних справ. Нині поїде пан Дмитро Кулеба, який зможе донести українську позицію. Вже є напрацьовані концепції стосовно Кримської платформи та того, що треба робити з Донбасом, як завдяки ООН потрібно засуджувати агресивні дії Росії. Однак не треба перебільшувати роль Генасамблеї. Дуже добре, що у нас є така глобальна організація, але з погляду її дієвості і обов’язковості виконань її рішень, то у нас немає великого прогресу. Обов’язковими до виконання є рішення Ради безпеки ООН, проте є такі країни, які, на жаль, намагаються цього не робити.

Зазначимо, цьогоріч повноваження голови Генасамблеї починає виконувати представник Мальдів, Абдулла Шахід, який раніше був главою МЗС цієї країни. Серед основних тем визначена ситуація в Афганістані, де таліби оголосили про формування кабінету міністрів.  Крім того, однією з головних тем залишається боротьба з Covid-19.

Фото: un.org