Чому 56% українців не збираються вакцинуватися? Пояснює експерт

Чому 56% українців не збираються вакцинуватися? Пояснює експерт

56% українців заявили, що не планують вакцинуватися найближчим часом. Про причини відмови від щеплень, в ефірі Українського радіо розповідає член експертної групи оперативного штабу МОЗ, лікар-анестезіолог Сергій Дубров.

0:00 0:00
10
1x

Чому не виходить змінювати настрої населення?

Згідно з опитуванням Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, 56% українців заявили, що не планують вакцинуватися найближчим часом. Вакцинованих щонайменше однією дозою в Україні зараз, майже 18,5% українців; невакцинованих, але тих, хто хоче вакцинуватися — трохи більше 25% і тих, хто не вакцинований і не планує — 56,5%. 

Як на мене, так багато українців не хоче вакцинуватися через неправильні, неправдиві інформаційні кампанії. Згадайте, коли в лютому зайшла перша вакцина Covishield, чомусь її критикою почали займатися політики, які в цьому абсолютно не тямлять. А вже через кілька тижнів ми зрозуміли, що ця вакцина є ефективна і країни з високим економічним рівнем розвитком також щепляться нею. Також недолугість певних людей, які говорять про 5G, генетичні маніпуляції з нашими організмами внаслідок вакцинування, що також є неправдою, теж впливає на кількість тих, хто не хоче щепитися. Серед моїх колег-анестезіологів, які працювали в різних ковідних лікарнях, 100% середнього персоналу і лікарів — вакциновані. Тих людей, які бачили, що таке covid, які щодня мали померлих від цієї хвороби, не треба переконувати в необхідності щеплень. Так само, у Київській міській клінічній лікарні №17, у моєму відділенні лише одна лікарка не вакцинована за медичними показаннями, всі решта — вакциновані.

Чи достатньо зусиль прикладає держава для популяризації вакцинації?

МОЗ України та ЗМІ прикладають багато зусиль. Міністр нескінченно про це говорить. Є об'єктивна статистика, яку слід доносити до громадян. Нормальних людей чесні статистичні дані мають переконати в необхідності вакцинації. На жаль, багато молодих людей перебувають на штучній та інвазивній вентиляції легень, мають вкрай важкий перебіг хвороби. При чому, це — люди без супутніх патологій, які не мають хронічних захворювань. 

 Про третю дозу вакцинації у світі

Ізраїль першим, ще в серпні, запровадив третю хвилю щеплень для осіб, старших за 60. Це пов'язано з тим, що там, незважаючи на високий відсоток вакцинованого населення, почали відмічати повторні захворювання і серед щеплених. Але це пов'язано з тим, що Ізраїль розпочав вакцинацію ще в грудні 2020-го. Тобто пройшло 8-9 місяців і, відповідно, у частини людей імунітет знизився. Тобто, уряд Ізраїлю науково обґрунтував рішення запровадити третю хвилю щеплень. 

Наступними вирішили запровадити третю хвилю щеплень у вересні США. Дійсно, це рішення є науково-обґрунтованим. Те, що це викликає критику з боку ВООЗ, з одного боку — зрозуміло, а з іншого — якщо в країни є можливість вакцинувати бажаючих за потреби і захистити безпеку своєї країни, то таке рішення є абсолютно правильне.  

Про привілеї для вакцинованих 

Думаю, що рішення уряду про певні привілеї для вакцинованих є абсолютно виправданим, зважаючи на європейський та американський досвід. Вакциновані люди мають більше свободи, порівняно з не вакцинованими. Маю на увазі відвідування громадських місць, масових заходів, концертів, тощо. Це — правильно, адже вакциновані люди є захищеними, більш безпечними глобально для навантаження на систему охорони здоров’я. Наразі, весь світ перебуває на піку пандемії. Україна відстає, але найближчим часом і ми увійдемо до піку цієї хвилі. Як на мене, з боку влади зроблено все можливе для подолання цієї хвороби, тепер все залежить від українців: від кількості їхніх щеплень та дотримання протиепідеміологічних заходів. 

Про готовність українських лікарень до збільшення кількості захворюваних?

Якщо порівняти теперішню ситуацію в медичних закладах з тією, що була на початку 2020-го в Україні, то це — небо і земля. Удвічі більше апаратів ШВЛ, 80% ліжок, які передбачені для боротьби пацієнтів з covid-19, забезпечені киснем (централізованим чи концентраторами), є усі необхідні медикаменти.

Чи варто орієнтуватися на наявність антитіл до covid-19

Немає жодних рекомендацій в жодній країні світу, щоб орієнтуватися на наявність антитіл до коронавірусу у питаннях вакцинації. Це не є критерієм захисту організму. Чомусь навіть певна частина лікарів вважає, що варто орієнтуватися на наявність антитіл в організмі людини, але це — хибне твердження. 

Чи підтримують українці карантинні умови?

Зараз вже більше українців розуміє, що, під час небезпеки, карантин є ефективним методом. Але для того, щоб він був максимально м'яким, ми маємо виконувати прості елементарні речі: носити маски, мити руки і вакцинуватися. Саме це дозволить максимально швидко перемогти пандемію.

Фото: www.pexels.com